Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
30 Kwi 2025, 20:14
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Rama, suport, mostek, kierownica, amortyzator, widelec i stery
»
Amortyzator czy widelec sztywny?
Strony:
<< Poprzednia
1
2
[
3
]
4
5
6
7
...
21
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Amortyzator czy widelec sztywny? (Przeczytany 34696 razy)
Daniel
turysta licznikowy
Miasto: Augsburg
Na forum od: 16.03.2009
«
20 Cze 2010, 17:20 »
Ja montowałem do roweru z tarczami - nie miałem żadnego problemu, a montowałem go znacznie niżej niż teoretycznie powinno się to robić (brak piwotów). Mój amortyzator pracował bardzo słabo z przednimi sakwami.
Wracam do jeżdżenia.
Janus
Użytkownik forum
Miasto: Goteborg
Na forum od: 20.06.2010
«
20 Cze 2010, 17:45 »
@Daniel - dzieki za informację. To, że da się zamontować bagażnik bez problemu jest już konkretną informacją. To, że amortyzator działa słabo - też, chociaż mniej przyjemną:) Nie chciałabym mieć z nim problemów w trasie, ponieważ zakładam, że nie zaczęłyby się one w miasteczku z dobrym i tanim serwisem rowerowym, a w jakichś górach na bezludziu... Może po prostu zdecyduje się na tego Tubusa Swing. Mam do wyboru albo zostawienie go na rowerze, jeśli się uda zapakowanie do pudła i opatrzenie błagalnymi napisami o ostrożność, albo też - nadanie go razem z bagażem rejestrowanym, który i tak będzie w jakichś ruskich siatach, żeby zachować liczbę 2 sztuk (przy 4 sakwach i innych klamotach takie ruskie siaty to wybawienie - w dodatku nie muszę się obawiać, że ktoś mi ukradnie moje klamoty:). To drugie rozwiązanie - przewożenie bagażnika osobno - ma tę wadę, że będę musiała potem ten bagażnik sama przykręcić, a nawet jeśli w serwisie nauczę się, jak to robić, nie będę mieć do siebie zaufania. Ale to już problem, który muszę sama rozwiązać;)
Dzięki za wszystkie dotychczasowe rady. Oczywiście kolejne są mile widziane:)
Zbyszek
Miasto: Zawiercie
Na forum od: 17.02.2009
«
20 Cze 2010, 18:18 »
Cytat: "Janusushi"
ponieważ zakładam, że nie zaczęłyby się one w miasteczku z dobrym i tanim serwisem rowerowym
na tani serwis w Norwegii to raczej nie licz a w małym miasteczku to już może być problem ze sklepem rowerowym a co dopiero serwisem. Miasteczka w Norwegii potrafią być naprawdę małe.
Bagażnik nie jajko - więcej optymizmu.
Janus
Użytkownik forum
«
20 Cze 2010, 18:29 »
@Michał - zgadzam się. Poszukam odpowiedniego widelca, popytam w paru sklepach, bo myślę, że takie rozwiązanie byłoby najlepsze. Na wycieczki - sztywny widelec i porządny low-rider, poza wakacjami amortyzator bez żadnego obciążenia. Kupując Tubusa Swing jednak musiałabym go używać zawsze z amortyzowanym widelcem, a skoro będę jeździć głównie po asfalcie, nie ma to większego sensu. 100 czy 200 km po górskich drogach bez amora jakoś przeżyję, ogromną większość będę jechać po gładziutkim asfalcie:) A amortyzator to jednak zawsze kolejna ruchoma część, która może się zepsuć. W połączeniu z moim brakiem jakichkolwiek umiejętności związanych z naprawą roweru (nie znam nawet nazw większości części...) oraz samotnym wyjazdem do bardzo drogiego kraju o malutkiej gęstości zaludnienia, stanowi to pewne zagrożenie:D
W takim razie może znacie namiary na jakiś warszawski sklep, w którym można kupić taki widelec (do bagażnika, tarczówek i z odpowiednio długą koroną - jeśli nie mylę nazwy - mój amortyzator ma skok 80 mm, koła 26'', a korona chyba 24 cm)? Może ktoś specjalizuje się w rowerach trekkingowych i miałby coś takiego do sprzedania? Zapytam też Marcina Kołaka z Browarnej (u niego kupowałam rower), oni mają sporo części... W serwisie (sklep Bikemana na Ursynowie) też coś znaleźli, może jutro się okaże, czy pasuje do mojej ramy.
arkadoo
Miasto: Łódź
Na forum od: 22.11.2006
«
20 Cze 2010, 18:30 »
Wrzucam tutaj PW do Janusushi, może komuś się przyda....
Minusem Tubus Swing jest abstrakcyjna cena, ja kupiłem go okazyjnie. Nie da się go stosować z większością sztywnych widelców, bo takowe mają za mały rozstaw goleni.
Jeździłem z low-riderem mocowanym do goleni i z racji obciążenia amortyzator pracuje bardzo słabo. Ze Swingiem nie ma tego problem. Minusem jest wysoko umieszczony środek ciężkości, ale da się to przeżyć. Ogólnie jestem całkiem zadowolony z tego bagażnika. Dużym plusem jest stabilność konstrukcji. Nie trzeba bawić się w jakże awaryjne obejmy, które pozwalają na zamocowanie bagażnika do goleni amortyzatora.
Najtaniej wyjdzie zakup bagażnika crosso i montaż go do widelca. Nie musisz inwestować w sztywny widelec.
Kolejnym rozwiązaniem jest zakup sztywnego widelca i zamontowanie low-ridera. Jak będzie krótszy o jakieś 40-50mm, to nie powinno to aż tak drastycznie wpłynąć na geometrię roweru.
Amortyzator nie jest jakoś super niezbędny w turystyce sakwiarskiej. Zwłaszcza gdy obciążymy golenie ciężarem bagażu.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow
Janus
Użytkownik forum
«
20 Cze 2010, 18:35 »
@Arkadoo - w takim razie ja też odpiszę tutaj:) Po pierwsze dzięki za odpowiedź:)
Jutro poszukam widelca, jeśli uda się taki znaleźć - na co mam nadzieję - kupię go, a do niego normalny low-rider Tubusa. Różnica w cenie między np. Crosso a Tubusem Tarą nie jest już tak porażająca.
Jeśli nie znajdę widelca, pewnie zdecyduję się na Crosso. W ten sposób zaoszczędzę ok. 350 zł, co w Norwegii powinno starczyć na paczkę chusteczek do nosa i 10-minutowy prom:D Albo na napiwek za naprawę bagażnika/amortyzatora;)
Janus
Użytkownik forum
«
20 Cze 2010, 20:08 »
Dzięki za informacje. Na razie znalazłam tyle:
Widelec Suntour XCR RL, skok 80 mm
A-Head, 1 i 1/8 cala
rozmiar koła 26 cali
Zdaję sobie sprawę, że właśnie mocowanie do hamulców tarczowych i otwory montażowe pod bagażnik będą największym problemem. Podobno ważna jest też długość tego nowego widelca, żeby rower prowadziło się podobnie.
Jeśli chodzi o wymianę widelców to myślę, że sztywnego używałabym tylko w czasie dłuższych wycieczek, właśnie pod low-ridera. Wiązałoby się to z wymianą pewnie rzadziej niż raz na rok, bo też nie na każdym wyjeździe potrzebne są sakwy przednie.
dudi
Administrator
Miasto: Wrocław
Na forum od: 11.05.2009
«
20 Cze 2010, 20:24 »
A tarcze masz hudrauliczne, czy mechaniczne? Bo jak te drugie, to od biedy na wyprawę mogłabyś założyć zwykłe v-brejki i nie przejmować się mocowaniem pod tarcze na sztywniaku.
A tak nawiasem, to ja olałbym sprawę amortyzatora i jechał z nim tak, jak jest, mocując bagażnik crosso. Tym bardziej, że ten amor ma blokadę skoku, którą możesz chyba zostawić włączoną.
Symfonian
Dominik
Miasto: Piekary Śląskie
Na forum od: 18.05.2009
«
20 Cze 2010, 20:25 »
a może zamiast kombinować z przednim bagażnikiem po prostu spakuj sie tak żeby sie zmieścić tylko do tylnych sakw?
Janus
Użytkownik forum
«
20 Cze 2010, 21:00 »
@Dudi - hamulce mam hydrauliczne.
Jeśli nie znajdę odpowiedniego widelca, postaram się kupić bagażnik Crosso. Obawiam się tylko, czy nie zepsuje mi amortyzatora - czy tylko będzie miał negatywny wpływ na jego działanie podczas wycieczki. Jeśli tak, w porządku, ale jeśli zepsuje mi go na dłużej - wolałabym tego uniknąć.
@Symfonian - myślałam o tym, żeby zmieścić się tylko w tylne sakwy, ale jadę sama, więc muszę zabrać namiot, śpiwór, wozić wodę, narzędzia i jakieś zapasowe dętki, sporo jedzenia (w Norwegii jest dla mnie zbyt drogo, żebym miała wszystko kupować na miejscu) i trochę ciepłych ubrań, a do tego buty trekkingowe - bo aż żal jechać przez takie piękne góry (coś na Lofotach, Jotunheimen, Rondane, Rallarvegen, Trolltunga, Preikestolen...) i nie zejść z drogi... a w SPD byłoby trochę niewygodnie:) To wszystko sporo waży i nie chcę za bardzo obciążać tylnego koła.
Poza tym patrząc na Twoje zdjęcie widzę, że sam też jeździsz z przednimi sakwami:) I nawet wszystko pod kolor, mamma mia:D
Symfonian
Dominik
Miasto: Piekary Śląskie
Na forum od: 18.05.2009
«
20 Cze 2010, 21:16 »
to może przyczepka? cenowo wyjedzie to samo co tubus ;p
daj zdjęcie twojego roweru/amortyzatora.
Ja bym sie nie bał i kupił bagażnik crosso, amortyzatora tym nie popsujesz.
Kupiłem przednie sakwy i żałuje, do tylnych spokojnie idzie sie zmieścić tylko trzeba sie troche ograniczyć
Daniel
turysta licznikowy
«
20 Cze 2010, 21:57 »
Ja bym się nie bawił w kombinowanie i kupił crosso. Nic nie popsuje, sporo ludzi jeździ z amorem i tym bagażnikiem.
Kupienie sztywnego widelca o odpowiednich wymiarach i jeszcze z otworami pod bagażnik graniczy z cudem, na 26' to jeszcze nie widziałem.
Wracam do jeżdżenia.
Daniel
turysta licznikowy
«
20 Cze 2010, 22:45 »
Zamontowanie go jest banalne, tam nie ma co nie pasować, zresztą dołączona jest instrukcja
Wracam do jeżdżenia.
marek.dembowski
Miasto: Ogrodzieniec
Na forum od: 06.04.2007
«
21 Cze 2010, 07:11 »
Ja też nie kombinowałbym z wymianą widelca. Bagażnik Crosso da się bez żadnych problemów zainstalować do widelca amortyzowanego. Ten bagażnik jest do tego w pełni przystosowany. Pogorszeniem amortyzacji też bym się nie przejmował. Jeżdżę z tak zamontowanym bagażnikiem i nie zauważyłem jakiegoś specjalnego pogorszenia amortyzacji. Poza tym, jeśli założysz widelec sztywny, to nie będziesz mieć żadnej amortyzacji i też jakoś to będzie
Ze swojej strony, jeśli mogę doradzić, (a właściwie odradzić) to pomysł ze spakowaniem się tylko do sakw tylnych. Nie dość, że trudno byłoby Ci się spakować na tak długą wyprawę, to tak obciążony rower prowadzi się znacznie gorzej. Na drogach Norwegii z częstymi podjazdami i ostrymi, krętymi zjazdami nie jest to bez znaczenia.
A
tutaj jest zdjęcie
naszych rowerów z bagażnikami przednimi zainstalowanymi na widelcach amortyzowanych.
Zbyszek
ma nawet taki bagażnik założony do amortyzatora, który nie ma piwotów!
A
tutaj
i
tutaj
widać jak wyglądały nasze rowery ze wszystkimi sakwami. Tak spakowani przejechaliśmy przez Islandię i nie było problemów z mocowaniem bagażu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia na wyprawie do Norwegii
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz
Janus
Użytkownik forum
«
21 Cze 2010, 08:48 »
Dzięki za zdjęcia! Widać, że się da:) Chociaż mój widelec nie ma żadnych otworów montażowych pod bagażnik - ani na dole, ani na środku, ma tylko gniazda piwotów czy jak to się zwie. No i tarcze - ale widzę, że Wasze też, więc nie powinno być problemu.
Oczywiście nie chcę pakować się tylko w dwie sakwy z tyłu - gdyby tak było, nie zadawałabym miliona pytań na temat bagażnika przedniego, widelca etc.
A jaki bagażnik ma Zbyszek? Bo to chyba nie jest żaden z Tubusów... A ten bagażnik Crosso wygląda na taki cieniuuutki, słabiutki:/ Ale to pewnie tylko moje wrażenie, skoro wytrzymał wyrawę po Islandii:) A tak swoją drogą, czy musiałeś coś przykręcać, dokręcać, czy wszystko było stabilne? Rozumiem, że przez brak otworów montażowych będę musiała mocować ten bagażnik na obejmach... I nie chcę, żeby mi wszystko dyndało w górę i w dół albo odpadło:) Może marudzę, ale niestety mam wybitny talent do niszczenia wszystkiego, co znajduje się w moim otoczeniu, a i same sprzęty wyczuwając chyba moją obecność zaczynają się psuć same z siebie;)
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
2
[
3
]
4
5
6
7