Autor Wątek: Cichy Dniestr 2025  (Przeczytany 496 razy)

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Cichy Dniestr 2025
« 21 Maj 2025, 20:37 »
Kilka dni temu z moim kolegą Darkiem zakupiliśmy bilety lotnicze na trasie Warszawa-Kiszyniów i z powrotem. Ja dokładam do tego swoje przeloty lokalne Wrocław-Warszawa. W zeszłym roku wyprawa do Uzbekistanu się nie udała, bo mój samolot z Wrocławia po prostu nie wyleciał i wszystko szlag trafił. Ale w życiu trzeba grać na przełamanie.
Ze względu na sztywne ramy czasowe naszego przedsięwzięcia, musieliśmy skorzystać z usług LOT-u. Do KIszyniowa latają też tani przewoźnicy, ale nie pasowały nam daty. I tu znowu ciekawostka. Dziwny ten nasz LOT. Ja za bilety na cztery odcinki zapłaciłem 1410 zł, a mieszkaniec Warszawy Darek o dwie stówy więcej.

Wylot w Święto Niepodległości USA. Mam rowerowy strój amerykański strój narodowy, a więc trzeba będzie go wdziać.
Robimy taką oto owalną trasę:
https://mapy.com/s/guzotuceco

Zamierzamy zahaczyć o Naddniestrze, bo widzi nam się ono jako jeden z ostatnich reliktów sowieckich w nieskalanej zachodnią zgnilizną formie. A obaj lubimy na żywo oglądać takie skanseny. Tylko czy nas puszczą? Poza tym objazd Mołdawii, wskok na Ukrainę do Kamieńca Podolskiego i małe liźnięcie Rumunii. W tej ostatniej kilkanaście lat temu byliśmy – z Bukaresztu przedzieraliśmy się przez Karpaty i Ukrainę, by jazdę zakończyć w Przemyślu. Na deser zostawiamy sobie wjazd na najwyższą górę (pagórek) Mołdawii – Dealul Balanesti, coś koło 430 mnpm. Może się uda…
Z chęcią przyjmę jakieś informacje od tych, którzy niedawno gdzieś tam się błąkali. Na co zwrócić uwagę, jak z bezpieczeństwem, może coś ciekawego omijamy. Będę zatem wdzięczny za wskazówki. Zwłaszcza dotyczące procedur wjazdowych i pobytowych w Naddniestrzu. Coś tam poczytałem, ale nie ma to jak wiedza z pierwszej ręki.
Nadany tytuł posta oczywiście nawiązuje do znanej powieści Szołochowa. U niego Don był cichy, ale wokół działo się rewolucyjne piekło. Mam nadzieję, że Dniestr i jego okolice będą dla nas łagodne i wyrozumiałe.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Cichy Dniestr 2025
« 21 Maj 2025, 22:11 »
Nie wiem czy to Naddniestrze w obecnej sytuacji politycznej ma sens. To jest jednak de facto prowincja Rosji, więc osoba z polskim paszportem już z góry może być podejrzana. Przejechałem przez Naddniestrze, ale to było w 2010 roku i tez dobrze tego nie wspominam. Wjechałem jak się okazało jakimś w ogóle nielegalnym przejściem, ale powiedzieli mi że można to wjechałem. Na wyjeździe się o to przyczepili, oczywiście to był klasyczny pretekst do łapówki, bodajże 20 USD zabuliłem. A w obecnych czasach to raczej z takimi akcjami nie jest lepiej, tylko sporo gorzej. A i do oglądania to tam wiele nie ma - ot parę klasyków socrealizmu, ale tego to i w Mołdawii się dużo znajdzie.

Natomiast w zeszłym roku jechałem pętlę Medyka - Lwów - Kamieniec Podolski, dalej na Mołdawię i do Rumunii. Z bezpieczeństwem nie ma problemów, choć nie wiem jak wygląda kwestia legalności spania na dziko na Ukrainie w czasie wojny. Na pewno jest stan wojenny i godzina policyjna, czyli zakaz poruszania się w godzinach nocnych - i to już egzekwują. Ja jechałem ponad 500km na jeden strzał i na te parę godzin nocy rozbiłem się przy drodze, nikt się nie czepił bo i nikogo nie było. Kamieniec Podolski bardzo polecam - dla mnie zabytek nr 1 na Ukrainie, ekstra ten zamek wygląda. Tutaj fotki z tego wyjazdu:
https://photos.app.goo.gl/eQzZtMbnNn7ncQJAA

Natomiast drogi na tym kawałku Mołdawii, którym jechałem - to masakra, może nie jakieś wielkie dziury, ale niemal cały czas mniejsze lub większe nierówności. Na Ukrainie są te drogi zwyczajnie lepsze, Mołdawia to obecnie chyba najbiedniejszy kraj Europy, choć ma to swoje uroki.
« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2025, 22:16 Wilk »

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 22 Maj 2025, 06:28 »
Wilk, dzięki za konkretne wskazówki.
Czytałem też o obowiązku meldunkowym na Naddniestrzu. Ciekawe jak to obecnie wygląda.
Na Naddniestrze chcemy jednak tam wjechać. Może nas wpuszczą, a potem nie odstrzelą.
Na Twoich zdjęciach te mołdawskie drogi nie wyglądają jakoś tragicznie.

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Marki
  • Na forum od: 11.03.2013
« 22 Maj 2025, 08:19 »
Przez Nadniestrze przejeżdżał ostatnio metaxy na swoim eurotripie. Formalności były, jechali tranzytem, ale problemów nie było.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 22 Maj 2025, 08:41 »
Jeżeli gustujecie  w winach to polecam Purcari w Mołdawii

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
« 22 Maj 2025, 09:37 »
Wilk, fajna galeria.
Dziekuje, ogladam akurat podczas spotkania w pracy :)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum