Autor Wątek: Lokalizator GPS - najsensowniejsze rozwiązanie?  (Przeczytany 13796 razy)

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
Tak to było powiadomienie z Androida. Zdaje się że na telefonie Samsunga pojawiło się jedynie powiadomienie i później już nie szło odnaleźć AirTaga z poziomu telefonu bez dodatkowej aplikacji. Ja u siebie na Huawei po zainstalowaniu dedykowanej apki miałem możliwość podglądu zarejestrowanych śladów (punktów) przez AirTaga. Nie widzę przeszkód żeby złodziej również miał taką aplikacje.
Najlepiej jak by się wypowiedział jakiś posiadać AirTaga bo może da się jakoś ukryć 'widoczność' cyfrową takiego urządzenia.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Detektorami AirTagów są nie tylko iPhony, ale też ich komputery, iPady, Apple Watche, stare iPady touch i cholera wie co tam jeszcze.

Musi być włączony bluetooth, ale ludzie też generalnie go nie wyłączają (ja nie znam nikogo takiego)

Hej. Poczytałem jeszcze trochę o tych lokalizatorach i analogicznym produktem jest SmartTag Samsunga. Miał Ktoś z Was do czynienia z tym produktem? Jeśli działałby z każdym innym telefonem na Androidzie to zwiększa to znacząco szanse, gdyż wg danych z tego roku 83% użytkowników na świecie ma Androida

Siłą AirTagów jest ilość urządzeń, które są w stanie odebrać i zinterpretować sygnał. Każdy urządzenie Apple domyślnie jest w tej sieci i wykrywa airtagi. Lokalizatory Samsunga działają tylko z samsungami (i nie wiem,czy domyślnie każde urządzenie samsunga wykrywa, czy coś trzeba włączyć), nie z każdymi telefonami z androidem (co z resztą masz na tym zrzucie ekranu, zgodny tylko z samsung galaxy). Na youtube są porównania (acz sprzed kilku lat pewnie) skuteczności wykrywania lokalizatorów apple i alternatywnych.

Są też na rynku dostępne lokalizatory zgodne z airtagami i działające jak airtagi w sieci FindMy, ale producentów trzecich, w niższych cenach.

Najlepiej jak by się wypowiedział jakiś posiadać AirTaga bo może da się jakoś ukryć 'widoczność' cyfrową takiego urządzenia.

Ukryć nie da się, to by było bez sensu, przecież jakoś musi być on wykryty przez te urządzenia z botnetu apple'a. Ale można fizycznie wymontować głośniczek przynajmniej ;)

Ze mną jeździły już różne osoby, żadnej airtag w samochodzie nie wyrzucił komunikatu na telefon, ani na iPhone'ach ani na telefonach z androidem.

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Ja u siebie na Huawei po zainstalowaniu dedykowanej apki miałem możliwość podglądu zarejestrowanych śladów (punktów) przez AirTaga.
Również mam Huawei-a, możesz podać nazwę tej aplikacji? Zobaczę jak to działa.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
Ja u siebie na Huawei po zainstalowaniu dedykowanej apki miałem możliwość podglądu zarejestrowanych śladów (punktów) przez AirTaga.
Również mam Huawei-a, możesz podać nazwę tej aplikacji? Zobaczę jak to działa.
Już teraz nie pamiętam jej nazwy bo odinstalowałem jak przestała mi być potrzebna. Ale jak przeszukasz googla to znajdziesz sposób na wykrycie AirTaga.
Ewentualnie w Androidzie na Huawei wejdź w ustawienia i w wyszukiwarce tam dostępnej zacznij wpisywać "ostrzeżenia" i powinno Ci coś wyskoczyć.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
To jest funkcja wbudowana przez google w samego androida, tu można znaleźć więcej szczegółów: https://antyweb.pl/google-android-airtag-wykrywanie

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Tak coś czułem, że w tych fajnych i tanich urządzeniach jest jakiś szkopuł  Zaprogramowanie tego sprowadzało by się do wgrania jakiejś aplikacji w telefon (połączenie tego) czy "jakiegoś kosmicznego" pisania oprogramowania?

Programowanie tylko samego modułu nadajnika. Odbiera się tylko SMSa (na zwykłym telefonie)
Stosowane w alarmach (u mnie w pracy sporo tego jest, sterownik urządzenia/maszyny podłączony do modułu GSM wysyła na żądanie SMSa na wpisane numery (serwis).
Można by w rowerze aktywować (moduł GSM) po wystąpieniu alarmu (czujnik ruchu, GPS) lub ręcznie zazbrajać moduł (oszczędzanie baterii). I póżniej dostaje sie tylko SMSy o zmianie pozycji (współrzędnych) co jakiś czas, lub po przekroczeniu zadanego progu pozycji).
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2023, 17:05 sinuche »

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
To by było idealne - bez żadnej karty SIM, zasięg praktycznie na całym świecie:
https://www.findmespot.com/en-us/products-services/spot-trace#Tracking

Ogromne plusy, ale też minusy:
- rozmiar (nie bardzo jest gdzie to schować w rowerze)
- opłata roczna Flex: 35$ = 150PLN
- opłata za miesiąc użytkowania: 12,5$ = 54PLN

Online Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
To działa nad otwartym niebem, a nie w dziupli

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
To by było idealne - bez żadnej karty SIM, zasięg praktycznie na całym świecie:
https://www.findmespot.com/en-us/products-services/spot-trace#Tracking

SPOT to jest lokalizator satelitarny używany na wyścigach, w eksploracji itd, szczególnie tam, gdzie słabo z zasięgiem komórkowym. Ale to jest klocek na 4 małe paluszki, więc to się zupełnie nie nadaje jako dyskretny lokalizator antykradzieżowy, do tego jak napisał Globalbus wymaga dostępu do satelitów by działać

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum