Autor Wątek: Połowicznie po Jurze, czyli dolinami Szreniawy i Dłubni  (Przeczytany 1988 razy)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
[quote author=Felek link=topic=28379.msg587270#msg587270 date=1743065561

Ps. Obecnie największym zmartwieniem jakie mam to nikła baza pod namioty: pola namiotowe czy biwakowe. Np. wypadałoby mi znaleźć kemping w bliskiej okolicy Złotego Potoku, a tam tylko 'agro', no ale to temat na inny wątek.
[/quote]

W Siedlcu na Dupce jest schronisko młodzieżowe i zapewne nie będzie problemu z rozbiciem namiotu. Kawałek niżej jest Chata Pabiana w Pabianicach z wiatą ze świetlicą. Tutaj po wcześniejszym uzgodnieniu też nie powinno być problemu.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Co do punktów widokowych to mam taki zestaw w okolicy. Nie wszystkie widziałem, ale powiedzmy 70%.

Oznaczenia są trochę mylące czasem, bo kopiec to często po prostu górka, a taras to płaskie miejsce na statyw, ale generalnie da się z tego korzystać.

Jeżeli w komentarzu jest coś innego niż domyślny z mapy, np. 24takisobie lub 24super to oznacza dostęp 24h na dobę i walory :P czasem jest wezline (weź linę), ale na tej liście chyba tego nie ma.

kwi-lis itp. oznacza oterminowanie, zazwyczaj to wstęp płatny od kwietnia do listopada w kadłubkowych godzinach (nieprzydatnych do fotek, bo przy kiepskim świetle)

las oznacza brak widoku :P
« Ostatnia zmiana: 27 Mar 2025, 20:59 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna rafalini

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 01.11.2022
W Siedlcu na Dupce jest schronisko młodzieżowe i zapewne nie będzie problemu z rozbiciem namiotu.
W Siedlcu jest schronisko młodzieżowe i warto tam zanocować, ale problem z rozbiciem namiotu będzie. Podobno kierownik schroniska zgodził się kiedyś na namioty na jego terenie i potem miał duże nieprzyjemności z Sanepidem.
W zeszłym roku była tam baza Maratonu Podróżnika, wtedy usłyszałem tę opowieść.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
W zeszłym roku kręciłem się z synem osiem dni po Jurze i byłem zachwycony, mój potomek jeszcze bardziej. Przepiękny region i mnóstwo atrakcji, największym jego wrogiem jest pośpiech. Tak więc mapa w ręce, oczy szeroko otwarte i będzie pięknie.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
(..)
Ps. Obecnie największym zmartwieniem jakie mam to nikła baza pod namioty: pola namiotowe czy biwakowe. Np. wypadałoby mi znaleźć kemping w bliskiej okolicy Złotego Potoku, a tam tylko 'agro', no ale to temat na inny wątek.
Jest jakieś agro z namiotami, jeszcze chyba nieczynne:
https://www.google.com/maps/place/Agroturystyka+Z%C5%82oty+Potok,+Pole+Namiotowe/@50.7068645,19.4320742,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x4717392947d302e1:0x665f59e232b86c4b!8m2!3d50.7068645!4d19.4320742!16s%2Fg%2F11h3z9w4pp?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMyNC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
Michal , jakbyś podpowiedział , która z Twoich wycieczek jest najbardziej krajoznawczą i z małym lub ogóle bez ruchu samochodowego .
Tak +- 80 km, pozdro .

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
(..)
Jest jakieś agro z namiotami, jeszcze chyba nieczynne:
https://www.google.com/maps/place/Agroturystyka+Z%C5%82oty+Potok,+Pole+Namiotowe/@50.7068645,19.4320742,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x4717392947d302e1:0x665f59e232b86c4b!8m2!3d50.7068645!4d19.4320742!16s%2Fg%2F11h3z9w4pp?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMyNC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Dziękuję! Dzwoniłem do właściciela, sympatyczny Pan potwierdził, że po majówce powinien mieć już otwarte. Cena też korzystna  :)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Michal , jakbyś podpowiedział , która z Twoich wycieczek...

To pytanie podobnie jak liczne prośby by przygotować trasę wycieczki rowerowej/pieszej dla turystów indywidualnych czy mini grupki jest z gatunku najtrudniejszych.

Dlaczego? bo każdy ma inne preferencje i oczekiwania.
Wrzucam na bloga specyfikę która mi odpowiada, a że skałek/zamków mam po uszy koło domu i w działalności zawodowej to niekoniecznie muszą się pojawić na trasie prywatnej wycieczki. A właściwie zazwyczaj te żelazne punkty regionu pomijam. Myślę że materiał zdjęciowy wrzucam bardzo obszerny, na jego podstawie i załączonej mapki wzbogaconej o GSV, czy mix Lidaru/ortofotomapy można mieć doskonały pogląd co w naturze nas czeka.

Dla mnie obszarem gdzie naprawdę odpoczywam jest teren między Ponidziem a Jurą czyli Garb Wodzisławski, Płaskowyż Jędrzejowski, Wyżyna Miechowska. W większości obszaru, poza pkt typu Miechów czy Książ nie ma tam miejsc wybitnie turystycznych wychwalanych na vlogach, w folderach, czy przewodnikach. Ale jest spokój i zazwyczaj ładne widoki :)

Taka trasa zgodna w 90% z moimi preferencjami to rozszerzenie https://jurapolska.com/wycieczki/rowerowa_10052022.php o Stradów: https://ridewithgps.com/routes/39377154 (z niego foty są np w https://jurapolska.com/wycieczki/rowerowa_22102020.php)

Dlaczego w 90%? bo w miejscu wcześniejszych szutrów w ostatniej dekadzie przybyło wiele asfaltów. Ruch na nich niewielki ale to już co innego.

Podsumowując - nie potrafię wskazać.

@Felek - program Zanocuj w lesie w moim sąsiedztwie (Włodowice) potraktował bym jako żart ;)
Owszem na Skałach Rzędkowickich tzw. Patelnia, czyli polanka pod Słoneczną Turnią i Okiennikem Rzędkowickim jest nim objęta i to jest OK. Ale już np. las na północnych zboczach Rudnickiej Góry to teren raz że pocięty mocno to jeszcze są pozostałości dawnej eksploatacji rud żelaza. Co prawda warpie i potencjalne zapadliska ostatnio otoczono siatką, ale ogólnie jest zakaz wstępu do tego lasu. Poza tym jak się go nie zna i targa rower to ciężko trafić fajne miejsce, a takie są. O ile towarzystwo dzików i jeleni nie przeszkadza ;)

Podobnie lasy miedzy Włodowicami a Mrzygłodem - albo wyrżnięte, albo bagienka i chaszcze, albo śmierdzi z chlewni, albo wszystko na raz. No i dodatkowo są poza kopytnymi wilki  :D

Z tego co zaznaczono na stronie Bank Danych o Lasach super jest Dworski Las (między Żerkowicami a Karlinem). Centralnie wąwozem biegnie pieszy Szlak Orlich Gniazd, ale idąc na północ w górę wąwozu po prawej mamy ostatnią skałę i trzeba odbić nieco na przełaj w lewo (na zachód) pod górkę w las. Tam jest fajny ostaniec z wypłaszczeniami na 2-3 poziomach w świetlistej buczynie: https://jurapolska.com/wycieczki/piesza_25032020.php

edycja:
jak zwykle pop... strony (zazwyczaj chodzę od Żerkowic i z rozpędu napisałem), teraz już jest poprawnie

« Ostatnia zmiana: 2 Kwi 2025, 20:34 MichałD »
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Z tego co zaznaczono na stronie Bank Danych o Lasach super jest Dworski Las (między Żerkowicami a Karlinem). Centralnie wąwozem biegnie pieszy Szlak Orlich Gniazd, ale idąc na północ w górę wąwozu po lewej mamy ostatnią skałę i trzeba odbić nieco na przełaj w prawo pod górkę w las. Tam jest fajny ostaniec z wypłaszczeniami na 2-3 poziomach w świetlistej buczynie: https://jurapolska.com/wycieczki/piesza_25032020.php
Tylko dzisiaj ze względu na budowę obwodnicy należy do tego lasu dostać się od strony Karlina bo od Żerkowic szlak jest przekopany.

Tylko dzisiaj ze względu na budowę obwodnicy należy do tego lasu dostać się od strony Karlina bo od Żerkowic szlak jest przekopany.

Prawda.
Jak jest sucho to jeszcze da się przejść, ale jak zaczną ryć na całego (II etap obwodnicy Zawiercia) to odpada. Można jeszcze od strony Sulin kawałem w stronę Karlina i odbić pod górę w las pierwszą wyraźną w prawo za ostatnim domem.

W moim poście poprawiłem też kierunki, dopiero w Twoim cytacie zobaczyłem ze jedno myślałem drugie stukałem w klawiaturę ;)

Offline Mężczyzna alex62

Michał , dzięki za odpowiedź , nie chciałem Ciebie ,, wykorzystać ,,☺️, po prostu zaczynam się obawiać aut i staram się unikać dróg na ile to tylko możliwe 😜.

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
Mnie będzie bardzo brakować punktu widokowego, który znajduje sie przy czerwonym szlaku pomiędzy Żerkowicami a Karlinem.... jeszcze przed lasem, z widokiem na wschód. W tamtym miejscu powstaje  trasa.

Ile to razy ja tam robiłem odpoczynek w cieniu śliw. Rozpaczam bardzo.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Mnie będzie bardzo brakować punktu widokowego, który znajduje sie przy czerwonym szlaku pomiędzy Żerkowicami a Karlinem.... jeszcze przed lasem, z widokiem na wschód. W tamtym miejscu powstaje  trasa.

Ile to razy ja tam robiłem odpoczynek w cieniu śliw. Rozpaczam bardzo.
Popatrzysz sobie w przyszłości jadąc autem z drogi bo prawdopodobnie tak jak na odcinku Siewierz-Kromołów jest zakaz ruchu rowerem tak i pewnie na odcinku Kromołów-Żerkowice (Kalinówka) też będzie taki zakaz  :(

Michał , dzięki za odpowiedź , nie chciałem Ciebie ,, wykorzystać ,,☺️
Tu nie chodzi o wykorzystywanie, a fakt że każdy ma inne preferencje krajobrazowe.

Na Wyżynie Miechowskiej/Ponidziu/Progu Lelowskim/dolinami Pilicy czy Warty poza drogami wojewódzkimi (DW) i lokalnymi w pobliżu szkół (rano i wczesnym popołudniem) ruch samochodowy jest nikły. Jak porównuję do tego co mam pod domem, a nie mieszkam w lokacji turystycznej, to tam jest pustynia samochodowa ;)

Jest dużo spokojniej niż na Jurze, ale też i asfaltów przybywa.

@Zbyszek @quiros - wzdłuż obwodnicy będzie częściowo serwisówka, a takich miejsca widokowych na szczęście jeszcze trochę jest. 

Offline Mężczyzna alex62

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum