Autor Wątek: MRDP 2025  (Przeczytany 46491 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: MRDP 2025
« Wczoraj o 14:15 »
Zawodnicy z czołówki światowej, tacy jak Gemperle czy Wicht, śpią każdej nocy i to po ładnych parę godzin, po czym jadą bardzo szybko i przeganiają rywali pokroju Adama Białka, którzy sypiają tyle co nic. Można więc powiedzieć, że strategia niespania staje się trochę przeżytkiem w świecie ultra. Być może jest to po prostu zmiana pokoleniowa.

Tylko to są często zawodnicy młodzi lub bardzo młodzi, często byli zawodowcy, po części żyjący ze sportu, więc nie można prosto przekładać ich strategii na to co jadą całkowici amatorzy, starsi o kilkanaście lat. Bo to nie jest tak, że jak weźmiesz nocleg na 10h to nagle przyspieszysz o 5km/h, by taka strategia się opłacała to trzeba mieć bardzo mocną nogę.

Zresztą nie bardzo widzę to o czym piszesz, że Gemperle dużo sypia. Spojrzałem na wygrany przez niego TCR z 2024 i nocleg dłuższy niż 5h widzę jeden (5,5h), a stosunek jazdy do odpoczynków to aż 82% do 18% więc z tego to widać coś dokładnie przeciwnego - spał ekstremalnie mało.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 14:27 Wilk »

Offline Mężczyzna Tatalata

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 04.12.2023
« Wczoraj o 14:19 »
Radek Wierzbiński też z problemami - przed wyścigiem zmienił buty, bloki i pedały na szosowe, których widocznie nie ustawił zbyt dobrze i już dość sporo czasu kręci z bólem w jednym kolanie :/

Wyszło na to, że przez 3200km będzie robił bike fitting  :D

Offline Kobieta JoannaR

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.05.2021
« Wczoraj o 14:22 »
stosunek jazdy do odpoczynków to aż 82% do 18% więc z tego to widać coś dokładnie przeciwnego - spał ekstremalnie mało.

A być może to jedynie znaczy, że jak wsiadał na rower, to schodził z niego dopiero na nocleg ; -) W tym roku Robin wygrał dwa wyścigi: Tour Divide i Silka. Na obu spał każdej nocy (przynajmniej tak wynika z wpisów na SM, bo nie chce mi się szczegółowo analizować danych z trackerów) po kilka godzin. Na TD podobno sypiał tylko pod dachem.

Bruno Wicht na tegorocznym VIA potrafił spać nawet 7 godzin, bo miał zepsuty telefon i przez to brak budzika ; -) Nie przeszkodziło mu to wyprzedzić Adama Białka na ostatnich 200 km. Podobno Adam jechał tę końcówkę w trybie zupełnego zombie, a jego stan był tak zły, że bał się, że w ogóle do mety nie dojedzie...

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« Wczoraj o 14:23 »
Chyba niestety jest za mała kasa w tym sporcie, żeby kontrole antydopingowe wdrożyć.
Wystarczy badać co każdy wyścig pierwszą dziesiątkę. To skutecznie zniechęci do brania. Tramadol też jest na liście substancji zabronionych.

Byłaby niezła heca, gdyby okazało się, że ktoś doceniany za wspaniałe wyniki ma po prostu dobry support farmakologiczny. Nie mówię, że tak jest, ale ze względu na permanentny brak kontroli może tak być.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« Wczoraj o 14:34 »
A być może to jedynie znaczy, że jak wsiadał na rower, to schodził z niego dopiero na nocleg ; -) W tym roku Robin wygrał dwa wyścigi: Tour Divide i Silka. Na obu spał każdej nocy (przynajmniej tak wynika z wpisów na SM, bo nie chce mi się szczegółowo analizować danych z trackerów) po kilka godzin. Na TD podobno sypiał tylko pod dachem.

Tylko w obu tych maratonach miał wielką przewagę i brak realnej konkurencji, więc po prostu mógł sobie na to pozwolić. Ale na TCR, gdzie konkurencja była dużo mocniejsza i siedziała mu na plecach jechał śpiąc ekstremalnie mało. Jeden nocleg (pierwszy) 5,5h, a tak to 3-3,5h, więc realnie spał koło 2h na dobę. Do tego kluczowa sprawa - na terenowych maratonach nocą tracisz dużo więcej niż na szosie.

Bruno Wicht na tegorocznym VIA potrafił spać nawet 7 godzin, bo miał zepsuty telefon i przez to brak budzika ; -) Nie przeszkodziło mu to wyprzedzić Adama Białka na ostatnich 200 km. Podobno Adam jechał tę końcówkę w trybie zupełnego zombie, a jego stan był tak zły, że bał się, że w ogóle do mety nie dojedzie...

Ale to też nie jest reguła. Białek to jest przykład zawodnika który ekstremalnie mało śpi i przesadza w tym zakresie.

Byłaby niezła heca, gdyby okazało się, że ktoś doceniany za wspaniałe wyniki ma po prostu dobry support farmakologiczny. Nie mówię, że tak jest, ale ze względu na permanentny brak kontroli może tak być.

I po co zaczynać takie gadki? Nie ma i nie będzie w tym zakresie kontroli, z powodu, który Asia wymieniła. I tak samo nie ma i nie będzie wiedzy czy i co czołówka bierze, więc nie ma co tu siać oskarżeń, których nie da się udowodnić.

• niech tak się stanie
« Wczoraj o 14:36 »
Opady, które wystąpiły wczoraj do 8 rano dzisiaj:

Opady od 8 rano do godziny 14. Jak widać front zasobny w wodę:

Dzisiaj wieczorem nad Sudety wejdzie strefa z burzami i ulewami. Ciekawe, czy ta grupa, co teraz nawija Kotlinę Kłodzką zdąży uciec?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« Wczoraj o 14:44 »
Ja też. Dobrze jakby Radek przejechał całość (daj żeby w limicie!) bo wtedy jest duża szansa że będzie film na yuoutubie z relacją tak jak jest z RTP. Mocno liczę na to.

Katarzyna Kozłowska to zaliczyła duży progres, bardzo duży. Dla mnie od początku było wiadomo że wśród kobiet Kuropatwa i Kozłowska pojadą to na poważnie. I będzie walka. No i mniej więcej po 2/3 trasa nadal jest i nadal obie są w grze. Kuropatwa ma spory zapas, i już płaską trasę przed sobą więc szansę są ogromne. Kozłowska, to już jest dramatyczna walka, ale cały czas nad kreską. Widać po statystykach że to już jest jazda na totalnym wypruciu.

Radek to na razie jest  bezpiecznie w limicie, natomiast Kasia to już nie bardzo. Bo brzytwa limitu po 7 dobach przesunie się na 2240km, czyli Krajanów, jednym słowem trzeba będzie zrobić całą Kotlinę Kłodzką, a ona jeszcze do Opolskiego nie wjechała. Zresztą Opolskie to nie jest zupełnie płaskie, tam trochę małych hopek jest.

• niech tak się stanie
« Wczoraj o 14:55 »
Moim zdaniem osoby za PK19 (te, które przejechały PK19) mają realną szansę na ukończenie w limicie, osoby między PK19 a Prudnikiem już są na granicy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« Wczoraj o 14:58 »
Moim zdaniem osoby za PK19 (te, które przejechały PK19) mają realną szansę na ukończenie w limicie, osoby między PK19 a Prudnikiem już są na granicy.

Dokładnie.
Trzeba pamiętać, że ze Świeradowa można wyjechać z pewnym długiem kilometrów, a ukończyć w limicie, bo na płaskim da się nadrobić, do tego ostatnie 500-600km często generuje większą motywację.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« Wczoraj o 14:58 »
Jędrzej stracił trochę minut na przejeździe kolejowym w Kostrzynie. Z monitoringu wynika, z kolei że Kuba Szumański miał bardzo długi postój, ok 25 minut w sklepie motoryzacyjnym w Słubicach. Był tam kilkanaście minut, potem na chwilę odjechał, jakby testował coś i wrócił na kolejne kilka minut. Problem chyba jest zażegnany, bo kontynuuje jazdę. Strata zwiększyła się z ok 36 do 44 km. Albo jakieś narzędzia potrzebne były albo chodziło o ogumienie, sklep ma na miejscu również wulkanizację.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna rosiek

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 31.08.2015
« Wczoraj o 15:01 »
Jakieś porady, jak doraźnie reanimować Achillesy? Jeden z zawodników z bardzo dużymi szansami na ukończenie komfortowo w limicie jest na granicy DNFa z powodu tej właśnie kontuzji. Ja nigdy tego typu problemów nie miałam i za bardzo nie wiem, co mu ewentualnie poradzić.

Z własnego doświadczenia mogę polecić dwie rzeczy. Może były wymieniane, w tym przypadku się powtórzę, ale być może pomoże:
- lekko obniżyć siodełko, wtedy inaczej naciąga się ścięgno; z tym że lekko to od 2 do 5mm.
- wyjąć stopy z butów, do butów włożyć trawę i stopy trzymać na butach (tak sobie radziłem osiem lat temu )

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« Wczoraj o 15:02 »

Radek to na razie jest  bezpiecznie w limicie.

Nie śledziłem pozycji Radka przez ostatnie 2 dni, ale wydaje mi się patrząc na obecne położenie i miejsce to mocno podgonił.

Offline Kobieta JoannaR

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.05.2021
« Wczoraj o 15:09 »
- wyjąć stopy z butów, do butów włożyć trawę i stopy trzymać na butach (tak sobie radziłem osiem lat temu )

Dobra rada, dzięki! Tak na chłopski rozum wydaje się, że najbardziej doraźnym sposobem złagodzenia problemu byłoby zastąpienie butów rowerowych zwykłymi.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« Wczoraj o 15:10 »
A tak swoją drogą, z prowadzącej czwórki wszyscy mają szansę złamania 8 dób. W zeszłej edycji nikomu się ta sztuka nie udała.
BTW, czy Robert Woźniak jest jedynym, który jedzie (i poprzednie ukończył w czasie) wszystkie edycje?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« Wczoraj o 15:12 »
Monitoring Jędrzeja zachowuje się od kilku minut dość nietypowo, oby to była awaria trackera a nie roweru...

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum