Przedstawię Lapierre Xelius, nowy nabytek - na Ultegra Di2 2x12, i moich kołach (wczesniej w Meridzie) - Scribe Core SL+ 50 carbon.
Bardzo szybka maszynka - która dzięki swojemu specyficznemu wyglądowi tyłu, ale też w tym niebieskim malowaniu - podobała mi się już w 2024, a teraz nadażyła się okazja nabyć w wyprzedaży- bo ostała się akurat M-ka, w nowym sklepie Centrum Rowerowego w Poznaniu, i skorzystałem, mając Meridę Reacto od razu na sprzedaż

Rower pasuje mi idealnie, choć na papierze to 54, dokładnie jak Merida - lepiej się tu czuję, o dziwo mam wrażenie jest sztywniejszy od aero Meridy (czyli trochę mniej komfortowy na polskich drogach), żwawiej przyspiesza (krótszy tylny trójkąt minimalnie), szczególnie w pozycji stojącej.
Nic tutaj już nie trzeba zmieniać, zarówno sztyca jak i kierownica są też karbonowe, mostek 100mm idealnie, kiera z moją szerokościa 42cm, nawet owijka tu jest porządna.
Oczywiście siodło jest już moje, i dokupiłem lampke-radar varie, co mnie zaskoczyło działa znakomicie z Wahoo.
Teraz w niedziele Gran Fondo w Poznaniu - już zapłaciłem to będzie próba moja i roweru, ale ten sezon czuje się mocniejsy niż rok temu, więc optymistycznie to widzę