Autor Wątek: komoot - problemy z importem tras  (Przeczytany 231 razy)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
komoot - problemy z importem tras
« Wczoraj o 00:26 »
Witajcie. Od razu piszę - jakby ten problem gdzieś już był - proszę do kosza te moje wypociny:)
A może temat jest banalny, w każdym razie mi się nie udaje map/gpx dostarczonych przez organizatorów wbrać do komoota żeby były w oryginale, zawsze on sobie ją przerobi , w kilku miejsach jest oczywisty zonk i nie prowadzi w/g trasy zawodów, i to bez względu czy odklikam opcje  "zachowaj oryginalny ślad", czy "dostosuj do znanych dróg" - czy jak to tam leci.

Przykład z niedzieli, Gran fondo w Poznaniu, skręt z jednej ulicy w drugą (potem powrót) - komoot sobie robi skrót, i trzeba ręcznie edytować, i tak za każdym razem, czy szosa, mtb ..

Poniżej oryginał - wrzucony do mapy.cz (tu się wszystko zgadza)
drugi screen - trasa komoota

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Tak na szybko - moim zdaniem na pokazanym odcinku to wynika z tego, że oryginalnie ślad jest poprowadzony tylko jedną nitką dwujezdniowej drogi (tj. odpowiednio południową i wschodnią) czyli z punktu widzenia routingu "pod prąd" - co przy wybraniu jako aktywności "road cycling" jest negatywnie wyceniane (i w zasadzie zazwyczaj ma sens :) ). Poza ręcznym poprawianiem można na szybko wybrać tryb "MTB" i wtedy poprowadzi pod prąd ale po chodniku (który jest z natury dwukierunkowy) :)

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Dzięki, też o tym myślałem - wiadomo że na Gran Fondo ulice były zamknięte i trasa była poprawna
zgodna z wyścigiem, i mapy.cz ogarnęły :)

Ale jak wytłumaczyć takie same błędy na trasach Solid mtb w środku lasu - to nie mam pomysłu
- a zdarza się to zawsze..

I znaczy to tylko tyle - że nie ma opcji aby do sportu używać komoota jako wkład trasy dla komputerka Wahoo, bo nie ma szans bez dodatkowej edycji prowadzenia po śladzie dostarczonym
przez organizatora.. ehh

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Trudno sie odnieść bez konkretnych przykładów, z mojego doświadczenia czasami wrzucane przez orgów ślady były "optymalizowane" tj. redukowana była liczba punktów pośrednich, żeby się mieściły w jakichś starych garminach i wtedy komoot między punktami coś tam potrafił namieszać.
Jeszcze częściej wrzucany ślad był po prostu nagraniem objazdu trasy i jeśli punkty są w ogóle poza drogą no to każda mapa będzie to jakoś próbowała ogarnąć - raz lepiej raz gorzej...

Ja komoota używałem i używam, bo właśnie ładnie w nim widać czym się różni oryginalny ślad od tego zaproponowanego i sobie można ręcznie skorygować, dodać POI itp.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
U mnie komoot służy tylko do synchronizacji z wahoo, nie używam go inaczej, więc pewnie
przetestuje inne apki które mają wsparcie dla Wahoo, i wybiorę finalnie tą która nie będzie robiła
takich fochów z oryginalną trasą, do wyboru mam: RideWithGPS,  Strava,  Trailforks - ale trochę szkoda bo za mapy Komootowi trochę kiedyś zapłaciłem  :(

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
zaimportowana trasa do Stravy - i zsynchronizowana z Wahoo, wszystko poprawnie (y)
To już chyba wiem czego używać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum