Autor Wątek: Skuteczne mocowanie toreb na widelcu  (Przeczytany 6209 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Skuteczne mocowanie toreb na widelcu
« 29 Lip 2023, 10:47 »
Jakie polecacie skuteczne sposoby mocowania toreb na widelcu przednim - przy założeniu, że nie ma w nim otworów montażowych.

Znam koszyk Blackburn Outpost.
https://www.polarsport.pl/bagaznik-koszyk-na-bidon-blackburn-outpost-cargo.html?gclid=CjwKCAjw8ZKmBhArEiwAspcJ7mwB7yhK785mwiHZCoD7XrqaafvvQufMkETFmSwYzHcYM8weTHgwGBoCgWMQAvD_BwE

Kiedyś Decathlon miał w ofercie takie mocowanie:

Całkiem dobry, bo mam taki. Jednak już go nie ma w ofercie.

Znalazłem teraz coś takiego, Topeak:
https://www.centrumrowerowe.pl/uchwyt-na-koszyk-topeak-versamount-pd25306/?v_Id=153627&gclid=CjwKCAjw8ZKmBhArEiwAspcJ7rVRqBkY6fBAZUbOm83anKEbc8E_3MgoEldlthGb8-MnVMZndZ0mmBoCw04QAvD_BwE

Tylko, czy ten uchwyt utrzyna koszyk blkackburn i jeszcze np. to
https://www.decathlon.pl/p/worek-zeglarski-szczelny-5-l/_/R-p-325038?mc=8584863&&cd=10575854825&ad=110225023371&kd=&gclid=CjwKCAjw8ZKmBhArEiwAspcJ7nWOvLnwKLs3luh95jK29e7alFJhEelp8Ozc8zkCmlV7vzOVAea3BhoC_UIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
lub coś podobnego.

???

Żeby było trudniej, to mam widelec płaski.

A może stosujecie coś innego?

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
To zależy głównie od wagi. Ile w tych torbach planujesz przewozić. Ja mam na widelcu rockshox TOPEAK versa mount, sprawdzalem tez inne mocowania, topeak wygrał. Trzyma wage ok 1,5kg W sumie (cześć namiotu, sam worek i mocowanie cargo). W tym roku przejechane Green velo i trochę innych mniejszych tras. Zdaje egzamin.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Sporo zależy od przekroju i kształtu widelca. Jak jest trójkątny i zbieżny to trudno będzie solidnie zamocować koszyk. Sam mam taki widelec i póki co nie wymyśliłem dobrego i prostego rozwiązania. Najprościej byłoby dać nitonakrętki ale wizja pękającego widelca i skutków tegoż odsuwa ten pomysł  :)

Uchwyt Topeak jest cały z tworzywa więc ta ząbkowana taśma nie pozwoli na mocne dokręcenie na goleni. Lepsze pewnie byłyby metalowe opaski zaciskowe.
« Ostatnia zmiana: 29 Lip 2023, 12:15 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jeżeli masz widelec stalowy lub aluminiowy to wszystko będzie dobre. Mocno zaciśniesz i będzie dobrze. Na karbonie trudniej bo rośnie ryzyko uszkodzenia.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ja życie dorobiłem mocowanie do widelca carbonowego. Wszystko elegancko podgumowane, więc widelec pozostał praktycznie bez śladów.

Cały wątek bez zdjęcia widelca i informacji o materiale nie ma kompletnie sensu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna misiek

... Mocno zaciśniesz i będzie dobrze...

A co jak masz widelec mocno zwężający się od góry do dołu ? Ciężko na takim coś zacisnąć bo się najnormalniej zsuwa. Łatwo o zamocowanie na amortyzatorze bo golenie są walcami.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Zaciskałem Topeak'i VersaMount na mosso M5. Trzymało mi się to, ale za dużo w takiej konfiguracji nie zrobiłem (paręset kilometrów) - jakoś dawało to radę. Raczej zawsze na widle znajdzie się jakaś wypustka, wypukłosć, o którą możesz oprzeć mocowanie z nadzieją że ta część przejmie główny nacisk.

Offline Mężczyzna misiek

Zaciskałem Topeak'i VersaMount na mosso M5. Trzymało mi się to...
Mosso na samej górze jest w miarę jednej szerokości więc tam może uda się to zamocować i z małym obciążeniem da radę, później już bardzo mocno zbieżny.
Ale ostatecznie i tak wstawiłeś nitonakrętki  :)     
Pozdrawiam,
Krzysiek

Nie dramatyzuj. Owiń mocna taśmą poniżej i to wystarczy. Najpierw zrób a później się martw. Nie odwrotnie.

Offline Mężczyzna misiek

... Najpierw zrób a później się martw. Nie odwrotnie.
No właśnie chciałbym uniknąć martwienia się gdzieś po drodze jak mi koszyk elegancko zjedzie. A to w moim przekonaniu bardzo prawdopodobne na takim widelcu. Wolę zawczasu przewidzieć pewne możliwe sytuacje  :)
Przetestowałeś sam takie rozwiązanie, może jakieś zdjęcie ?
Pozdrawiam,
Krzysiek

Akurat nie z koszykami. Ale uwierz proste patenty działają najlepiej. Oczywiście należy zachować rozsądek w obciążaniu koszyków goleniowych. Pomyśl, że w prostym układzie jedzie tam 1,5l wod na goleń. I to jest masa, o której rozmawiamy.

Offline Mężczyzna misiek

Akurat nie z koszykami...
No właśnie. Przypięcie butelki na paskach voila nie powinno być problemem - sprawdzałem statycznie i wygląda, że powinna trzymać się porządnie.
Ale tu chodzi o solidne i stabilne zamocowanie koszyków. Oczywiście nie mam zamiaru zakładać po kilka kilo na koszyk ale mocowanie musi być na tyle pewne, że wytrzyma jazdę terenową. Był pomysł mocowania na porządnej zbrojonej taśmie Gorilla i to wydaje się rozwiązaniem najlepszym. Rzecz jasna koszyk musi mieć konstrukcję umożliwiającą owinięcie taką taśmą, np. wspomniany Blackburn.
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2023, 10:29 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Widelec jest taki (karbon). Nie wiem, czy te zaciski Topeak dadzą radę...
Może jak się podłoży jakąś gumę, kawałek dętki...
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2023, 19:58 TripRider »

To zrób test. Załóż i pojeźdź testowo w okolicy. Przekonasz się, czy patent działa czy też nie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mnie najbardziej przekonują mocowania z Decathlonu. Sam coś podobnego stworzyłem, tylko lepsze i bardziej dostosowane do własnych potrzeb.

W praktyce wyglądało podobnie do tego z Decathlonu, tylko zapinałem nierdzewnymi opaskami. Trzymało bardzo mocno, ale było bezpieczne, bo pod obejmy wsadziłem gumę o grubości kilku mm.

Moim zdaniem najlepiej jednak wymienić widelec na taki z oczkami. Adaptery mimo, że działały świetnie, to szpeciły i tak już umiarkowanie piękny rower. Biorąc pod uwagę, że widelec kosztuje około 400 zł, a aktualny sprzedasz za około 300 zł, to szkoda czasu i pieniędzy na eksperymenty z adapterami. Ja nie miałem zbytnio wyboru, bo widelca 29" nie mogłem kupić.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum