Autor Wątek: Tailfin AeroPack Cargo  (Przeczytany 8516 razy)

Offline Mężczyzna axs

• Miasto: Myślibórz
  • Na forum od: 20.02.2025
Odp: Tailfin AeroPack Cargo
« 16 Kwi 2025, 21:19 »
sztywność to mega przewaga tego systemu nad innymi zwłaszcza szosa/gravel.
to że działa to z MTB to kolejna zaleta.
Ale najważniejsze dla mnie, że z tego da się wyjąć i włożyć suche rzeczy w deszczu i nie ma tego upierdliwego pakowania na nowo po wyjęciu czegokolwiek.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 16 Kwi 2025, 21:21 »
A jaka jest przewaga tailfina nad rozwiązaniem
tubus airy plus torba na bagażnik np od ortlieba?

https://www.tubus.com/en/products/rear-carriers/tubus-product/airy 360g
https://de.ortlieb.com/products/trunk-bag-rc 800g

https://www.tailfin.cc/aeropack-cargo/?v=288404204e3d
Wersja aluminiowa waży tyle samo co zestaw wyżej, karbonowa mniej oczywiście.

Ale jednak rozwiązanie z normalnym bagażnikiem i torbą wygląda na stabilniejsze.
Tailfin ma tę zaletę, że nie wymaga specjalnego mocowania na ramie. Ale jak ktoś ma to chyba bagażnik i jakieś sakiewki/torby są rozwiązaniem bardziej uniwersalnym i lepszym

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 16 Kwi 2025, 21:26 »
\A w Taiflinie można bezpiecznie przewozić nawet szklane butelki jak od wina  ;)

Przekonałeś. Kupuję  :lol:
Nie ma to jak dobra lampka wina na biwaku  ;)

A serio, Ortlieb duży 16,5l dobrze mi się sprawdza. Też ma zaworek do spuszczania powietrza. Ładnie schodzi przy rolowaniu i dociąganiu. Ale jak Wilk napisał - trzeba odpowiednio układać, aby przy hopkach, nie zgieła się "w pół". Z mojego 1,5 rocznego doświadczenia bikepackingowego to właśnie niewygoda pakowania w stosunku do tradycyjnych sakw jest minusem. Małym, ale jest.

A dzięki bikepackingowi zastanawiam się, czy brać bluzę która waży 420g, czy koszulę z merino o wadze 310g...

Taifin Cargo to jeżeli chodzi o wygodę/przestrzeń, delikatne cofnięcie się w stronę sakw i dalej "a nuż zmieszczę jeszcze coś" - "coś" co będzie zbędne, ale jest miejsce  ;D

Ale i tak zaczynam odkładać na cały system karbonowy  :)
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Kwi 2025, 22:25 »

Chociażby pojemność. Przy Ortliebie masz 12l, a przy Tailflinie 18l plus jeszcze kieszenie w modelu Cargo i możliwość doczepienia innych akcesoriów. A to jest duża różnica, Ortlieb to raczej jest pomyślany do spokojnej jazdy dla ludzi co i tak bagażnik mają i wagą się nie przejmują. Do tego samo mocowanie torby mniej wygodne i sztywne niż w Taliflinie. Nie widziałem, żeby ktokolwiek jeździł z tym w terenie, a z Tailflinem sam byłem w Jordanii i Gruzji i świetnie się sprawował.

Taliflina zdejmujesz i zakładasz w 10 sekund, więc w każdej chwili możesz mieć goły rower do jazdy na lekko. Jeśli już to sensowniej niej byłoby kupić bagażnik Ortlieba, jest cięższy niż Airy (600g), ale można go zdjąć bardzo szybko.

Przekonałeś. Kupuję  :lol:
Bedzie Pan zadowolony :D
A serio, Ortlieb duży 16,5l dobrze mi się sprawdza. Też ma zaworek do spuszczania powietrza. Ładnie schodzi przy rolowaniu i dociąganiu. Ale jak Wilk napisał - trzeba odpowiednio układać, aby przy hopkach, nie zgieła się "w pół". Z mojego 1,5 rocznego doświadczenia bikepackingowego to właśnie niewygoda pakowania w stosunku do tradycyjnych sakw jest minusem. Małym, ale jest.
Ortlieb to jest jedna z lepszych podsiodłówek na rynku, ale po to by tę wagę obniżyć za mało dali usztywnienia, co powoduje, ze torba ma silne tendencje do opadania na koło i wymaga rzeźby z pakowaniem. Troche więcej tego usztywnienia i byłoby dużo lepiej. Tutaj taka fotka z dojazdu na wyprawkę Roztoczańską, widać jak ten tył opada na koło. A jak deszcz pada to nie ma specjalnej ochoty na przepakowywanie torby. W deszczu też Tailflin ma sporą przewagę, bo podsiodłówka jest ubabrana w syfie z drogi właśnie przy zamknięciu, a w Tailflinie syf w miejscu otwarcia nie leci

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 16 Kwi 2025, 23:05 »
Co Wy z tym opadaniem Ortlieba, dokupiłem taśmy które trzymają od tyłu i nic nie opada.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 17 Kwi 2025, 00:09 »

Taka  :D

Wersja alu moim zdaniem ma wiele przewag nad karbonem, lub tym tytanowym bagażnikiem w postaci śrub do montażu akcesoriów typu koszyk cargo. Wiadomo, jeżeli ktoś lubi się myć, to przytroczy wodę  :D

EDIT: Pisząc to od czasu MRDP'21 Tailfina na wyścig nie zabrałem i nie planuję. Jest za ciężki jak na to co wnosi i pogarsza balans masy roweru w porównaniu do torby podsiodłowej. Natomiast w turystyce wymiata. Możliwość dowalenia go pod korek na dojazd na biwak przenosi poziom zapasów i komfortu biwakowania znacznie w stronę sakwiarstwa, natomiast przez cały dzień mamy wagę na poziomie turystycznego bikepackingu.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2025, 00:26 MaciekK »

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 17 Kwi 2025, 09:44 »
od czasu MRDP'21 Tailfina na wyścig nie zabrałem i nie planuję. Jest za ciężki jak na to co wnosi i pogarsza balans masy roweru w porównaniu do torby podsiodłowej. Natomiast w turystyce wymiata.

Przebiję Cię ... zakupiłem Tailfina w czerwcu 2023 i jeszcze go ani razu nie użyłem!

Tailfin to była realizacja moich wizji torby sprzed wielu, wielu lat. Dlatego kupiełem w ciemno. Oczywiście wersję aluminiową z uwagi na mocowania do koszyków (ale bez mocowań na sakwy, co uważam za zbędne). Do tego mam komplet mocowań do kilku różnych rowerów.

Mimo to, wciąż opcja używany bagażnik Tubus + worek + w razie potrzeby paski Voile przebija Tailfina uniwersalnością, wagą, prostotą, wytrzymałością, nie rzucaniem się w oczy, itp. No i w efekcie Tailfin nówka-sztuka leży w pudle.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 17 Kwi 2025, 10:41 »
Zaleta Tailflina to sztywność, a ta własnie wymaga specjalnego mocowania

Nie wspomniałeś chyba tutaj nigdzie o przyczynie, dla której wziąłeś do Maroko podsiodłówkę Ortlieba zamiast Tailfina. Bo mówiłeś coś o obciążeniu które idzie bezpośrednio na oś koła (właśnie w związku ze sztywnością), przez co łatwiej o dobicie na niskim ciśnieniu. Tak to zrozumiałem.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2025, 13:14 byczys »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Kwi 2025, 13:20 »
Mimo to, wciąż opcja używany bagażnik Tubus + worek + w razie potrzeby paski Voile przebija Tailfina uniwersalnością, wagą, prostotą, wytrzymałością, nie rzucaniem się w oczy, itp. No i w efekcie Tailfin nówka-sztuka leży w pudle.

To już każdy ma swoją opinię, ja nie widzę żadnej przewagi worka na bagażniku poza ceną. Dostęp do rzeczy fatalny, no i wymaga bagażnika i mocowań do niego. A Maciek wspominał o używaniu stricte wyścigowym, do turystyki tego rozwiązania przecież dalej używa i mocno poleca.

Nie wspomniałeś chyba tutaj nigdzie o przyczynie, dla której wziąłeś do Maroko podsiodłówkę Ortlieba zamiast Tailfina. Bo mówiłeś coś o obciążeniu które idzie bezpośrednio na oś koła (właśnie w związku ze sztywnością), przez co łatwiej o dobicie na niskim ciśnieniu. Tak to zrozumiałem.

Tak, oprócz mniejszej wagi (istonej na ostrych podjazdach) tego też sie potencjalnie bałem. Bo w Taiflinie (tak samo jak w torbie z bagżnikiem) waga całej torby "wisi" na osi tylnego koła. I przy trasie stricte MTB, gdzie na zjazdach sie jedzie z ciśnieniem tylko troche ponad 1 bar może to być przyczyną dobicia i rozczelnienia systemu. Tu podsiodłówka ma pewną przewagę, bo jej waga opiera sie o rurę podsiodłową. Ale to już było po prostu moje dmuchanie na zimno, bo kolega miał na tej trasie tego typu problemy z oponą, tyle że on miał Taiflina + spore sakwy i sam więcej waży ode mnie, więc ta waga skoncentrowana na tyle była sporo większa niż byłaby u mnie. Na tej samej trasie na wyścigu AMR mnóstwo ludzi jechało z Tailflinami i nie słyszałem o problemach

Offline Mężczyzna Blondas

• Na forum od: 02.04.2023
« 18 Kwi 2025, 08:38 »
Trzeba jeszcze wspomnieć o tym, ze dla osób o niższym wzroscie, czyli malej ramie tailfin zaczyna haczyc o sidło. Pakowanie jest wtedy upierdliwe i dostep nie jest już tak wygodny.
U mnie tak właśnie jest i dlatego prawdopodobnie sprzedam ten zestaw.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 18 Kwi 2025, 10:39 »
Największą wadą systemu Tailfina jest jego wysokość nad kołem. Mnie to kompletnie zniechęca i to niezależnie od ceny. Oczywistym jest, że otwierana od góry torba będzie wygodniejsza od worka (a sakwy wygodniejsze od torby), ale czemu to jest tak wysoko? O wiele prościej kupić bagażnik Ortlieba i torbę podobną to Tailfina, np taką:
https://pl.aliexpress.com/item/1005006994236682.html
Wygoda Tailfina zachowana, a lepiej wszystko mieści się pod siodełkiem i nie wygląda tak karykaturalnie.

« 18 Kwi 2025, 10:49 »

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 18 Kwi 2025, 11:28 »
Zrobili świetny sprzęt, a nie wpadli na to żeby mieć różnej długości pałąki lub mocowania pozwalajace na mocowanie płaszczyzny bagażnika na różnej wysokości.

Co lepsze bagażniki występują w różnych wysokościach co by móc to dostosować do róznego rozmiaru kół.

« 18 Kwi 2025, 13:05 »
Co ciekawe, na zdjęciu jest rower na kołach 29", pytanie, komu portrzebny jest aż taki prześwit?
To może wynikać z tego, że ten sam adapter QR jest dla montażu na osi i na dedykowanych uchwytach. Oś jest ze 3 cm niżej.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwi 2025, 13:14 MaciekK »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum