Cytat: PABLO w 30 Cze 2025, 15:37A miejscowi zawsze i wszędzie straszą przyjezdnych wilkami i niedźwiedziami.W zeszłym roku pisałeś w trochę innym tonie, ale nie wiem gdzie byłeś. Pisząc miejscowi miałem na myśli spotkanych rumuńskich bikepackerów...
A miejscowi zawsze i wszędzie straszą przyjezdnych wilkami i niedźwiedziami.
Przy tasie Transfogaraskiej, przy TransAlpinie, w Bucegach - tam, niczym bezdomne psy, wałęsają się niedźwiedzie, którym ludzie zrobili wielką krzywdę dokarmiając je dla atrakcji i zrobienia sobie sweet foci.Ale normalne niedźwiedzie unikają człowieka. Wypadki się zdarzają - podobnie jak i w Polsce czy na Słowacji. Ale większa szansa, że rozjedzie Cię kierowca z rejestracją WWL niż rozszarpie niedźwiedź w Karpatach.
Ale że do wąwozu z rowerem się wpakowales to szanuje 😁
Miejscowi mówili, że jak już się minie Sybin na wschód, to się robi przejebane z synatropizowanymi niedzwiedziami. A okolice Braszowa to już cyrk.
Cytat: MaciekK w 30 Cze 2025, 14:27Miejscowi mówili, że jak już się minie Sybin na wschód, to się robi przejebane z synatropizowanymi niedzwiedziami. A okolice Braszowa to już cyrk.Też się nad tym zastanawiam, Karpaty Południowe to jeden z potencjalnych rowerowych celów na sierpień (a wcześniej wybieram się tam pieszo po górach) . Zamierzam przeszukać internet za pomocą sztucznej inteligencji i sprawdzić, jak wyglądały opisywane w mediach ataki na ludzi. Zaczęłam się bać, a chodzę po Rumunii od lat i wcześniej się nie bałam. Dam znać, jakie są wyniki przeszukiwania.
Z cyganami dyskursy sa trudne Najłatwiej z dzieciakami, dasz kilka lei, to coś powiedzą, zapozują. Dorośli zwykle czegoś chcą (pieniędzy).(...)
Cytat: ahniszka w 10 Lip 2025, 07:07Cytat: MaciekK w 30 Cze 2025, 14:27Miejscowi mówili, że jak już się minie Sybin na wschód, to się robi przejebane z synatropizowanymi niedzwiedziami. A okolice Braszowa to już cyrk.Też się nad tym zastanawiam, Karpaty Południowe to jeden z potencjalnych rowerowych celów na sierpień (a wcześniej wybieram się tam pieszo po górach) . Zamierzam przeszukać internet za pomocą sztucznej inteligencji i sprawdzić, jak wyglądały opisywane w mediach ataki na ludzi. Zaczęłam się bać, a chodzę po Rumunii od lat i wcześniej się nie bałam. Dam znać, jakie są wyniki przeszukiwania.Nie rób tego, nic dobrego w wyniku tej aktywności się nie wydarzy