Autor Wątek: Koleją ze Szczecina na zachód  (Przeczytany 1277 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Koleją ze Szczecina na zachód
« 5 Maj 2025, 12:21 »
Czy ktoś może mi wyjaśnić jak funkcjonują przejazdy kolejowe na linii Szczecin Główny - Bad Kleinen?
Polregio pokazuje to jak swój pociąg, ale nie oferuje sprzedaży przez internet.
Deutsche Bahn niby pozwala kupić bilet, ale nie obejmujący roweru i wyświetla mi na temat przewozu roweru taką pomocną informację: "Więcej informacji można uzyskać w kasach danych związków komunikacyjnych i obszarów regionalnych". No jasne, skoczę sobie z Łodzi do Niemiec albo Szczecina żeby się spytać w kasie...

Kupno biletu za 25EUR bez możliwości zwrotu i pewności że pojadę z rowerem też mi słabo pasuje.

Jak to działa?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Odp: Koleją ze Szczecina na zachód
« 5 Maj 2025, 18:48 »
Chciałem Ci odpowiedzieć, ale okazuje się, że niewiele wiem, mimo tego, że mieszkam w Szczecinie :) Nawet nie wiedziałem, że jeździ tam Polregio. Nigdy polskiego pociągu na niemieckich torach nawet nie widziałem  :o

No, ale dobra. Zdarzyło mi się kilka razy jechać ze Szczecina na zachód pociągiem. Zawsze to był pociąg niemiecki. Biletu na rower nigdy nie udało mi się kupić wcześniej, nawet w kasie. Kupowałem go u konduktora. Nie ma z tym problemu i nie ma dodatkowych opłat. Teraz kosztuje coś koło 6€. Pociągi ze Szczecina wyjeżdżają w zasadzie puste, a miejsc na rowery jest sporo. Tym bym się nie martwił.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 5 Maj 2025, 18:56 »
Ta ostatnia informacja mi wystarczy.
Nie muszę mieć rezerwacji, po prostu chcę pojechać.
Dzięki!

NB ja też, nie jestem pewien że to pociąg Polregio, ot tak mi wyszło z ich strony.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 5 Maj 2025, 19:50 »
Bilety na rower kupowałem u niemieckiego konduktora. Opłaca się kupić bilet landowy przy większej ilości ludzi.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 6 Maj 2025, 11:22 »
Byłem w pobliżu, więc zajrzałem sobie na dworzec, by zobaczyć ten pociąg do Bad Kleinen odjeżdżający ze Szczecina o 11:01. Niby w rozkładzie jest to Regio, ale pociąg jest niemiecki i obsada też jest niemiecka. Pytałem w kasie - bilety na rower tylko u konduktora. Tak całkiem na pusto, to ten pociąg nie odjechał, ale ludzi nie było dużo, a rowerów 0 (słownie: zero)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 6 Maj 2025, 11:24 »
Tylko jedna uwaga - niektóre przystanki są na żądanie. Bad Kleinen akurat nie, ale jeśli jedziesz do jakiejś wioski to sprawdź na dbahn opis trasy tego pociągu, tam są wymienione te przystanki.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 6 Maj 2025, 13:05 »
Próbowałem jechać tym pociągiem w listopadzie,  ale na jakimś odcinku w Niemczech jest zastępczy autobus więc z roweru nici. Jechalem przez Berlin i Rostock. Warto znowu zbadać

• niech tak się stanie
« 6 Maj 2025, 16:26 »
Na dbahn na dzisiaj był pociąg, ale to warto sprawdzić na konkretny dzień wyjazdu, bo są czasem prace torowe kilkudniowe.

Offline ufolsky

• Miasto: Poznan
  • Na forum od: 21.05.2025
« 21 Maj 2025, 10:55 »
Cześć, podłączam się pod temat. Najpierw szerszy kontekst: Całość mojej podróży ma wyglądać tak: Sassnitz-Stralsund, przesiadka do Pasewalk, przesiadka do Szczecina. Podobnie jak koledze wyżej, polska strona pokazała, że operatorem ostatniego połączenia jest Polregio. Dlatego kilka dni temu zakupiłem bilet na stronie DB nie będą zalogowanym/zarejestrowanym. Wskazałem jako podróż Sassnitz-Stralsund-Pasewalk, ufając że na ostatni odcinek kupuję bilet na polskiej stronie. Jak się okazało chwilę później, ani na stronie Polregio, ani w polskiej kasie nie można kupić biletu na ten odcinek. Za w/w bilet Sassnitz-Stralsund-Pasewalk zapłaciłem 25 eur. Jeśli na niemieckiej stronie wyznaczę trasę nowego biletu na trasie Sassnitz-Stralsund-Pasewalk-Szczecin, to jego cena nadal będzie 25 eur! Z jednej strony na bilecie mam rozpisaną trasę Sassnitz-Stralsund-Pasewalk, z drugiej - w uwagach na dole jest napisane że jest ważny na dowolną liczbę przejazdów w danym regionie. TU WRESZCIE MOJE PYTANIE: czy na poniższym bilecie mogę jechać tylko na rozpisanej trasie Sassnitz-Stralsund-Pasewalk, czy zgodnie z uwagami mogę się przesiąść na inne pociągi w tym regionie i zgodnie z życzeniem przedłużyć podróż z Pasewalk do Szczecina ?

• niech tak się stanie
« 21 Maj 2025, 11:12 »
Możesz jeździć po całym landzie, także do Szczecina
https://www.dbregio-mecklenburg-vorpommern.de/db-regio-mv/tickets-und-tarife/mecklenburg-vorpommern-ticket#

Die angegebenen Preise sind für den Kauf in der App DB Navigator, auf bahn.de sowie am DB Automaten gültig. In unseren DB Reisezentren und DB Verkaufsstellen erhalten Sie alle Tickets mit persönlicher Beratung für einen Aufschlag von 2 Euro.

Das Mecklenburg-Vorpommern-Ticket gilt wochentags am ausgewählten Reisetag von 9 Uhr bis 3 Uhr des nächsten Tages. An Wochenenden, gesetzlichen Feiertagen sowie am 24. und 31. Dezember können Sie Ihr Mecklenburg-Vorpommern-Ticket von 0 Uhr bis 3 Uhr des nächsten Tages nutzen.

Eine Ausnahme ist die Strecke zwischen Pasewalk und Szczecin Główny. Hier gilt das Mecklenburg-Vorpommern-Ticket in den Zügen ab Szczecin Główny (RE5350 und 5352, für den gesamten Linienverlauf und von allen Bahnhöfen) sowie ab Pasewalk bis Szczecin Główny (RE5351 und 5353) montags bis freitags bereits vor 9 Uhr.

Auf folgenden Verbindungen ist das Ticket auch über die Landesgrenzen hinaus gültig:

RE1 Schwanheide – Büchen – Hamburg-Bergedorf – Hamburg Hbf; einschließlich HVV-Tarifzonenringe Hamburg AB
RE4 Herrnburg – Lübeck-St. Jürgen – Lübeck Hbf
RE4 Grambow – Szczecin Gumieńce – Szczecin Główny; Stadtverkehr Szczecin (Straßenbahnen und Busse ZDiTM Szczecin)
RE8  Grabow (Meckl) – Karstädt – Bad Wilsnack
RE8  Lübeck Hbf – Lübeck-Travemünde Strand
RE83 Büchen – Lauenburg (Elbe) – Lüneburg
RE86 Lübeck Hbf – Lübeck-Travemünde Strand
RB23 Ahlbeck Grenze – Świnoujście Centrum

Offline ufolsky

« 21 Maj 2025, 11:22 »
Dzięki, nie do końca rozumiem ostatni akapit który właśnie dla mnie jest kluczowy :)

Wyjątkiem jest trasa pomiędzy Pasewalkiem a Szczecinem Głównym. Bilet Meklemburgia-Pomorze Przednie obowiązuje w pociągach ze Szczecina Głównego (RE5350 i 5352, na całej trasie i ze wszystkich stacji) oraz z Pasewalk do Szczecina Głównego (RE5351 i 5353) od poniedziałku do piątku do godz. 9.00.

Czy chodzi o 9 rano ? czy 21? Jeśli rano to kończy się w piątek 9 rano czy w sobotę 9 rano? Moja podróż planowana na piątkowe popołudnie... W weekend na tym odcinku ten bilet nie obowiązuje?

• niech tak się stanie
« 21 Maj 2025, 11:38 »
Chodzi o to, że wyjątkowo możesz też przed 9 rano w środku tygodnia jechać. W weekend bilet jest ważny całą dobę. Możesz nawet pojechać do Hamburga i wrócić tego samego dnia.

Offline klimkr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.06.2011
« 21 Maj 2025, 13:33 »
Trzeba pamiętać, że ten bilet nie upoważnia do przewozu roweru. Trzeba kupić dodatkowo jednodniowy bilet rowerowy na całe Niemcy, bodajże za 7 euro.
Rysiek

Offline ufolsky

« 26 Maj 2025, 16:10 »
dzięki za porady! W międzyczasie, po kilkunastu dniach odpisał mi anglojęzyczny support DB:

Thank you for your message and we are sorry that we were unable to get back to you earlier.

The ticket you have purchased is a day pass and you can travel in all regional and local trains in Mecklenburg-Vorpommern and you can also travel from Pasewalk to Szczecin with it.
Please note that you can also use it with ZDiTM, so buses and trams within the city of Szchecin.

Kindest regards

Your DB International Ticket Office Team

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum