Autor Wątek: Roșia Montană  (Przeczytany 1513 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Roșia Montană
« 30 Cze 2025, 16:40 »
A miejscowi zawsze i wszędzie straszą przyjezdnych wilkami i niedźwiedziami.

W zeszłym roku pisałeś w trochę innym tonie, ale nie wiem gdzie byłeś. Pisząc miejscowi miałem na myśli spotkanych rumuńskich bikepackerów...

Przy tasie Transfogaraskiej, przy TransAlpinie, w Bucegach - tam, niczym bezdomne psy, wałęsają się niedźwiedzie, którym ludzie zrobili wielką krzywdę dokarmiając je dla atrakcji i zrobienia sobie sweet foci.

Ale normalne niedźwiedzie unikają człowieka. Wypadki się zdarzają - podobnie jak i w Polsce czy na Słowacji. Ale większa szansa, że rozjedzie Cię kierowca z rejestracją WWL niż rozszarpie niedźwiedź w Karpatach.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 30 Cze 2025, 17:35 »
Przy tasie Transfogaraskiej, przy TransAlpinie, w Bucegach - tam, niczym bezdomne psy, wałęsają się niedźwiedzie, którym ludzie zrobili wielką krzywdę dokarmiając je dla atrakcji i zrobienia sobie sweet foci.

Ale normalne niedźwiedzie unikają człowieka. Wypadki się zdarzają - podobnie jak i w Polsce czy na Słowacji. Ale większa szansa, że rozjedzie Cię kierowca z rejestracją WWL niż rozszarpie niedźwiedź w Karpatach.

Dzięki.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 30 Cze 2025, 18:40 »
Co do niedźwiedzi to siedzę właśnie w Bieszczadach i miałem wczoraj przyjemność spotkać jednego w okolicach godz. 20.00 jak zbiegałem z Małego Jasła. Kapitalna sprawa, natura w czystej postaci. Popatrzał na mnie zdziwiony i zniknął w lesie. Tętno że 130 na 188 mi skoczyło 😁

A Rumunia to dla mnie przepiękny kraj, wszystko tam mi się podobało. Mało już takich miejsc zostało. Dzięki za relację, przypomniałem sobie wiele. Ale że do wąwozu z rowerem się wpakowales to szanuje 😁
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 1 Lip 2025, 10:47 »
Ale że do wąwozu z rowerem się wpakowales to szanuje 😁

To nie było rozsądne, przyznaję.
Żle rozpoznałem teren. ;)
To nie jest ścieżka na rower, niebezpiecznie, poręczówki.
U mnie, dopóki miałem rower na prawej ręce, jakoś prowadziłem.
Po zmianie stron (mostek), ściana z prawej, wąsko, a ja nie potrafię sprawnie (koordynacja ruchowa) taszczyć roweru na lewej ręce.

Zatrzymałem się wtedy, nie wiedziałem co robić (wracać? - poręczówki z prawej,  w górę?)
Musiałem marnie wyglądać :D, bo zagadali do mnie turyści z Singapuru (chyba jedyni na trasie, wracali, w dół). Women w masce, tak mi podpowiedzieli, ze najgorsze mam już za sobą, jeszcze tylko kilka schodków, i skałki, ale jest szeroko.

Z rowerem nie polecam, poważnie.

« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2025, 10:52 sinuche »

Offline Mężczyzna rmk

« 2 Lip 2025, 22:15 »
Ja tam byłem z dzieciakiem, wtedy trzylatkiem i spotkaliśmy jednego turystę z Czech, który też wpakował się tam z rowerem i dzieki niemu mój syn szybko nauczył się jak klnac w języku sąsiadów  ;D Ale sam wąwóz przepiekny a Apuseni to moja ścisła czołówka w Europie.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 3 Lip 2025, 23:13 »
Miejscowi mówili, że jak już się minie Sybin na wschód, to się robi przejebane z synatropizowanymi niedzwiedziami. A okolice Braszowa to już cyrk.

Właśnie motocyklista został zabity przez niedźwiedzia na Trasie Transfogaraskiej.

Motociclist ucis de o ursoaică pe Transfăgărășan. Trupul a fost găsit lângă lacul Vidraru și recuperat de salvatori

Avertismentul șefului Salvamont Argeș, după atacul de pe Transfăgărășan: Cine hrănește un urs, îl condamnă la moarte

« 5 Lip 2025, 18:45 »
Teraz dotarło do mnie, z innego źródła.
Ale juz wrzuciłeś, o tym motocykliście.
Głupota ludzka nie zna granic.

30 osób zginęło, zatakowanych przez niedźwiedzie w Rumunii, w ciągu ostatnich  2 lat.
Trochę się to chyba wymknęło spod kontroli.
W 2012 chyba, jak jechalem, to o niedźwiedziach na transfagoraskiej się tylko mówiło.
Obecnie, z niedźwiedziami,  to tak jak wtedy z bezpańskimi psami.

Offline Mężczyzna rmk

« 5 Lip 2025, 20:06 »
No ale pierdolnik z tymi niedźwiedziami zrobił się tam gdzie Pablo napisał. To nie zwierzęta są winne tylko idioci, którzy nie rozumieją podstawowych praw natury i mylą wirtualny świat z prawdziwym.

Wczoraj pod Mucznym, ale nie w tej zagrodzie słynnej tylko po lesie, chodziła sobie żubrzyca. Wiara z telefonem prawie pod sam jest pysk pochodziła. No przykre to jest.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 5 Lip 2025, 22:31 »
Fajny bardzo wyjazd, taki właśnie letni na wschód. Pogadałeś jakoś z tymi Cyganami?

« 8 Lip 2025, 09:54 »
Z cyganami dyskursy sa trudne ;)
Najłatwiej z dzieciakami, dasz kilka lei, to coś powiedzą, zapozują.
Dorośli zwykle czegoś chcą (pieniędzy).

Kiedyś, bardziej w Transylwanii, też bylem na takim targu, taka grupa rodzinna, troche pogadałem, podkreślali że są węgierskimi cyganami. No i hodują konie - te konie, coś muszą znaczyć, oznaka statusu.

Cyganki, takie z dzieckiem na ręku, to same zaczepiają (chcą pieniędzy).
A rodzina jak jest, to lepiej z facetem zaczynać rozmowę (a raczej wymianę słów - nie znam hu ani ro).
« Ostatnia zmiana: 8 Lip 2025, 10:14 sinuche »

Offline ahniszka

• Miasto:
  • Na forum od: 09.11.2024
« 10 Lip 2025, 07:07 »

Miejscowi mówili, że jak już się minie Sybin na wschód, to się robi przejebane z synatropizowanymi niedzwiedziami. A okolice Braszowa to już cyrk.

Też się nad tym zastanawiam, Karpaty Południowe to jeden z potencjalnych rowerowych celów na sierpień (a wcześniej wybieram się tam pieszo po górach) . Zamierzam przeszukać internet za pomocą sztucznej inteligencji i sprawdzić, jak wyglądały opisywane w mediach ataki na ludzi. Zaczęłam się bać, a chodzę po Rumunii od lat i wcześniej się nie bałam. Dam znać, jakie są wyniki przeszukiwania.
"Bądź odważny, gdy rozum zawodzi; bądź odważny (...)"

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 10 Lip 2025, 08:13 »

Też się nad tym zastanawiam, Karpaty Południowe to jeden z potencjalnych rowerowych celów na sierpień (a wcześniej wybieram się tam pieszo po górach) . Zamierzam przeszukać internet za pomocą sztucznej inteligencji i sprawdzić, jak wyglądały opisywane w mediach ataki na ludzi. Zaczęłam się bać, a chodzę po Rumunii od lat i wcześniej się nie bałam. Dam znać, jakie są wyniki przeszukiwania.

Nie rób tego, nic dobrego w wyniku tej aktywności się nie wydarzy ;)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 10 Lip 2025, 09:15 »
Z cyganami dyskursy sa trudne ;)
Najłatwiej z dzieciakami, dasz kilka lei, to coś powiedzą, zapozują.
Dorośli zwykle czegoś chcą (pieniędzy).
(...)

Jest takie miasteczko Dumbraveni. W przewodniku stało, że jest tam ormiańska katedra, więc w  2007 zajechalim tam z kolegą; na centralnym placu chyba pod urzędem pracy dziesiątki Rzymian a po całym areale snują się niewiasty i latają dzieciaki. Dziewczyna na oko szesnastoletnia z dwulatkiem u spódnicy, roczniakiem na rękach i pokaźnym już zwiastunem trzeciego potomka nieśmiało podeszła do nas a ten najstarszy poprosił "bomboni"; akurat miałem nienapoczęte landrynki, więc prośbę spełniłem. Kolegę otoczyła gromada trochę starszych Rzymianiątek i już pieniądze (te ładne, plastikowe jednolejówki) spełniły rolę nośnika spokoju. Na tym samym wyjeździe takich interakcji było więcej; raz nawet pogadaliśmy ze starszą Cyganką po polsku, gdyż w latach 90-tych jeździła do Polski na wróżenie czy tam żebranie. Ot, taki koloryt. A z końmi kojarzą mi się Szeklerzy, których wioski z nazwami pisanymi rowaszem przejeżdżaliśmy.

« 10 Lip 2025, 12:38 »

Nie rób tego, nic dobrego w wyniku tej aktywności się nie wydarzy ;)

No nie :)

AjAj karmi się internetem.
A tam przeważają skrajności, skrajności które się replikują (vide selfiarz motocyklista).
AjAj da skrajny wynik :)

Offline ahniszka

• Miasto:
  • Na forum od: 09.11.2024
« 11 Lip 2025, 19:27 »
Okazuje się, że niezupełnie; zależy, jak się zada pytanie.
Wnioski: prawie wszystkie opisywane przypadki to albo robienie niedźwiedziom zdjęć, albo przestraszenie niedźwiedzia (czy w jakiś inny sposób "wejście mu w drogę, np karmienie młodych), albo bronienie stad owiec (w naszym przypadku nieistotne). Niedźwiedź może być "przestraszony" gdy go zaskoczymy (trzeba robić hałas), albo z przyczyn niezależnych od nas (np jest ranny).
Chodzenie po nocy, samotnie, poza szlakami nie jest dobrym pomysłem.
Szczególnie złym pomysłem jest biwakowanie i chodzenie/jeżdżenie po zmierzchu lub o świcie w okolicach Braszowa: Busteni, Predeal, Sinaia, podejrzewam też Zarnesti i Rasnov (w Busteni sama widziałam niedźwiedzia wchodzącego na posesję, gdzie skierował się do śmietnika). Unikać trzeba widokowych, turystycznych punktów przy drogach (najwięcej incydentów miało miejsce przy Transfogaraskiej w okolicach zbiornika Vidraru).
Po tym researchu idę w Fogarasz z rodziną, a gdybym chciała jechać tam na rower, to poszukam dobrego gazu na niedźwiedzie i będę wybierała drogi rozważnie.
"Bądź odważny, gdy rozum zawodzi; bądź odważny (...)"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum