Autor Wątek: Strój na wiosnę/jesień - szosa  (Przeczytany 1746 razy)

Offline ahniszka

• Miasto:
  • Na forum od: 09.11.2024
Strój na wiosnę/jesień - szosa
« 5 Kwi 2025, 11:34 »
Pytanie do babeczek, ale chętnie posłucham sugestii panów jeżdżących z babeczkami;) Jeździcie wiosną/jesienią w spodniach w typie legginsów? Nie mogę sobie jakoś dopasować stroju na obecny sezon na rower szosowy. Próbuję bibsy pod spód i zwykłe legginsy na wierzch, ale to rozwiązanie ma wady. Zimowe bibsy za ciepłe, jak robi się w południe kilkanaście stopni. Jakie macie patenty?
A i na górze trudno się ubrać "na cebulkę"...
"Bądź odważny, gdy rozum zawodzi; bądź odważny (...)"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Strój na wiosnę/jesień - szosa
« 5 Kwi 2025, 12:48 »
Ja woże po prostu dwie pary pampersów. Te, które używam zimą zakładam rano gdy jest poniżej zera, a koło 8-9 przebieram się w krókiego pampersa.
Większy problem, to górna część, gdyż softshell'a już tak łatwo w podsiodłowce nie upchnę, do plecaka też słabo...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Kwi 2025, 12:56 »
Ja woże po prostu dwie pary pampersów. Te, które używam zimą zakładam rano gdy jest poniżej zera, a koło 8-9 przebieram się w krókiego pampersa.

Ale to ma duży minus, większość osób kolarskie stroje zakłada na gołe ciało, więc żeby zmienić spodnie trzeba się rozebrać do rosołu, co jest średnio komfortowe, szczególnie w bardziej zurbanizowanej okolicy.

Próbuję bibsy pod spód i zwykłe legginsy na wierzch, ale to rozwiązanie ma wady. Zimowe bibsy za ciepłe, jak robi się w południe kilkanaście stopni. Jakie macie patenty?
A i na górze trudno się ubrać "na cebulkę"...

To już mocno indywidualna sprawa, jak kto odczuwa zimno. IMO najbardziej uniwersalne będą letnie spodenki z ciepłymi nogawkami, ale jak temperatura spada koło 5-6 stopni to trochę za zimno się w tym może zrobić (przynajmniej w moim wypadku tak wygląda). Są też takie patenty jak ocieplane krótkie spodnie (ale to bardzo mało firm to robi), na taką przejściową pogodę może być fajnym rozwiązanie.

Więc coś takiego jak legginsy jak najbardziej może się przydać. Ich minusem jest to, że nie leżą tak dobrze jak spodnie kolarskie, mogą się zsuwać, razem z nogawkami mogą trochę uciskac w rejonie kolan. Zaletą jest fakt, że nie trzeba zdejmować spodenek na powietrzu, a i same legginsy mało miejsca zajmują w bagażu. Inna opcja to założyć na wierzch spodnie przeciwdeszczowe, ale to IMO ma większe minusy niż legginsy, bo dużo słabiej oddychają, więc można zamoczyć warstwę pod spodem.

Offline ahniszka

• Miasto:
« 5 Kwi 2025, 13:12 »
. Inna opcja to założyć na wierzch spodnie przeciwdeszczowe, ale to IMO ma większe minusy niż legginsy, bo dużo słabiej oddychają
Tak jeżdżę po mieście na co dzień, zarówno zimą, jak i w porach przejściowych, i to niezła opcja, ale na krótszy dystans.
Wada rozwiązania z nogawkami jest taka, że nie wygląda się tak ekstra (dlatego ten wątek założyłam w dziale "baby na rowery;). Chciałabym znaleźć takie rozwiązanie, w którym wszystko by działało jak należy, a równocześnie wyglądałoby się jak np w zimowych Assosach.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Kwi 2025, 13:18 »
To już raczej kwestia gustu, a ten każdy ma inny, więc musisz znaleźć co Tobie pasuje.
IMO akurat krótkie spodnie z nogawkami wcale źle nie wyglądają, wręcz lepiej niż wiele długich, zimowych spodni, ale to już każdy ma swoją opinię w tym temacie. Co innego spodnie przeciwdeszczowe, te już ewidentnie psują stylówkę, bo są obszerne i workowate, legginsy IMO też wyraźnie gorzej będą wyglądać niż spodnie z nogawkami.

Offline ahniszka

• Miasto:
« 5 Kwi 2025, 16:45 »
IMO akurat krótkie spodnie z nogawkami wcale źle nie wyglądają, wręcz lepiej niż wiele długich, (...) legginsy IMO też wyraźnie gorzej będą wyglądać niż spodnie z nogawkami.
Nie myślałam o tym w ten sposób i wezmę to pod uwagę, dzięki.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 5 Kwi 2025, 18:52 »
Ocieplane krótkie spodnie. Jakkolwiek glupio to brzmi, pomagają przetrwać poranny ziąb a potem nie grzeją zbytnio.
I zawsze można dołożyć nogawki.
Wracam do jeżdżenia.

Offline ahniszka

• Miasto:
« 6 Kwi 2025, 12:49 »
Krótkie spodnie ocieplane po raz drugi. Słyszałam, że Craft takie robi - jakaś jeszcze inna firma?

Offline Mężczyzna serbi

• Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 13.02.2022
« 6 Kwi 2025, 13:14 »
Są jeszcze bibsy 3/4 (z natury swojej nieco grubsze niż letnie), ale nie wiem czy to zgodne z "szosową stylówą" ;)

Offline Mężczyzna Janekcichy

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 19.01.2021
« 6 Kwi 2025, 14:18 »
Ja mam krótkie termoaktywne, ocieplane spodenki firmy Brubeck. Świetnie się spisują w okresie przejściowym z dokładanymi w razie potrzeby nogawkami.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 6 Kwi 2025, 16:07 »
Są jeszcze bibsy 3/4 (z natury swojej nieco grubsze niż letnie), ale nie wiem czy to zgodne z "szosową stylówą" ;)

Właśnie takie - przejściówki (jedni zwą 2/3, inni 3/4) za kolana.
Robią i firmy uznawane za najlepsze.
Przy tym są okej - ciepłe umiarkowanie (zależnie od producenta różne konfiguracje materiałów), fajnie leżą, ładnie wyglądają.

Do tych podkolan(ów)ki - w tę partię nóg zimno jest najmniej.
Na but (termo)ochraniacze.

[Jestem ba-beczka z natury.]
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 7 Kwi 2025, 07:49 »
Krótkie spodnie ocieplane po raz drugi. Słyszałam, że Craft takie robi - jakaś jeszcze inna firma?

kiedyś było tego więcej.
Jeszcze sprawdź co ma w ofercie Scott - Women's Warm Bib Shorts np:

https://www.bike-components.de/en/Scott/Women-s-Gravel-Warm-Bib-Shorts-p89148/

L.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 7 Kwi 2025, 09:14 »
Na pewno ocieplane wersję krótkich spodenek robi Endura i Bioracer.  Szczególnie polecam tę drugą firmę,  bo tkanina Tempest,  z której robią ocieplane rzeczy jest naprawdę świetna.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 7 Kwi 2025, 11:03 »
Attiq też robi ocieplane i bardzo polecam.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 8 Kwi 2025, 12:22 »
Ja używam albo nieocieplanych dlugich, albo 3/4, góra to na cebulke zawszę najlepsza dla mnie opcja, nie widzę wad tych rozwiązań  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum