Temat to akurat przedwojenny, a komuniści jedynie go przywrócili.Dla mnie to efekt nasiąknięcia w dzieciństwie oraz późniejszych doświadczeń.Ty podkreślasz różnicę, ale dla mnie jest masa podobieństw i większą różnorodność widzę u nas przekraczając województwo niż między Czechami, a Słowacją.
Decyzja o podziale federacji zapadła w 1992 roku po porozumieniu czeskich i słowackich elit politycznych. Ale gdyby rozpisano w tej sprawie referendum, to – według ówczesnych sondaży społecznych – za podziałem państwa głosowałoby tylko 27 proc. obywateli.
Dosyć podobne oznakowanie dróg, nazwy miasteczek, język i krajobraz. Słowacja trochę bardziej zróżnicowana, ale też dominują hopki wyżynne.
Podobno nie ma 2 innych krajów z takimi bliskimi relacjami jak między Czechami, a Słowacją. Zawsze pierwsi się nazwajem przywódcy odwiedzają, wielu po obu stronach żałuje tego podziału.
I git - niech kombinują po nizinach jak dojechać z gór np na Mazury, a potem na Kaszuby. Co w tym złego? Nuda? A ciągłe hopki w Czechosłowacji to nie nuda?
Kraje może i są podobne, ale obecnie są niezależnymi, niepodległymi państwami i należy to uznać. Czechosłowacja to termin historyczny, tak jak Austro-Węgry, Jugosławia czy ZSRR i nie należy ich używać w opisywaniu współczesności.
CytujDecyzja o podziale federacji zapadła w 1992 roku po porozumieniu czeskich i słowackich elit politycznych. Ale gdyby rozpisano w tej sprawie referendum, to – według ówczesnych sondaży społecznych – za podziałem państwa głosowałoby tylko 27 proc. obywateli.https://czechofil.com/2013/01/03/20-lat-po-podziale-czechoslowacji/
Dla Czechów to był korzystny układ, bo Słowacja była niejako ich prowincją, dla Słowaków to już inaczej wyglądało.
W bardzo wielu miejscach na Szumawie i Rudawach nie obsługują kart kredytowych - na oko to 95% obiektów. Płacić można gotówką - banknoty i monety też, koronami i euro, ale kurs euro jak w lombardzie Dobra rada weźcie więc korony.
Nota bene jak byłem teraz na Szumawie zagadał do mnie Czech, myślał żem Niemiec, a jak się dowiedział, żem Polak, powiedział z uśmiechem, że Czesi z Polakami się nie lubią Wystarczy znać kilka słów po niemiecku i zupełnie inne podejście w knajpie, zwłaszcza tam na dalekim południu i zachodzie Czech. W bardzo wielu miejscach na Szumawie i Rudawach nie obsługują kart kredytowych - na oko to 95% obiektów. Płacić można gotówką - banknoty i monety też, koronami i euro, ale kurs euro jak w lombardzie Dobra rada weźcie więc korony.
W Szpindlu swego czasu spędziliśmy chyba ponad 20 minut czekając na kelnera (rozmawialiśmy po polsku) gdy cały czas przy sąsiednich stolikach koło Niemców skakali. Daliśmy szansę innej knajpie.
Dopiero teraz zauważyłem, że z listy startowej zniknął Paweł Pieczką, mimo że wcześniej na niej figurował. Szkoda. @CFCFan jakaś kontuzja?
Połamałem się i Maj z głowy Wracam w Czerwcu
Cytat: CFCFan w 14 Maj 2025, 15:23Połamałem się i Maj z głowy Wracam w Czerwcu Uuu masz Ci los... Grunt, że na MRDP będziesz gotów. Trzaśniesz świeżością!
Dokładnie, taka przerwa często świetnie robi. Armstrong jak wrócił do ścigania po swoim raku to był nie do zatrzymania