Autor Wątek: Lajkonik 2025 - gravel i ... szosa  (Przeczytany 13834 razy)

na_pogorzu_lajkonik

• Gość
Odp: Lajkonik 2025 - gravel i ... szosa
« 13 Sty 2025, 12:37 »
Zdynia tam mamy przejechane, to najbardziej optymalny terenowo fragment. Więc zostaje.
No, ale to nie jest trasa typu gravel, a MTB. A specjalnie nadkładacie na nią drogi, więc ani to optymalne pod względem dystansu, ani nawierzchni.

nigdzie nie ma takiej informacji, że jest to maraton typu Gravel, ja to osobiście objeżdżam to na MTB i na takim rowerze drugą edycję wygrał pierwszy. ale byli i tacy na road+ i na gravelach.

Co do objazdu Dukli gpx - tak patrzylem, objedziemy to bliżej maratonu i będziemy podejmować decyzję wtedy.
Na ten moment te 2-3km to max 3% trasy i są większe wyzwania póki co niż te fragmenty.

Czekam zatem na starcie na was.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 13 Sty 2025, 13:32 »
nigdzie nie ma takiej informacji, że jest to maraton typu Gravel
To po kiego grzyba w tytule wątku jest gravel i szosa?
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

na_pogorzu_lajkonik

• Gość
« 13 Sty 2025, 16:51 »
W sumie ;-) … nie wiem … tak ludzie mówią. Na stronie nie ma nigdzie gravel ;-)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 13 Sty 2025, 21:37 »

Bo wiesz, jest ogromna różnica między trasą MTB a grawelową. Np. podejście błotnistą rynną na MTB to standard, na trasie grawelowej to faux pas organizatora. Stąd te uwagi. A skoro MTB to zaproponowane ominięcie Dukli przez Beskid to must have.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

na_pogorzu_lajkonik

• Gość
« 13 Sty 2025, 21:51 »
jest jasno na stronie napisane MTB/gravel/road+ up to You.
Zyskasz tu, stracisz tam. Up to You.
To jest maraton ULTRA.

Silka też ludzie próbują jechać na gravelach, po co?
Nie wiem. Up to them ;-)

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
« 14 Sty 2025, 10:57 »

Ja wiem czemu:  :icon_twisted:

Offline PiotrekG

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 30.08.2023
« 3 Maj 2025, 21:34 »
Przybyłem, zobaczyłem - uwaga spoiler - zwyciężyłem :D z obowiązku kronikarskiego zostawiam swoją relację z szosowego Lajkonika.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Cyferki:
601km, 11727m w górę
26 godzin 31 minut, z czego 77 minut to przerwy
Średnia 23,8 km/h
Strava: https://www.strava.com/activities/14352658423
Tracking: https://app.madcap.cc/event/szosa-lajkonik-25 (kilka osób nie jest podpisanych swoim imieniem i nazwiskiem, za to replay działa przyzwoicie)

PS chciałem dodać zdjęcie, ale strona się przestała wczytywać, także foto dostępne tylko na stravie
« Ostatnia zmiana: 3 Maj 2025, 22:02 PiotrekG »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Maj 2025, 15:10 »
Gratulacje!
Zarówno średnia z jazdy jak i czas postojów jak na tak górzystą trasę kosmiczne. Widać, że masz doskonałą formę i na RTP będzie prawdziwy ogień :P

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 4 Maj 2025, 18:53 »
O tak, wielkie wyrazy uznania za wspaniały wynik i pokaz mocy przed RTP! Chapeau bas, Piotrek!

Offline PiotrekG

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 30.08.2023
« 5 Maj 2025, 12:58 »
Dzięki panowie za słowa uznania. Co do RTP, wszyscy wiemy, że mocna noga to tylko jeden z wielu składowych sukcesu na tym wyścigu :)

Offline Mężczyzna axs

• Miasto: Myślibórz
  • Na forum od: 20.02.2025
« 10 Maj 2025, 18:37 »

widokowo petarda!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Maj 2025, 19:46 »
Uszy do góry, nie ma co się łamać, to jest bardzo trudny maraton. I żeby go ukończyć trzeba mieć przede wszystkim mocną głowę (a ta często przychodzi wraz z doświadczeniem), żeby umieć przetrzymać nieuchronne kryzysy, które na takiej trasie na bank będą. No i też IMO warto wiedzieć na co się człowiek zapisał, bo pogórza to nie tylko ostre podjazdy i wielka suma przewyższeń, ale i brak odpoczynku na większości zjazdów, które się męczy na hamulcach, po wąziutkich drogach, często z ostrymi zakrętami i niespecjalnymi nawierzchniami. Jednym słowem wymagają masę koncentracji i nie bardzo się na nich odpoczywa.

Tak więc IMO to maraton dla koneserów tego typu tras, bo wielu ludzi taka liczba ostrych ścianek dobija i po tych 200km, gdy już zejdzie para z nóg, a do mety dalej 400km takich męczarni - to głowa mówi "kończymy" jak u Ciebie ;). I dlatego właśnie mocna głowa IMO na czymś takim jest kluczowa, bo przy mocnej głowie człowiek nie dopuszcza myśli o DNF z innych przyczyn niż poważna awaria czy kontuzja.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Maj 2025, 21:00 »

W sytuacji uczestnictwa w maratonach pojęcia "poważna awaria", "kontuzja" zawierają w sobie/obejmują również syndrom "słabej głowy" m.in. w następstwie utraty motywacji do kontynuacji (jako tego przyczyny).

Wobec powyższego: DNF uspr.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Maj 2025, 21:43 »
W sytuacji uczestnictwa w maratonach pojęcia "poważna awaria", "kontuzja" zawierają w sobie/obejmują również syndrom "słabej głowy" m.in. w następstwie utraty motywacji do kontynuacji (jako tego przyczyny).

To już IMO zależy jaka awaria i jaka kontuzja. Są ludzie co po byle awarii i byle kontuzji się wycofają, a są tacy co dopóki da się jechać to jadą i żeby skały srały to dojadą (z wykluczeniem jedynie naprawdę poważnych awarii i kontuzji). To jest właśnie "głowa" na ultra. Czy to mądre czy nie - to już inna rozmowa, ale ten gen masochisty i umiejętność cierpienia i walki do końca na ultra sporo pomaga.

Offline Mężczyzna axs

• Miasto: Myślibórz
  • Na forum od: 20.02.2025
« 10 Maj 2025, 22:35 »
są ludzie co schodzą bo mieli kapcia i musieli włożyć dętkę, oglądałem taki film też

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?