Autor Wątek: Na Czechy marsz!  (Przeczytany 3069 razy)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Odp: Na Czechy marsz!
« 30 Maj 2025, 09:45 »
Czy naprawdę te niektóre gminki są rozwalone jak gnój po polu?
Tak sobie zaznaczyłem jedną ubiegłoroczną i owszem, w głównej częsci byłem ale w tych odpryskach to nie...

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 30 Maj 2025, 11:56 »
w przypadku tych gmin 2 stopnia to takich sytuacji jest dosłownie kilka jak np Slapanice koło Brna. I wtedy odwiedzałem "stolicę".

Ale wyłapywać setki pomniejszych? Tym bardziej mi sie nie chce bawić w pojedyncze wiochy.

« 30 Maj 2025, 13:49 »
A z poziomu Czechosłowacji również wygląda spoko.

W lipcu chcę sobie skończyć i wjechać przy tym na Lysą Horę.

Lepiej wepchać od strony zachodniej, bądź Kobylanki, asfaltem można zjechać (choć mnie prawie zmiotło z planszy na omszonym zakręcie)

Wjade od Papezova. W październiku zabrakło mi 200m przewyższenia i piasta rypła. Teraz mam ratcheta więc da radę :)

« 30 Maj 2025, 15:06 »
w przypadku tych gmin 2 stopnia to takich sytuacji jest dosłownie kilka jak np Slapanice koło Brna. I wtedy odwiedzałem "stolicę".

Ale wyłapywać setki pomniejszych? Tym bardziej mi sie nie chce bawić w pojedyncze wiochy.

Nie wyłapuję a zaznaczam; w Polsce również. Jadę tam, gdzie chcę pojechać lub gdzie mnie los rzuci, jak plany się nie ziszczą. Traktuję to zabawowo, chociaż lekka nutka rywalizacji w Czechach mi się włączyła :) gdyż okazało się, że jestem na poczesnym miejscu (w Polsce w 9 setce). A te drugiego stopnia, to gdzieś na jakiejś mapie są? Ściągnąłem sobie listę, przynajmniej połowa nazw mi coś mówi, bym sobie zaznaczył chociażby tekstowo ale chciałbym sprawdzić, czy moje ślady się na danej gminie odznaczyły.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 4 Cze 2025, 00:19 »
Skoro Czechy, to i kolej. Jak co roku, oferta warta rozważenia. Jízdenka na léto. Jedna korona czeska to 17 groszy.

Od 15 czerwca 2025 roku ponownie będzie można zakupić popularny czeski bilet wakacyjny „Jízdenka na léto”, oferowany przez narodowego przewoźnika kolejowego České dráhy. To idealna propozycja dla mieszkańców Śląska Cieszyńskiego, planujących w lipcu i sierpniu wypady za południową granicę – zarówno krótkie city-breaki, jak i dłuższe eskapady. Na czym polega „Jízdenka na léto”? To imienny bilet, który umożliwia nieograniczoną liczbę przejazdów w drugiej klasie pociągów uruchamianych przez České Dráhy (ČKD) na terenie całej Republiki Czeskiej. Obowiązuje on przez 7 lub 14 następujących po sobie dni w terminie od 1 lipca do 31 sierpnia. Bilet nie obejmuje pociągów obsługiwanych przez innych przewoźników – którzy ostatnio coraz częściej pojawiają się na czeskich torach, zwłaszcza w regionach lokalnych. Ceny biletów w ramach letniej oferty 2025 roku prezentują się następująco: Jízdenka na léto (standardowa) 7 dni – 1390 CZK (ok. 236 PLN) 14 dni – 1990 CZK (ok. 339 PLN) Dla posiadaczy kart IN Karta lub legitymacji ITIC: 7 dni – 1190 CZK (202 PLN) 14 dni – 1690 CZK (288 PLN) Dla dzieci (6–18 lat), studentów (18–26 lat) i seniorów (65+): 7 dni – 695 CZK (118 PLN) 14 dni – 995 CZK (170 PLN) Kto może skorzystać z dodatkowych ulg? Dzieci do 15. roku życia nie muszą przedstawiać dokumentu uprawniającego do zniżki. Młodzież 15–18 lat powinna mieć dokument tożsamości ze zdjęciem, a studenci do 26. roku życia legitymację ISIC lub wydaną przez czeską szkołę. Seniorzy z kolei muszą udokumentować wiek (65+).

Czytaj więcej: https://www.cieszy.pl/tanie-podroze-po-czechach-wraca-jizdenka-na-leto/

Takie 14-dniowe farmienie gmin może być bardzo efektowne, bo można przemieszczać się koleją przez już zdobyte obszary. I tak kilka razy dziennie, bo bilet na rowerek tani. Puryści spalą mnie za ten pomysł na stosie. Może trzeba wprowadzić zasadę, że minimum jedna gmina musi być zrobiona na czysto. Ale co w przypadku, gdy stacja kolejowa jest przy trójstyku? Dwie gminy wejdą na czysto w 10 minut  :lol:
« Ostatnia zmiana: 4 Cze 2025, 00:27 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 4 Cze 2025, 15:12 »
Pozaznaczałem ale są to chyba gminy 3. stopnia
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_obc%C3%AD_s_roz%C5%A1%C3%AD%C5%99enou_p%C5%AFsobnost%C3%AD
Trudno to zweryfikować ze śladami i być może parę by doszło ale mam 92 sztuki na ok. 200.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum