Dobre miejsca na miejscówkę/namiot, ale zakleszczone.
Cytat: sinuche w 29 Cze 2025, 18:48Dobre miejsca na miejscówkę/namiot, ale zakleszczone.Na jakiej podstawie ten wniosek? Zrzuciłeś z siebie wiele kleszczy? Jak rozpoznać takie miejsce bez wchodzenia w interakcje z kleszczami?
Podobało mi się. Dawno nie widziane w tym miejscu ujęcia. Doceniam grubość opon. Ślad chętnie przygarnę.
Jest klimacik elegancki. Rumunia to jest jednak prawdziwa klasa! (...)to nie jakaś Austria czy Szwajcaria, gdzie wszystko wypucowane na wysoki połysk. Fajnie, ze jeszcze w tej Europie są kraje, gdzie komercha, globalizacja i wspólne rynki nie dotarły. I ciągle trzymają się mocno!
Chyba wiem gdzie w tym roku będę łatał dziury w pokryciu zdjęciami
... a przez całe lata się ze mnie podśmiewałeś, że od 30 lat jeżdżę do Rumunii zamiast na alpejskie asfalty.
Cytat: MaciekK w 30 Cze 2025, 10:26Chyba wiem gdzie w tym roku będę łatał dziury w pokryciu zdjęciamiZachodniorumuńskie to nie wszystko. W Rumunii masz jeszcze mnóstwo innych pasm górskich o różnorakim charakterze. Pomyśl o Karpatach Południowych - warto!
Miejscowi mówili, że jak już się minie Sybin na wschód, to się robi przejebane z synatropizowanymi niedzwiedziami. A okolice Braszowa to już cyrk. Jakie masz doświadczenia? Mi bardziej na spokoju niż spektakularnych fotkach zależy. Dodatkowo każde 100 km głębiej to kolejne 2h jazdy samochodem, stąd do tej pory metodycznie wypalam co najbliżej
A miejscowi zawsze i wszędzie straszą przyjezdnych wilkami i niedźwiedziami.
Cytat: PABLO w 30 Cze 2025, 15:37A miejscowi zawsze i wszędzie straszą przyjezdnych wilkami i niedźwiedziami.W zeszłym roku pisałeś w trochę innym tonie, ale nie wiem gdzie byłeś. Pisząc miejscowi miałem na myśli spotkanych rumuńskich bikepackerów...
Przy tasie Transfogaraskiej, przy TransAlpinie, w Bucegach - tam, niczym bezdomne psy, wałęsają się niedźwiedzie, którym ludzie zrobili wielką krzywdę dokarmiając je dla atrakcji i zrobienia sobie sweet foci.Ale normalne niedźwiedzie unikają człowieka. Wypadki się zdarzają - podobnie jak i w Polsce czy na Słowacji. Ale większa szansa, że rozjedzie Cię kierowca z rejestracją WWL niż rozszarpie niedźwiedź w Karpatach.
Ale że do wąwozu z rowerem się wpakowales to szanuje 😁
Miejscowi mówili, że jak już się minie Sybin na wschód, to się robi przejebane z synatropizowanymi niedzwiedziami. A okolice Braszowa to już cyrk.
Cytat: MaciekK w 30 Cze 2025, 14:27Miejscowi mówili, że jak już się minie Sybin na wschód, to się robi przejebane z synatropizowanymi niedzwiedziami. A okolice Braszowa to już cyrk.Też się nad tym zastanawiam, Karpaty Południowe to jeden z potencjalnych rowerowych celów na sierpień (a wcześniej wybieram się tam pieszo po górach) . Zamierzam przeszukać internet za pomocą sztucznej inteligencji i sprawdzić, jak wyglądały opisywane w mediach ataki na ludzi. Zaczęłam się bać, a chodzę po Rumunii od lat i wcześniej się nie bałam. Dam znać, jakie są wyniki przeszukiwania.
Z cyganami dyskursy sa trudne Najłatwiej z dzieciakami, dasz kilka lei, to coś powiedzą, zapozują. Dorośli zwykle czegoś chcą (pieniędzy).(...)
Cytat: ahniszka w 10 Lip 2025, 07:07Cytat: MaciekK w 30 Cze 2025, 14:27Miejscowi mówili, że jak już się minie Sybin na wschód, to się robi przejebane z synatropizowanymi niedzwiedziami. A okolice Braszowa to już cyrk.Też się nad tym zastanawiam, Karpaty Południowe to jeden z potencjalnych rowerowych celów na sierpień (a wcześniej wybieram się tam pieszo po górach) . Zamierzam przeszukać internet za pomocą sztucznej inteligencji i sprawdzić, jak wyglądały opisywane w mediach ataki na ludzi. Zaczęłam się bać, a chodzę po Rumunii od lat i wcześniej się nie bałam. Dam znać, jakie są wyniki przeszukiwania.Nie rób tego, nic dobrego w wyniku tej aktywności się nie wydarzy