Autor Wątek: Montañas Vacías - maj 2025  (Przeczytany 345 razy)

Offline Mężczyzna szymonowski

• Miasto:
  • Na forum od: 09.10.2013
Montañas Vacías - maj 2025
« 10 Cze 2025, 19:01 »
Wrzuciłem album z majowego wyjazdu.

zdjęcia są tu:  https://www.flickr.com/photos/szymekka/albums/72177720326760487/

Trasa: pętla Walencja/Walencja, przez 5 dni jak najdalej na północ i zachód (niespecjalnie się śpieszyłem, plus tymi drogami, które wybrałem nie szło zbyt szybko) do m. El Pedregal (bo czemu nie). Następnie powrót w 2 dni przez Via Verde Ojos Negros (polecam).

Ze źródeł polecam stronę http://montanasvacias.com/.
Są tam różne tracki, przewodnik w PDF, ogólnie pożyteczna witryna.

Pociągi z/do Teruel nie jeżdżą, ponoć jeszcze 2 lata (remont linii).

Z komentarzy, to tak:
- dawno nie miałem tak, żeby przez 3 dni nie mieć sklepu (otwartego w danym dniu). Trasę ułożyłem sobie dla koneserów, i sprawdzałem to wcześniej, ale mimo wszystko się zdziwiłem.  Są dodatkowe akcje typu sklepy otwarte w niedziele (bo "dzieci" przyjeżdżają z miasta na weekend), ale zamknięte w poniedziałek i wtorek itd. Trudno to ogarnąć. Wiejskie bary trochę ratują sytuację, ale też nie codziennie są. Jak już jest bar, to kanapki robią fajne  :)  "Zawinięcie" do miejscowości z pewnym na 100% sklepem wymagałoby masywnego zboczenia z trasy (plus należy uwzględniać godziny siesty). Innymi słowy zjawiska nie znane w krajach cywilizowanych takich jak Rumunia, Ukraina, Albania itp  ;)
- w którymś momencie wszedłem w mikroprzebiegi rzędu 40-50 km, jak za dawnych czasów. Od czego nieco odwykłem. 
- opony 40 mm to za wąsko.
- ale za to drugi tygodniowy wyjazd w Hiszpanii przejechany bez ani jednej dętki.
- ogólnie należy mieć ogarnięty rower, bo szanse na sklep rowerowy są w Teruel i okolicach Walencji. Dodatkowo komunikacji zbiorowej poza miastami w zasadzie brak. Ewentualny wycof z niejezdnym rowerem byłby trudny.
- przejazdy przez większe miasta są z czapy. Miasta są pocięte miejskimi autostradami, absolutnie nieprzyjaznymi pieszym i rowerzystom. Przedostanie się w linii prostej 1 km do Leroy Merlin, Decathlona albo na lotnisko wymaga turbo nawigacji, plus Google Maps nie ogarnia lokalnych remontów. Mapy offline są bez szans.

pzdr
Szymek

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Mayabeque, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Odp: Montañas Vacías - maj 2025
« 10 Cze 2025, 20:39 »
Jaka była sytuacja z wodą? Jak jechałem przez puste góry w lipcu, to nieraz sporo się namęczyłem, szukając czynnego źródła. Rok później w Andaluzji też było ciężko - dużo źródełek było wyschniętych. Ale miałem 6 bidonów i zawsze woziłem dużo zapasu.

• Miasto:
« 10 Cze 2025, 20:45 »
Woziłem ze sobą max 3,5 l., tj. dwa bidony po 1 l i butelkę 1,5 l. Dramatu nie było, woda sensownej jakości/pewności kilka razy dziennie (przy szybkim zastanowieniu - co najmniej 1-2 razy dziennie). W miasteczku zawsze jakaś fontana, dość dużo zonas recreativas i encampadas z urządzonymi i działającymi ujęciami. Z pragnienia nie przymierałem.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 12 Cze 2025, 07:19 »
No, teraz to masz "lepsze" zdjęcia w galerii :)

• Miasto:
« 12 Cze 2025, 14:31 »
No, teraz to masz "lepsze" zdjęcia w galerii :)

Dzięki.

Jeśli chodzi o techniczną jakość, to z powodu przyzwyczajenia do robienia zdjęć telefonem na co dzień, przestawienie się na lustrzankę jest serio problemem. Jakoś nie chciało mi się inwestować w telefon z lepszym aparatem...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum