Góral na kołach 26 i klockowane opony MTB 2,20 na szosowy ultramaraton to bardzo nowatorskie podejście do tematu
Szkoda bo zepsuło mi to mocno wyścig, najważniejsza dla mnie impreza od wielu lat i będę to musiał jechać na niesprawnym rowerze. Zamiast cieszyć się tym kolarskim świętem (w calym mieście spotyka się zawodników to ja cały humor straciłem i chrzanie się z rowerem
Nie wysilaj się Pablo z tymi szyderami
Ja na mtb na kołach 26 z oponami 2,2 całkiem dobry czas na Wiśle1200 zrobiłem.
Ściągnij przerzutkę całkiem. W dół da się zrzucić nogą a w górę założysz ręką. Ja tak jechałem połowę MPP dwa lata temu.
Inne rozwiązanie to szybka wymiana na korbę 1x z tarczą trochę większą od młynka i mniejszą od blatu. Takie korby są teraz bardzo popularne i pewnie do kupienia po drodze od ręki. W końcu moda na napędy 1xN zrobiła swoje. Wilk często zachwalał takie rozwiązanie (podobnie zresztą jak niezawodność przerzutek elektronicznych).
lepiej mieć dwie tarcze
Cytat: MaciekK w 27 Lip 2025, 12:33Ściągnij przerzutkę całkiem. W dół da się zrzucić nogą a w górę założysz ręką. Ja tak jechałem połowę MPP dwa lata temu.Przecież napisałem wyżej "Zdjąłem i wyrzuciłem tez przednią przerzutke, więc mogę tarcze zmienić ręką jak będą dłuższe odcinki plaskiego. Tyle ze tu teren az do Francji będzie mocno pagorkowaty, gdzie przednia ciagle pracuje."
Doraźnie najprostsze mogłoby być kupienie po drodze dowolnej przerzutki przedniej MTB i manetki. Najlepiej z bezpośrednim montażem pancerza. Przykręcić manetkę w byle jakim miejscu i używać w razie potrzeby. Wózek przytrzyma łańcuch na wstrząsach, a i zmiana przełożeń będzie spoko możliwa, tylko mniej wygodna. W końcu z przedniej przerzutki korzysta się sporadycznie.
Ale liczba zwolenników napędów 1xN stale rośnie. Podobniej jak zwolenników elektronicznych przerzutek oraz wylajtowywania sprzętu i bagażu. Wszystko fajnie, dopóki dotyczy coffee rajdów na lekko, niedaleko od domu i przy dobrej pogodzie. No i świetnie wygląda na Stravie czy innym Instagramo-Youtubie
Za duzo czasu sie straci na robieniu tego niz to wniesie,