Tak więc ocenię sprawę, gdy mi dotrą opony i przymierzę je do obręczy.
Assietta to pryszcz
uważaj na Susę, tam nam zajumali rowery wyprawowe, zostaliśmy z sakwami w rękach. Policja powiedziała, że to jest normalny proceder, jest międzynarodowa szajka kradnąca rowery, wywożąca od razu do Francji przez Col du Mont-Cenis i wtedy nawet zamknęli granicę i złapali jeden transport, ale nie z naszymi rowerami. Wartość odtworzeniowa była spora, ponad 10 kafli. No i wyprawa skasowana, bo co prawda było pod koniec (została nam tylko ... Assietta), ale smutek spory i te długie marsze z sakwami w rękach, łącznie ze 20 km w drodze do Polski, a wtedy był to bagaż tradycyjny, więc cięższy.
Jak będziesz się decydował na TL, to moje przemyślenia.1. dobre mleko - ja używam Stan's Race Day, z takimi "dużymi" grudkami. Wada to brak możliwości dolania przez wentyl, zaleta uszczelnia spore przebicia i jest skuteczny. 2. System naprawczy - olej te takie zwykłe, wciskane i skręcane gumki, ciśnienie je wypchnie wcześniej czy później. Polecam Dynaplug - lekkie, małe, skuteczne i błyskawiczna naprawa większych dziur.3. Ciśnienie - weź dobry kalkulator i sobie policz, zaskakująco niskie ciśnienia wychodzą. Ja na 30c jeżdżę w granicach 3,8 - 4 bar w zależności od obciążenia bagażem. Jak weźmiesz 32c to jeszcze mniej. Węższych niż 30c bym nie brał.Powodzenia na trasie.
Nie wiem czy powinienem coś Ci radzić, ale podzielę się pewnym doświadczeniem: miałem stałe problemy z uszczelnianiem przebić w oponach szosowych do momentu zmiany uszczelniacza na taki zawierający te dodatkowe włókna, w moim przypadku marki Silca.Od tego czasu problem zniknął.
Powodzenia Wilku! Trzymam kciuki, by logistyka promowa wyszła zgodnie z planem, bo jak tak patrzę to potencjalne spóźnienie na prom może kosztować sporo czasu (no i pieniędzy, ale TCR to i tak koszty). Mam wrażenie, że cała czołówka wybierze to samo połączenie i od Albanii wyścig otworzy się od nowa.
A może Continental Gator Hardshell 32mm to normalne dętki? Ewentualnie mleczko do dętek na kolce.
Jeżeli to nie jest tajemnica, to na jakim ciśnieniu, i na jakich oponach zamierzasz jechać w systemie TL?
Cytat: Daniel w 21 Lip 2025, 00:28Nie wiem czy powinienem coś Ci radzić, ale podzielę się pewnym doświadczeniem: miałem stałe problemy z uszczelnianiem przebić w oponach szosowych do momentu zmiany uszczelniacza na taki zawierający te dodatkowe włókna, w moim przypadku marki Silca.Od tego czasu problem zniknął.Dzięki, właśnie tego typu mleko zamówiłem. I znowu jest tu coś za coś, z jednej strony takie gęstsze mleko to jest spory plus bo lepiej sobie radzi z przebiciami, z drugiej strony w czasie przebicia zawsze go trochę wycieka, a brak możliwości uzupełnienia przez wentyl to jest minus, w tym przypadku by dolać trzeba rozszczelnić system, więc na trasie to już raczej odpada, bo ręczną pompeczką może być ciężko uszczelnić system, to już raczej wymaga naboju gazowego, a to kolejna rzecz do wożenia. Inne rozwiązanie to nalać mleka z górką.Ale to jak wspominałem zależy czy będę w stanie w miarę sensownie założyć oponę typu TR na obręcz
Wspomniana Silca od tego roku zmieniła formułę, teraz rzekomo umożliwia uzupełnianie przez wentyl jednocześnie zachowując większość właściwości uszczelniających. Może to jest jakiś pomysł? Sam dopiero od początku sierpnia będę testował, przed MRDP.
Postanowiłem zamienić 4 literki na 3 - i w tym roku zamiast MRDP wracam na trasę TCR
Trasa wygląda naprawdę dobrze. Podoba mi się, że CP są takie krótkie. Takie żeby tylko nakreślić trasę, a przy okazji pokazać ładne tereny.
...Dzięki, właśnie tego typu mleko zamówiłem. I znowu jest tu coś za coś, z jednej strony takie gęstsze mleko to jest spory plus bo lepiej sobie radzi z przebiciami, z drugiej strony w czasie przebicia zawsze go trochę wycieka, a brak możliwości uzupełnienia przez wentyl to jest minus, w tym przypadku by dolać trzeba rozszczelnić system, więc na trasie to już raczej odpada, bo ręczną pompeczką może być ciężko uszczelnić system, to już raczej wymaga naboju gazowego, a to kolejna rzecz do wożenia. Inne rozwiązanie to nalać mleka z górką....