Autor Wątek: Tusk obiecuje: "Połącznie kolejowe do Chorwacji od czerwca"  (Przeczytany 2518 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Nadal zero informacji o rowerach.

Ostatnio byłem świadkiem jak kanarzy IC, obserwując rowerzystów pakujących się do pociagu, gaworzyli między sobą, że jacyś słabyi ci rowerzyści skoro zamiast na rowerze to jadą pociagiem.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Ostatnio byłem świadkiem jak kanarzy IC, obserwując rowerzystów pakujących się do pociagu, gaworzyli między sobą, że jacyś słabyi ci rowerzyści skoro zamiast na rowerze to jadą pociagiem.
Stara gadka szmatka, a jak ktoś jedzie samochodem, żeby potem pobiegać, to też niech zacznie biec z domu. Mnie interesuje ten pociąg o tyle, że może na Słowenię by pasował, ale jeśli mam składać rower i się z tymi klamotami przesiadać po drodze (bo przez Poznań nie jedzie), to już taki atrakcyjny nie jest.

Nota bene Czesi naprawili błąd rezerwacji miejsc na rowery w swojej apce i na stronie. Można teraz kupować międzynarodowe połączenia z przesiadką w Czechach i wszystko gra. Rowerek przy przesiadce na trasę np. Poznań-Cheb kosztuje 300 koron, ale w tym jest przynajmniej też rezerwacja miejsc.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ten pociąg do Rijeki, to gdyby doczepić wagon rowerowy (taki na kilkadziesiąt rowerów) i dobrze rozreklamować,  to mógłby miec obłożenie (rowerowe).
Turyści, tacy zwykli, rodziny, bez samochodu, jakoś muszą sie po tej Chorwacji poruszać, dojechać na kwaterę (no nie wiem, chyba taksówki biorą czy coś), a tak - bambetle na rower i jazda :)
Może to zbyt optymistyczna wizja :)

Podróżnicy rowerowi tego pociągu rowerami raczej nie zapełnią.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Większość ludzi i tak pojedzie samochodem. Taki mają nawyk.

Tak patrzę, jak na Bałkany w tym roku pociągiem.

No i chyba uruchomili szybką linię (wreszcie) z Suboticy do Novego Sadu.
Jest pociąg z Suboticy (8.04) do Baru (20.10).
Jechałem nim w ub. roku z Novego Sadu, a teraz startuje z Suboticy (8.04) - Novi Sad (8.54).
Dla mnie to rewelacja. :)

Pociąg nie ma oznaczenia że przewozi rowery.
https://w3.srbvoz.rs/redvoznje//stanicni/SUBOTICA/23450/13.06.2025/0000/polazak/999/sr
Ale, w ub.r. było to samo, a rowery zabierał bez problemu (za 100 din).

Wystarczy dojechać wieczorem do Szegedu (jeden dzień mi to zwykle zabiera). Ranna podjazdka do Suboticy i wieczorem jestem w Czarnogórze.

W bonusie jest widokowa trasa kolejowa (gr. serbska - Podgorica)

• niech tak się stanie
Wystarczy dojechać wieczorem do Szegedu (jeden dzień mi to zwykle zabiera). Ranna podjazdka do Suboticy i wieczorem jestem w Czarnogórze.
Są też "tanie" loty, tylko za rowerek kasują jak za złoto.

No i jeszcze jedna uwaga.

Pociąg jest "na Chorwację", co jest prawdą.
Ale to tylko Rijeka, blisko do Słowenii i Triestu.

A dalej na południe?
Split, Dubrownik, całe wybrzeże to jak?

Niby jest tam linia kolejowa, patrząc na mapę nieźle pokręcona.
Można autobusami (w tamtym rejonie łatwiej), ale dla stacjonarnego turysty to ten pociąg wiele nie wnosi.
Pozostaje Rijeka i okolice.

• niech tak się stanie
Trochę można pojeździć z tym rowerem pociągami

https://www.hzpp.hr/en/bicycle-transport?m=378&mp=88

Jedno połączenie na dobę jest, na jutro możesz spokojnie kupić bilety na rower, 9 wieszaków wolnych

Wiadomo, że czas podróży długi, ale chociaż jest możliwy.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Nadal zero informacji o rowerach.
Będzie jeden wagon - kuszetka i wagony drugiej klasy. Na razie nie przewidują przewozu rowerów. Od Wiednia żaden skład nie ma przewidzianego wagonu restauracyjnego.

• niech tak się stanie
Będzie jeden wagon - kuszetka i wagony drugiej klasy. Na razie nie przewidują przewozu rowerów. Od Wiednia żaden skład nie ma przewidzianego wagonu restauracyjnego.
No, ale potem jest dołączany do pociągu Istria i ma być wagon restauracyjny. Niby trwają rozmowy o możliwość skorzystania z tego wagonu, pewnie chodzi o kwestie techniczne - jeśli na końcu węgierskiego pociągu są kuszetki, to może być to niemożliwe. Co prawda wagony można różnie zestawiać, ale nie wiem jak tamten pociąg jest zestawiany. Na vagonweb masz kuszetki z obu stron, ale na razie bez restauracyjnego:

Być może tylko takie zalewajki robione przez obsługę pociągu sypialnego? No, ale chociaż bułkę by mieli.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
"Cóż szkodzi obiecać..."  ;D

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
A w takich pociągach nie można nadać sobie przesyłki konduktorskiej w postaci roweru? Czy w międzynarodowych nie działa?

• niech tak się stanie
A w takich pociągach nie można nadać sobie przesyłki konduktorskiej w postaci roweru? Czy w międzynarodowych nie działa?
Przesyłki konduktorskie tylko w kraju, a poza tym rozmiar jest ograniczony. Co do pociągu, to będą dwa wagony przedziałowe i 1 wagon sypialny, wszystkie bez legalnego przewozu rowerów. Z wagonami przedziałowymi jest ten problem, że mają krótkie półki i trudno będzie na nich usadowić rower, nawet dobrze poskładany. Jeszcze wsiadając w Warszawie Wschodniej może się to jakoś udać, ale na każdej innej stacji tego nie widzę. Zgodnie z przepisami w pociągach międzynarodowych bagaż nie może stać na korytarzu. Pociąg zatrzyma się na następujących stacjach:

Offline Mężczyzna Janekcichy

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 19.01.2021
"Cóż szkodzi obiecać..."  ;D

Czy to jakiś podprogowy przekaz ?

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Niecały kilometr od domu będę miała pociąg, który bezpośrednio jedzie do Rijeki :D No, niby fajnie. Ale z Katowic mam też bezpośredniego Flixbusa, który jedzie krócej. I taniej (np 17 czerwca ok 150 zł). Rower do kartonu, 17 zł dopłaty za duży bagaż...  I mimo, że nie lubię Flixbusa, to i tak nim jeżdżę  ;D
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum