Też mnie to mocno wkurzyło.Napisałem do supportu RWGPS i dostałem info, że celowo to usunęli, bo chcieli uprościć planowanie i stawiają na planowanie mocniej rowerowe, więc usuwają opcje samochodowe i nie planują tego przywracać.Tak więc dupa blada, strasznie to pogorszyło planowanie na RWGPS, w trybie samochodowym w rejonie gdzie są autostrady czy ekspresówki to wszystko "klei" się do nich, a z kolei tryb rowerowy ma tendencje do puszczania szutrami czy gorszymi asfaltami.
Napisałem do supportu RWGPS i dostałem info, że celowo to usunęli, bo chcieli uprościć planowanie i stawiają na planowanie mocniej rowerowe, więc usuwają opcje samochodowe i nie planują tego przywracać.
Trasy w Komoot ustawiam sobie korzystając często z punktów POI czyli "atrakcji" dodanych do mapy przez użytkowników. Niestety często podczas jazdy ominę te punkty, bo one nigdzie się nie eksportują. Dzsiaj uruchomiłem mapę Komoot na nawigacji Garmin 1030 i taka sama sytuacji. Pytanie - czy można jakoś tę kwestię rozwiązać, tak aby nawigacja wskazywała, że zbliżam się do punktu, który chciałem odwiedzić/zobaczyć?
Cytat: Adamos007 w 11 Maj 2025, 17:50Trasy w Komoot ustawiam sobie korzystając często z punktów POI czyli "atrakcji" dodanych do mapy przez użytkowników. Niestety często podczas jazdy ominę te punkty, bo one nigdzie się nie eksportują. Dzsiaj uruchomiłem mapę Komoot na nawigacji Garmin 1030 i taka sama sytuacji. Pytanie - czy można jakoś tę kwestię rozwiązać, tak aby nawigacja wskazywała, że zbliżam się do punktu, który chciałem odwiedzić/zobaczyć?Nie wiem czy to zadziała dla Garmina (Używam na Karoo), ale ja robię tak:* rysuję w komoocie, z "czerwonymi" punktami POI* eksportuję pliki gpx za pomocą narzędzia https://github.com/timschneeb/KomootGPX - bo żaden rodzaj exportu dostarczanego przez Komoota nie uwzgędnia POI - a ten skrypt robi to samodzielnie, tj. pobiera przez API komoota listę POI z danej trasy, pobiera dla nich opisy itd.* importuję gpx do RideWithGPS w wersji darmowej (który rozumie POI)* zaznaczam "pinem" w rwgps (bo tylko zaznaczone są przenoszone do Karoo - może na garminie jest inaczej)* synchronizuję z rwgps to Karoo (i tutaj co ciekawe to działa, chociaż w darmowym wariancie rwgps opcja "export with POI" jest niedostępna z interfejsu)
Dzięki za pomysł. Rzeczywiście bardzo pokręcone rozwiązanie , ale na pewno wypróbuję. Powiedz mi jeszcze proszę jak Karoo informuje o punkcie POI podczas nawigacji - jakiś sygnał dźwiękowy, ikona na mapie?
Co do karoo - to takie POI traktowane są dokładnie tak samo jak pozostałe wskazówki (czyli skręty na skrzyżowaniach itd) - więc sposób wyświetlania jest też taki sam, tj. zależnie jak skonfigurujesz sobie wyświetlanie wskazówek. Może pokazywać "za 2km POI", może alertować zbliżanie do punktu. Oczywiście też pokazuje na mapie dużą ikoną (nie przegapisz) - można na nią pacnąć i zobaczyć opis.
Ktoś wie czy da się coś takiego osiągnąć w Explore 2?
A się ktoś jak nauczyć Komoota, żeby nie znaczył trasy przez poligony?
(...) to nie jest kwestia komoota tylko OSM, jeśli tam droga nie jest oznaczona jako bez przejazdu (atrybut "access", atrybut "private") no to każda mapa/nawigacja Cię tam poprowadzi.
mapy.cz mają zarys granic, a komoot tylko napis