Autor Wątek: Komoot wprowadza opłaty  (Przeczytany 12249 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Komoot wprowadza opłaty
« 19 Kwi 2025, 12:14 »
Ale z drugiej strony jaki ma sens danie sporych pieniędzy za ten serwis i doprowadzenie go do upadku? Myślę, że będą próbowali wycisnąć z tego więcej w postaci różnych subskrypcji, czy własnie zmniejszenia kosztów, ale chyba nie mają zamiaru tego serwisu wykończyć. Niemniej jakość Komoota rzeczywiście może zacząć spadać, choćby na tej zasadzie jak Romal opisał, że nie będzie ludzi do weryfikowania wrzucanych zdjęć.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 24 Kwi 2025, 20:19 »
Też mnie to mocno wkurzyło.
Napisałem do supportu RWGPS i dostałem info, że celowo to usunęli, bo chcieli uprościć planowanie i stawiają na planowanie mocniej rowerowe, więc usuwają opcje samochodowe i nie planują tego przywracać.

Tak więc dupa blada, strasznie to pogorszyło planowanie na RWGPS, w trybie samochodowym w rejonie gdzie są autostrady czy ekspresówki to wszystko "klei" się do nich, a z kolei tryb rowerowy ma tendencje do puszczania szutrami czy gorszymi asfaltami.

Dzięki za odpowiedź. Szlag by to! Już mnie na wielkanocnym wypadzie w dwie ekspresówki wkopało, bo dziergałem ręcznie i musiałem nie zauważyć (zresztą i w terenie nie wyglądały bardzo "ekspresowo", ale trąbili). No cóz, napiszę do suportu, może to coś da...

Czy ktoś jeszcze się dorzuci z narzekaniami? :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Adamos007

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.05.2025
« 11 Maj 2025, 17:50 »
Właśnie w II połowie maja kończy mi się Premium po roku. Ciekawe czy załapię się na jakąś promocję.
Ale mam do Was inne pytanie. Trasy w Komoot ustawiam sobie korzystając często z punktów POI czyli "atrakcji" dodanych do mapy przez użytkowników. Niestety często podczas jazdy ominę te punkty, bo one nigdzie się nie eksportują. Dzsiaj uruchomiłem mapę Komoot na nawigacji Garmin 1030 i taka sama sytuacji.
Pytanie - czy można jakoś tę kwestię rozwiązać, tak aby nawigacja wskazywała, że zbliżam się do punktu, który chciałem odwiedzić/zobaczyć?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 13 Maj 2025, 08:02 »
Napisałem do supportu RWGPS i dostałem info, że celowo to usunęli, bo chcieli uprościć planowanie i stawiają na planowanie mocniej rowerowe, więc usuwają opcje samochodowe i nie planują tego przywracać.

Mnie napisali to samo, ale końcówka już była w innym tonie:
"it sounds like we have heard quite a bit of feedback about removing the "Avoid Highways" option and we may consider restoring it."

Zatem, ciśniemy dalej. Może zrobimy akcję pisania do supportu? Mogę przygotować szymel wiadomości :)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 13 Maj 2025, 15:24 »
Trasy w Komoot ustawiam sobie korzystając często z punktów POI czyli "atrakcji" dodanych do mapy przez użytkowników. Niestety często podczas jazdy ominę te punkty, bo one nigdzie się nie eksportują. Dzsiaj uruchomiłem mapę Komoot na nawigacji Garmin 1030 i taka sama sytuacji.
Pytanie - czy można jakoś tę kwestię rozwiązać, tak aby nawigacja wskazywała, że zbliżam się do punktu, który chciałem odwiedzić/zobaczyć?

Nie wiem czy to zadziała dla Garmina (Używam na Karoo), ale ja robię tak:

* rysuję w komoocie, z "czerwonymi" punktami POI
* eksportuję pliki gpx za pomocą narzędzia https://github.com/timschneeb/KomootGPX - bo żaden rodzaj exportu dostarczanego przez Komoota nie uwzgędnia POI - a ten skrypt robi to samodzielnie, tj. pobiera przez API komoota listę POI z danej trasy, pobiera dla nich opisy itd.
* importuję gpx do RideWithGPS w wersji darmowej (który rozumie POI)
* zaznaczam "pinem" w rwgps (bo tylko zaznaczone są przenoszone do Karoo - może na garminie jest inaczej)
* synchronizuję z rwgps to Karoo (i tutaj co ciekawe to działa, chociaż w darmowym wariancie rwgps opcja "export with POI" jest niedostępna z interfejsu)

Offline Mężczyzna Adamos007

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.05.2025
« 13 Maj 2025, 18:33 »
Trasy w Komoot ustawiam sobie korzystając często z punktów POI czyli "atrakcji" dodanych do mapy przez użytkowników. Niestety często podczas jazdy ominę te punkty, bo one nigdzie się nie eksportują. Dzsiaj uruchomiłem mapę Komoot na nawigacji Garmin 1030 i taka sama sytuacji.

Nie wiem czy to zadziała dla Garmina (Używam na Karoo), ale ja robię tak:

* rysuję w komoocie, z "czerwonymi" punktami POI
* eksportuję pliki gpx za pomocą narzędzia https://github.com/timschneeb/KomootGPX - bo żaden rodzaj exportu dostarczanego przez Komoota nie uwzgędnia POI - a ten skrypt robi to samodzielnie, tj. pobiera przez API komoota listę POI z danej trasy, pobiera dla nich opisy itd.
* importuję gpx do RideWithGPS w wersji darmowej (który rozumie POI)
* zaznaczam "pinem" w rwgps (bo tylko zaznaczone są przenoszone do Karoo - może na garminie jest inaczej)
* synchronizuję z rwgps to Karoo (i tutaj co ciekawe to działa, chociaż w darmowym wariancie rwgps opcja "export with POI" jest niedostępna z interfejsu)

Dzięki za pomysł. Rzeczywiście bardzo pokręcone rozwiązanie ;D , ale na pewno wypróbuję. Powiedz mi jeszcze proszę jak Karoo informuje o punkcie POI podczas nawigacji - jakiś sygnał dźwiękowy, ikona na mapie?

« 14 Maj 2025, 00:21 »
Dzięki za pomysł. Rzeczywiście bardzo pokręcone rozwiązanie ;D , ale na pewno wypróbuję. Powiedz mi jeszcze proszę jak Karoo informuje o punkcie POI podczas nawigacji - jakiś sygnał dźwiękowy, ikona na mapie?

Na marginesie - ostatnie wersja skryptu zawiera błąd wprowadzony 2 tyg. temu i jest problem z wyborem typu trasy (zaplanowana vs zrealizowana). Wrzuciłem do autora poprawkę przed chwilą więc pewnie niedługo wyjdzie poprawiona wersja - można poczekać albo użyć mojej wersji https://github.com/marcin-gryszkalis/KomootGPX

Co do karoo - to takie POI traktowane są dokładnie tak samo jak pozostałe wskazówki (czyli skręty na skrzyżowaniach itd) - więc sposób wyświetlania jest też taki sam, tj. zależnie jak skonfigurujesz sobie wyświetlanie wskazówek. Może pokazywać "za 2km POI", może alertować zbliżanie do punktu. Oczywiście też pokazuje na mapie dużą ikoną (nie przegapisz) - można na nią pacnąć i zobaczyć opis.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 14 Maj 2025, 11:13 »

Co do karoo - to takie POI traktowane są dokładnie tak samo jak pozostałe wskazówki (czyli skręty na skrzyżowaniach itd) - więc sposób wyświetlania jest też taki sam, tj. zależnie jak skonfigurujesz sobie wyświetlanie wskazówek. Może pokazywać "za 2km POI", może alertować zbliżanie do punktu. Oczywiście też pokazuje na mapie dużą ikoną (nie przegapisz) - można na nią pacnąć i zobaczyć opis.

Ktoś wie czy da się coś takiego osiągnąć w Explore 2?

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 15 Maj 2025, 20:28 »
Ktoś wie czy da się coś takiego osiągnąć w Explore 2?

Albo w innym edżu? Podłączam się do pytania.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 18 Maj 2025, 09:53 »
A się ktoś jak nauczyć Komoota, żeby nie znaczył trasy przez poligony? :P

« 18 Maj 2025, 19:10 »
A się ktoś jak nauczyć Komoota, żeby nie znaczył trasy przez poligony? :P

Tak jak było kawałek wcześniej pisane ( https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=28374.msg587205#msg587205 ) - to nie jest kwestia komoota tylko OSM, jeśli tam droga nie jest oznaczona jako bez przejazdu (atrybut "access", atrybut "private") no to każda mapa/nawigacja Cię tam poprowadzi.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 18 Maj 2025, 21:36 »
A się ktoś jak nauczyć Komoota, żeby nie znaczył trasy przez poligony?

A jak ma prowadzić? Skoro przez poligon (to ten obszar zakreskowany) prowadzą nie tylko normalne drogi (droga nr 175), ale nawet szlaki rowerowe (te zielone linie), to czemu Komoot miałby nie prowadzić tamtędy trasy? Te drogi czasem są zamknięte, a czasem nie.

Przez niemicki poligon Torgelov nie prowadzą żadne przejezdne drogi i Komoot tam trasy nie poprowadzi.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 19 Maj 2025, 09:42 »
(...) to nie jest kwestia komoota tylko OSM, jeśli tam droga nie jest oznaczona jako bez przejazdu (atrybut "access", atrybut "private") no to każda mapa/nawigacja Cię tam poprowadzi.

Ok. Będę pamiętał i zwiększę czujność, bo w sobotę odbiłem się od celu (ok. 4 km od, bo dalej droga prowadziła przez las, ale na wjeździe straszył słup z setką tablic z zakazami) i dokładniej będę się przyglądał różnym mapom, bo np. mapy.cz mają zarys granic, a komoot tylko napis :(

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 19 Maj 2025, 11:37 »
mapy.cz mają zarys granic, a komoot tylko napis

Przecież pokazałem jak to wygląda w Komoocie. Poligony mają nie tylko zarys, ale nawet cały teren jest zakreskowany. To mało?

« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2025, 11:49 Romal »

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 19 Maj 2025, 12:31 »

Z poligonami to jest tak (przynajmniej obok Białegostoku dwa poligony, strzelnice), że nawet jeśli droga tylko graniczy (zazwyczaj leśna, lub szutrówka, nawet oddalona o ileś metrów według mapy od terenu zakreskowanego), a oni akurat prowadzą jakieś tam ćwiczenia, to ta droga i tak jest zamknięta i strzeżona patrolami. Z nimi się nie dyskutuje.

Chociaż na mapie - akurat w tym wypadku nawet jest szlak (od południowej strony) to i tak tą drogą się nie przejedzie (podczas ćwiczeń, które od wojny są minimum co tydzień).

Po ćwiczeniach i tak jest słabo przejezdna po ich "lekkim" sprzęcie.  ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2025, 12:38 michal.je »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum