Autor Wątek: MPP 2025  (Przeczytany 30011 razy)

Offline Mężczyzna czupki

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.09.2022
    • Blog: czupki.pl
Odp: MPP 2025
« 8 Wrz 2025, 10:21 »
@Żubr - jechałem trasę Władysławowo-Hel-Władysławowo wiele razy asfaltem i jakoś żyję, policja mnie nie zatrzymała. To że jest tam leśna droga, nie oznacza zakazu poruszania się rowerem po szosie. Może w środku wakacji są nerwusy i ktoś zatrąbi, ale po sezonie, to tam sobie jedziesz na luzaczku. A już zupełnie abstrahując, to co miałoby dać Pazikowskiemu przejechanie cyplu na kozie w peletonie? Jest na to tak samo logiczne uzasadnienie, jak na resztę jego poczynań?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 8 Wrz 2025, 10:29 »
Przy okazji mieliśmy dogrywkę za MRDP i Jędrzej wziął na mecie Kubę o 40 minut ;-) 47h30 i 48h10. Mają chłopaki zdrowie.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 8 Wrz 2025, 10:37 »
To że jest tam leśna droga, nie oznacza zakazu poruszania się rowerem po szosie. Może w środku wakacji są nerwusy i ktoś zatrąbi, ale po sezonie, to tam sobie jedziesz na luzaczku.
Są dość długie odcinki,  gdzie ta droga dla rowerów i pieszych idzie tuż obok jezdni. Na fullu tam się przyjemnie jedzie, ale na rower bez amortyzacji ta kostka jest na pewno upierdliwa.  No i w sobotę przy ładnej pogodzie co chwilę slalom gigant między dziećmi itp. Jak ddrip idzie tuż obok jezdni to z litery prawa jest zakaz jazdy rowerem po jezdni.
Ponadto na tej ddrip osiągniesz średnią prędkość około 22-24 km/h, a na jezdni tyle, ile noga podaje. Na odcinku 40 km to już robi różnicę.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 8 Wrz 2025, 10:57 »
zapłacić 400/500 pln żeby się kozą przejechać i to nie optymalnie bo w peletonie i raczej nie w pozycji czasowej . No kto zabroni.
Mierzeja raczej mekką triatlonistów nie była i nie będzie .

Offline Mężczyzna Blondas

• Na forum od: 02.04.2023
« 8 Wrz 2025, 11:28 »
Żebyś musiał jechać DDR lub CPR musi byc zakaz. A tam takiego znaku z tego co pamiętam nie ma.

Offline Mężczyzna Żubr

• Na forum od: 03.11.2010
« 8 Wrz 2025, 12:01 »
Żebyś musiał jechać DDR lub CPR musi byc zakaz. A tam takiego znaku z tego co pamiętam nie ma.

@Żubr - jechałem trasę Władysławowo-Hel-Władysławowo wiele razy asfaltem i jakoś żyję, policja mnie nie zatrzymała. To że jest tam leśna droga, nie oznacza zakazu poruszania się rowerem po szosie.

No ok, ja też szczerze to poza startem w MPP nie widzę sensu żeby jechać na Hel rowerem. Mogę mieć zakrzywioną wizję.

A już zupełnie abstrahując, to co miałoby dać Pazikowskiemu przejechanie cyplu na kozie w peletonie? Jest na to tak samo logiczne uzasadnienie, jak na resztę jego poczynań?

No nie ma :) Bo ja uważam, że jakby pojechał na zwykłym rowerze (jakaś zwykła szosa typu Canyon Endurance, coś takiego) to moim zdaniem by mógł MPP wygrać albo mocno powalczyć o zwycięstwo. Papiery ma, i moc odpowiednią w nodze. Ale tak, to są jakieś hocki klocki i zwycięskie DNF-y. W ogóle to czemu taki rower waży 19 kg, jak on przecież służy do jazdy na czas (chyba?)?

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 8 Wrz 2025, 12:02 »
Jadąc w okresie wakacyjnym po szosie odcinek Władysławowo -Hel policja nakazała mi zjazd na ścieżkę rowerową. Znaków pionowych z zakazem nie widziałem.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna bartekk

• Miasto: Wieleń
  • Na forum od: 22.02.2019
« 8 Wrz 2025, 12:19 »

Niestety nie, samo istnienie DDR lub CPR nakłada na rowerzystę obowiązek poruszania się się nią/nim o ile kierunek na owej DDR lub CPR nie jest sprzeczny z kierunkiem poruszania się rowerzysty.

Offline Mężczyzna anszy

• Na forum od: 05.09.2023
« 8 Wrz 2025, 12:29 »
W tym roku jeden z kierowców na chwilę przed Władysławowem o mało nie doprowadził do katastrofy wyprzedzając peleton. Z prędkością na oko 90-110 km/h leciał na czołówkę z autokarem, szczęśliwie policja i kierowca autokaru zwolnili i zrobili mu miejsce, potem policja pozostawiła na chwilę peleton i ruszyła za nim w pościg. Była tylko krótka rozmowa, ciekawe czy skończy się wezwaniem na komisariat.

Generalnie z przejazdu przez Pomorze wrażenia mam negatywne. Koszmarny ruch i mental kierowców niczym u ruskich.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 8 Wrz 2025, 12:36 »
W tym roku jeden z kierowców na chwilę przed Władysławowem o mało nie doprowadził do katastrofy wyprzedzając peleton. Z prędkością na oko 90-110 km/h leciał na czołówkę z autokarem, szczęśliwie policja i kierowca autokaru zwolnili i zrobili mu miejsce, potem policja pozostawiła na chwilę peleton i ruszyła za nim w pościg. Była tylko krótka rozmowa, ciekawe czy skończy się wezwaniem na komisariat.

Generalnie z przejazdu przez Pomorze wrażenia mam negatywne. Koszmarny ruch i mental kierowców niczym u ruskich.

Napiszcie wnioski o ukaranie na stop agresji, to się dowiemy.

Offline Mężczyzna Żubr

• Na forum od: 03.11.2010
« 8 Wrz 2025, 12:47 »

Ja mam takie wrażenia z Kaszub i okolic Trójmiasta. Tam jest raport zajebistości konkretny na drogach. Bo np. na takim Pomorzu Środkowym to już jest w miarę ok, i też ruch jest mniejszy zdecydowanie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Wrz 2025, 13:33 »

Był też poważny wypadek, jechaliśmy razem z Danielem grupą kolo 10 osób na dość wąskiej drodze i jednego szeryfa strasznie to wkurzyło, ze jaśnie pan musi tyle czekać. Więc po wyprzedzeniu grupy z premedytacją ostro zahamował, pierwszy zawodnik nie miał szans i leżał z solidnymi szlifami i urwana manetka szosową. Kara była szybka, bo wściekły zawodnik dał kierowcy w gębę (to była ewidentna premedytacja), a policja dała mu 3000zl mandatu. Więc hest szansa ze ten debil następnym razem pomyśli zanim coś tak głupiego i ryzykownego zrobi.

Zawodnik stracil wiele godzin na ogarnięcie roweru, ale próbowal wrócic na trasę i dalej pojechal, choć sumarycznie się wycofał. . Czaoki z głów, tak się powinno walczyć na MPP!

To tak w kontrze do Pazikowskiego, bo w jego bajki, że to był zaplanowany wycof to chyba nawet dziecko nie uwierzy. Facet wziął ten rower dlatego, że chcial powalczyc o wygraną, a licząc że w górach jakos to będzie. I gdy okazało się że nie jest i go latwo urwali to się poddal i wymyślił te bajeczkę.. Bo podprowadzanie roweru to przecież poniżej godności Wielkiego UlraDietetyka, choć tutaj podprowadza 95% zawodników, nawet osoby z podium

Facet po prostu nie ma wytrzymałości i przede wszystkim glowy na coś więcej niż 24h. I jak tylko coś idzie nie tak (czyli nie jest pierwszy  ;)) to się poddaje i jeszcze produkuje cudaczne historyjki. Z tego co rozmawiałem to na Ultra Duchu było to samo - po prostu go urwali, w te jego wersję o problemach żołądkowych mało kto wierzy. Do tego Pazikowski już po wycofie wracal trasą maratonu w przeciwnym kierunku. Jak go pozdrawiałem ręka to nie raczył odpowiedzieć, to samo mówiło mi paru innych zawodników.

Dla mnie bardzo udany maraton, przy bardzo mocnej obsadzie udało mi się zająć 6 pozycję - najwyższą z 10 startów w MPP, a teraz jest dużo mocniejsza konkurencja niż była przez pierwszych parę edycji. Do tego poprawiłem o ponad 20km swój rekord jazdy dobowej na 633km - tak więc sumarycznie jestem bardzo zadowolony z tego startu, czuć było wyraźny bonus z kilometrów wykręconych na TCR.
.
Wiatr pierwszej doby mocno pomagał, ale opady to w żadnym razie nie byly na jazdę na krótko jak ktoś pisał. Ci co zrobili ten błąd szybko marzli i przepraszali się z kapotami czy nogawkami. Padać zaczęło o 13 i padało niemal ciągle do 9 rano, z tego prawie 100km z Kwidzyna do Żuromina to była ściana wody.

Końcowe 160km to bez dwóch zdań najcięższe w historii MPP, vo założeniem bylo 10tys podjazdów na 10 edycję MPP. To nie tak że był tylko Skielek, Mlynczyska i Wierch Młynne, tam niemal kazda ścianka miała sekcję 15% Plus. Osobiście wszystko wjechałem, choc na Skiełku musiałem zsiąść z roweru bo miałem atak 2 psów, w tym jednego cholernie zazartego, co nie odpuszczał i z 5 razy fikał do mnie  :D. Ale to było już na wyplaszczeniu po ownym podjezdzie, więc na odcinku bez zadnych trudności.

Za to na Mlynczyskach zapłaciłem cenę za Skielek, gdzie mając powyzej 900km w nogach musiałem jechać na jakieś 120% FTP, by móc utrzymać równowagę. Poczułem podchodzące silne skurcze. Ale zmieniając w kicie, podczas jazdy ułozenie na siodelku na stricte eksperymentalne, wychylajac się mocno na bok - udało się zapanować nad skurczami i wszystko udało się wciągnąć
« Ostatnia zmiana: 8 Wrz 2025, 13:40 Wilk »

Offline Mężczyzna anszy

« 8 Wrz 2025, 13:45 »
Był też poważny wypadek

Jechałem w tamtym momencie w drugiej parze za autem szeryfa. To co odwalił poszkodowany w wypadku zawodnik jak dla mnie zakrawa o nagrodę darwina.
Nie wiem jakiego finału sprawy oczekiwał ten kolega, ale bardzo zależało mu na eskalacji sytuacji i tak też się to skończyło. Gdyby to ode mnie zależało to ta osoba jest do skierowania na natychmiastowe badania psychiatryczne i życzę mu tego, aby sprawca zdarzenia zgłosił sprawę na policję za napaść.
Nie bronię szeryfa (a nawet zdecydowanie potępiam), ale moim zdaniem gdyby nie numer odwalony przez zawodnika to ten kierowca zaraz by odjechał i na tym by się skończyło całe szeryfowanie.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Wrz 2025, 13:53 »
To co odwalił poszkodowany w wypadku zawodnik jak dla mnie zakrawa o nagrodę darwina.
Nie wiem jakiego finału sprawy oczekiwał ten kolega, ale bardzo zależało mu na eskalacji sytuacji i tak też się to skończyło. Gdyby to ode mnie zależało to ta osoba jest do skierowania na natychmiastowe badania psychiatryczne i życzę mu tego, aby sprawca zdarzenia zgłosił sprawę na policję za napaść.
Ale możesz to opisać jakoś dokładniej bo to co piszecie Wilk i Ty się nie skleja?
Wilk napisał
po wyprzedzeniu grupy [szeryf] z premedytacją ostro zahamował, pierwszy zawodnik nie miał szans i leżał z solidnymi szlifami i urwana manetka szosową.
A Ty
moim zdaniem gdyby nie numer odwalony przez zawodnika to ten kierowca zaraz by odjechał i na tym by się skończyło całe szeryfowanie.

No to nie miał szans, czy nic by się nie stało?
A może masz na myśli że kierowca by spokojnie odjechał, tylko zawodnik byłby pokiereszowany?

Offline Mężczyzna anszy

« 8 Wrz 2025, 14:00 »
Jasne.
Sytuacja miała miejsce na dosyć ruchliwej DW zaraz za Starogardem Gdańskim, jechaliśmy kilkunastoosobowym peletonem.
Peleton został wyprzedzony przez samochód szeryfa, który zaczął zwalniać, przyhamował do około 20 km/h i przez chwilę tak przed nami jechał. W tym momencie ten poszkodowany zawodnik wystrzelił z połowy peletonu i próbował za wszelką cenę wyprzedzić auto szeryfa, raz z prawej raz z lewej, ale został przyblokowany. Usiadł mu na centymetry na zderzaku i w tym momencie szeryf pocisnął po hamulcach. 3 sekundy później poszkodowany zawodnik okładał kierowcę pięściami przez drzwi auta...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum