Autor Wątek: Komoot wprowadza opłaty  (Przeczytany 7059 razy)

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Odp: Komoot wprowadza opłaty
« 10 Kwi 2025, 19:35 »
Nie wiem na ile ten temat jest akutalny, ale żona właśnie zrobiła trasę na niedzielę w komoot, zaprosiła mnie i u mnie i u niej od razu się trasa pojawiła na Garminach, a żadnego premium nie mamy.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 12 Kwi 2025, 09:10 »
Trochę OT, ale nie całkiem. Czy dobrze widzę, że przy planowaniu w RWGPS znikła opcja "unikaj autostrad"? Czy ktoś wie czy i jak da się ją przywrócić? Pilne.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 14 Kwi 2025, 11:34 »
Czy w Komoot da się zmienić typ sportu w trakcie wytyczania śladu (na przykład z szosowego na gravel) nie powodując zmiany wcześniejszego śladu?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Janekcichy

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 19.01.2021
« 14 Kwi 2025, 12:54 »
Można zmienić rodzaj sportu np z szosy na grawel, ale wcześniej wytyczna trasa zmodyfikuje się na grawelową. 

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 14 Kwi 2025, 17:58 »
Zapisać wytyczony ślad, dodać nowy na nowym (szosowym profilu), od danego punktu, całość połączyć w gpxstudio. Trochę rzeźba, ale jak się nie chce używać rwgps, to trzeba rzeźbić ;-)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 14 Kwi 2025, 17:59 »
Okej, czyli się nie da :)
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 14 Kwi 2025, 22:12 »
Zapisać wytyczony ślad, dodać nowy na nowym (szosowym profilu), od danego punktu, całość połączyć w gpxstudio. Trochę rzeźba, ale jak się nie chce używać rwgps, to trzeba rzeźbić ;-)
Zapisać wytyczony ślad. Następnie go edytować. Zmienić rodzaj sportu. Stara trasa pojawi się na czerwono, nowa, szosowa - na niebiesko. Edytować zmiany, których nie chcemy zmienić. Czyli się da :)

Offline Mężczyzna Klisu

• Miasto: Szczęsne
  • Na forum od: 18.07.2023
« 15 Kwi 2025, 14:59 »
Czy w Komoot da się zmienić typ sportu w trakcie wytyczania śladu (na przykład z szosowego na gravel) nie powodując zmiany wcześniejszego śladu?

Niestety zmieni ślad dostosowując do nowej aktywności, zostawi stary ślad w postaci czerwonych, nieaktywnych, kresek. Wtedy można to poprawić dociągając do nich, ale zostawiając typ aktywności.

Niestety nawet w Premium nie można zrobić wycieczki wielodniowej z różnymi aktywnościami. Trzeba to robić na kilku planowanych trasach, rozdzielnych.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwi 2025, 15:25 Klisu »

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 16 Kwi 2025, 07:55 »
A ja z zupełnie innej beczki. Wymieniłem starego realme PADa na nowszego Redmi Pad SE i ze smutkiem odkryłem, że aplikacja Komoota nie chce niestety działać (mimo nowszego Androida i obecności modułu GS) z rzeczonym urządzeniem :( Trochę szkoda, bo na 11'' już całkiem nieźle przeglądałoby się i planowało trasy :P

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Kwi 2025, 17:34 »
Trochę OT, ale nie całkiem. Czy dobrze widzę, że przy planowaniu w RWGPS znikła opcja "unikaj autostrad"? Czy ktoś wie czy i jak da się ją przywrócić? Pilne.

Też mnie to mocno wkurzyło.
Napisałem do supportu RWGPS i dostałem info, że celowo to usunęli, bo chcieli uprościć planowanie i stawiają na planowanie mocniej rowerowe, więc usuwają opcje samochodowe i nie planują tego przywracać.

Tak więc dupa blada, strasznie to pogorszyło planowanie na RWGPS, w trybie samochodowym w rejonie gdzie są autostrady czy ekspresówki to wszystko "klei" się do nich, a z kolei tryb rowerowy ma tendencje do puszczania szutrami czy gorszymi asfaltami.

Jednym słowem mocno skopali coś co świetnie działało. Jedyna opcja jaką widzę to pisanie do suportu z prośbą o przywrócenie tego, jeśli takich osób ileś będzie to może to przywrócą.

Offline Mężczyzna Romal

« 18 Kwi 2025, 18:17 »
w trybie samochodowym w rejonie gdzie są autostrady czy ekspresówki to wszystko "klei" się do nich, a z kolei tryb rowerowy ma tendencje do puszczania szutrami czy gorszymi asfaltami.

A narzekałeś, że komoot ma za dużo profili. Jak na dłoni widać, że w RWGPS przydałby się profil "rower szosowy", "rower MTB" itp, a nie tylko "rower". Rower ma wiele twarzy, jednym profilem tego się nie ogarnie.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 18 Kwi 2025, 18:33 »
W RwGPS od niedawna jest możliwość wybrania w trybie roweru rodzaju nawierzchni.

Choć mam wrażenie że ostatnio działa prowadzenie gorzej niż przed zmianami i trzeba bardziej kontrolować co program narysuje. Czy poprowadził jak tego oczekujemy czy też algorytm wie co dla usera lepsze ;) Ogólnie trzeba klikać dość gęsto po obmyślanej trasie i jak coś przełączać na tryb pieszego, albo i całkiem ręcznie rysować linię.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 18 Kwi 2025, 22:00 »
Jest artykuł - wywiad - z byłymi pracownikami komoota, dostępny tylko dla subskrybentów (gazety a nie komoota) - ale może za jakiś czas będzie otwarty: https://escapecollective.com/how-komoot-lost-its-way/

Ze wstępu:

Those fears proved true just days after the sale when that playbook kicked in. Around 80% of Komoot’s remote-first workforce – estimated at 150 people pre-acquisition – have now been let go.

:(

Offline Mężczyzna Romal

« 18 Kwi 2025, 23:14 »
Zastanawiam się którzy to pracownicy. Tak, jak pisałem wcześniej - siłą komoota są "atrakcje" dodawane przez użytkowników. Ale użytkownicy są różni. Niektórzy traktują mapę jak swój prywatny album. Jakieś selfiki, zdjęcia koni czy brudnego śniegu (serio ktoś wstawił taki punkt). Takie rzeczy można zgłosić do komoota i oni reagują: usuwają punkty, łączą zdublowane, zmieniają lokalizację. Jak teraz nie będzie pracowników, którzy tym się zajmują, mapa szybko zamieni się w śmietnik i to, co teraz jest największą siłą komoota, stanie się jego największą wadą. Atrakcje będą tylko przeszkadzać, bo w gąszczu bzdur ciężko będzie wyłowić coś wartościowego. Być może obserwujemy początek końca komoota.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 18 Kwi 2025, 23:47 »
Zastanawiam się którzy to pracownicy.

Zostało 20% ze 150 czyli 30 osób, no to nie liczyłbym, że obsługa takich zgłoszeń miała priorytet. Podobnie działy "generyczne" (HR, księgowość, sprzedaż, marketing, komunikacja itd.).

Zakładam, że trochę dłużej zostało utrzymanie (administratorzy), którzy gwarantują, że system nie padnie nagle a w razie awarii będą reagować - no bo to duże ryzyko utraty reputacji a co za tym idzie wartości.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum