To weź namiot. Ja biorę. W czym problem?
Ale nie zmienia to faktu, że zamykali o 22, bo miejscowi z Gołkowic przyjeżdżali tam chlać samochodami i robili syf w schronisku. Teraz są nowi właściciele, może sobie z tą hołotą poradzili.
Ale w czym Ci przeszkadza ta zamknięta sala jadalna w nocy? Rano otwierają. Możesz się tam przespać w namiocie nie przepłacając za łóżko z sąsiadami. A przynajmniej hołota z Gołkowic nie ma gdzie przyjeżdżać. Win-win.
Skoro macie namiot, to po co Wam schronisko? Tyle fajnych łączek. Cisza, spokój, ...
Zamykane było/jest(?) schronisko a nie jadalnia. Info od obsługi, gdy zapytałem, czy mogę przyjść w nocy.
mnie system tailfin jakoś nie przekonuje..pomijając wysoką cenę wygląda okropnie
Cytat: PABLO w 23 Kwi 2025, 11:11Skoro macie namiot, to po co Wam schronisko? Tyle fajnych łączek. Cisza, spokój, ...nieraz się trafia fajny pokoik w niskiej cenie , to nie ma co się bawić z namiotem
Schroniska też zatraciły swoje przeznaczenie. Wprowadzają rezerwacje, turnusy, pobyty tematyczne, itp. Więcej zarobią na kilkudniowym pobycie rodzinki z dziećmi, albo hipsterach obcujących z naturą pod opieką animatora, niż na turystach plecakowych.Gleba nie zawsze jest dostępna.Olewam ich zatem. Nie w porządku jest tylko utrzymywanie nazwy schronisko.
mnie system tailfin jakoś nie przekonuje..pomijając wysoką cenę wygląda okropnie poniżej mój zestaw..namiot w torbie na kierownicy +koszulka+deszczówka+puszka tuńczyka+zupa chińskafeedbag-kubek .0.75 a w nim gaz , palnik , kawa..pocket-czołówka , kosmetyki różne pierdoły , perła w puszcemagtank -powerbank , ładowarka , nóżpod ruro -stelaż namiotu , materac , podłogapodsiodłówka- śpiwór i puchówka , sandałyi można ruszać w trasę
Zasada #29 Żadnych torebek podsiodłowych.Torebki podsiodłowe na rowerze szosowym są nieakceptowalne, można z nich korzystać na góralu i to w ekstremalnych przypadkach.
większość schronisk przejęli prwatni właściciele, których jedynym priorytetem jest zysk
no ale tu już wiekszych zmian by nie było , gdyby jechać na tydzień czy więcej..dodatkowo skarpetki , bielizna , spodenki i chyba tyle.. a na to miejsce miałem...oczywiście mówimy o okresie wiosenno jesiennym..
To tak nie jest. Właścicielem jest PTTK, które wydaje schronika w dzierżawę. Opłaty są wysokie, i żeby płacić comiesięczny haracz dla PTTK trzeba na to jakoś zarobić. Poza tym, dzierżawcy są wybierani na zasadzie przetargu, więc wygrywa nie ten, który oferuje optymalne schronienie dla turystów (co by mogło by być zgodne z działalnością statutową PTTK), ale ten, który zaoferuje dla PTTK najwyższą opłatę za dzierżawę.