Autor Wątek: Świętokrzyskie i tereny pobliskie  (Przeczytany 1007 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
(...) dalej przez Łysą Górę do Nowej Słupi (...)

Jeśli chcesz zatem z przełęczy łącznikiem dotrzeć do wąskotorówki, to weź pod uwagę to co napisałem o Św. Krzyżu aka Łysej Górze :)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Jeśli chcesz zatem z przełęczy łącznikiem dotrzeć do wąskotorówki, to weź pod uwagę to co napisałem o Św. Krzyżu aka Łysej Górze :)
Ale wtedy jadę szlakiem wąskotorówki od ścieżki łącznikowej aż do Nowej Słupi, omijając Św. Krzyż.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
do Św. Katarzyny, wypych przez Łysicę, zjazd w stronę Kakonina

Dokładnie tak jechałem/pchałem rower z sakwami w 2018 roku. Podejść na Łysicę łatwo nie było, bo oprócz kamieni (im wyżej, tym więcej) swoje dołożył jeszcze Park Narodowy kładąc drzewa w poprzek ścieżki, a jej boki blokując grubymi pniami ułożonymi wyżej, by nikomu nie przyszło na myśl pójść łatwiejszą drogą. Tak, czy inaczej - dało się. Zjazd z Łysicy o wiele prostszy. Nie było kamieni, co najwyżej trochę korzeni. Pieszych nie rozjechałem ;)

Podejście na Łysicę:

Łysica:

Zjazd z Łysicy:
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2025, 11:44 Romal »

Offline Mężczyzna misiek

Dokładnie tak jechałem/pchałem rower z sakwami w 2018 roku...

Będę trochę lżej zapakowany więc może pójdzie łatwiej :) Na pewno nie będzie to spacerek i na to nie liczę. Ważne, że jednak da radę tamtędy.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Bazyl3

Ale wtedy jadę szlakiem wąskotorówki od ścieżki łącznikowej aż do Nowej Słupi, omijając Św. Krzyż.

No tak, ale pisałeś o chęci zobaczenia gołoborza, a to największe jest jednak na Św. Krzyżu właśnie :) Chyba, że wystarczy Ci to na czubku Łysicy, to ok.

Offline Mężczyzna misiek

No tak, ale pisałeś o chęci zobaczenia gołoborza, a to największe jest jednak na Św. Krzyżu właśnie :) Chyba, że wystarczy Ci to na czubku Łysicy, to ok.

Pierwsza wersja była przez Łysicę, Kakonin i Łysą Górę. Kolejne z ominięciem Łysicy i szlakiem kolejki lub przez Łysicę, łącznikiem w dół i do Nowej Słupi. Wtedy faktycznie omijam największe gołoborze. Ostateczną pewnie zweryfikuje wypych na Łysicę, pogoda i stan szlaku :)     
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Bazyl3

Gdybyś pożądał dodatkowej adrenaliny, to zapraszam w imieniu bardziej hardcore'owych kolegów tu - https://www.facebook.com/jeleniowskiesciezki/?locale=pl_PL :D
Udanej wycieczki zatem :)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Jak wygląda szlak pomiędzy Przełęczą Św.Mikołaja a ścieżką wąskotorówki ? jakie podłoże, droga szeroka czy wąska, korzenista i skały czy gładko ? Czy nie łatwiej byłoby wpychać na Łysicę od północy a nie po schodach od zachodu ?
Drugie pytanie o zejście ze Świętego Krzyża, czy z rowerem nieco załadowanym wygodniej będzie w kierunku Trzcianki czy lepiej do Nowej Słupi ?   
ps. po Parkach narodowych można prowadzać rowery tak samo jak wózki z dziećmi. Sprawdzone wielokrotnie na grzbiecie Karkonoszy i w kilku innych parkach. Warto też pytać przy wejściu, czasami pozwalają jeździć choć raczej po płaskim, w górach mi się nie zdarzyło.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Przez Góry Świętokrzyskie przechodzi teraz bardzo silna burza, zmierzono wiatr powyżej 100 km/h. Mogą być wiatrołomy.

Wiatr o sile huraganu wystąpił także w Cisowsko-Orłowińskim Parku Krajobrazowym oraz w Jeleniowskim Parku Krajobrazowym. Z niektórymi stacjami meteorologicznymi nie ma kontaktu elektronicznego, ale te co działają, wskazują na uskok wiatru o prędkości powyżej 100 km/h.
« Ostatnia zmiana: 7 Cze 2025, 16:39 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Bazyl3

Jak wygląda szlak pomiędzy Przełęczą Św.Mikołaja a ścieżką wąskotorówki ?

Biegłem tam tylko raz, ale to zwykła leśna droga z raczej niewielką ilością korzeni i bez dużych kamieni. Na pewno będzie nią łatwiej wpychać niż od Katarzyny, z drugiej strony, to dłuższy kawałek :)
Do Nowej Słupi można ścieżką edukacyjną na lewo od Drogi Królewskiej. Do Trzcianki będzie ciężko pierwszy odcinek od klasztoru, bo stromo i dużo kamiorów, ale jak ktoś się uprze :) Można jeszcze objechać asfaltami dookoła, co oznacza dwa fajne zjazdy i jeden dość stromy podjazd w Bartoszowinach.

Offline Mężczyzna Bazyl3

Wiatr o sile huraganu wystąpił także w Cisowsko-Orłowińskim Parku Krajobrazowym oraz w Jeleniowskim Parku Krajobrazowym. Z niektórymi stacjami meteorologicznymi nie ma kontaktu elektronicznego, ale te co działają, wskazują na uskok wiatru o prędkości powyżej 100 km/h.

Szkwał, który przeszedł pół godziny temu, prawie połamał mi drzewka na działce (dobrze, że wiało od zachodu i miały oparcie na ogrodzeniu). Teraz znów zaczyna szumieć na lesie. A to pisałem ja, góral spod podnóża pasma Jeleniowskiego.
PS. W okolicy musiało być ostrzej, bo sporo sygnałów z samochodów służb :(

Offline Mężczyzna misiek

Odp: Świętokrzyskie i tereny pobliskie
« 11 Cze 2025, 17:13 »
No to podsumowując, udało się :) Start z Jędrzejowa w niedzielę, po drodze skansen w Tokarni, zamek w Chęcinach, Kielce i nocleg nad Zalewem Cedzyna. Pogoda ogólnie marna, chłodno i deszczowo, dopiero wieczorem lekka poprawa. Kolejny dzień dojazd do Św. Katarzyny i wspinaczka na Łysinę - łatwo nie było, trochę ucierpiały obręcze w kołach. Dalej czerwonym szlakiem przez Łysą Górę (gołoborze) do klasztoru. Zejście do Nowej Słupi dało chyba bardziej popalić niż wypych na Łysicę  :icon_twisted: Nocleg nad Zalewem Wióry i we wtorek powrót do domu. Generalnie początkowy plan zrealizowany w całości, a nawet z dodatkową atrakcją, fajnym wąwozem. Poniedziałek i wtorek pogoda sporo lepsza, trochę wiało, temperatura jak na czerwiec bez szału, ale przynajmniej bez deszczu.     
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum