Autor Wątek: Thermarest - izolacja  (Przeczytany 10014 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Thermarest - izolacja
« 2 Lut 2023, 13:48 »
Bielizna termo to oczywiście też jest jakieś rozwiązanie. Podobnie cieplejszy śpiwór
Popełniasz błąd w takiej logice. Cieplejszy śpiwór nic Ci nie da przy materacu, który nie zapewnia izolacji. Przerobiłem to. Miałem bardzo ciepły śpiwór, puchowy, a mimo to marzłem. Przyczyna jest prosta. W każdym śpiworze warstwa izolacyjna się ubija pod tobą i traci swoje własności izolacyjne. W efekcie przenikające zimno od podłoża powoduje dyskomfort. Nie rozwią♫żesz tego problemu bez zapewnienia sobie izolacji od podłoża.

Xtherm jest niewątpliwie cieplejszy. Jednak na polskie warunki wystarczy w zupełności x-lite, który teraz ma jeszcze poprawione współczynniki cieplne. R=4,2 w nowym wypuście. Ma również zmienione materiały i dużo mniej szeleści. W mojej opinii x-lite ma właściwości izolacyjne całkowicie wystarczające, jeżeli nie zamierzasz nocować w warunkach mocno przemarzniętego gruntu. Raczej bym dołożył do rozmiaru "Large" niż do xtherna. To wniesie Ci więcej w komforcie użytkowania. Takie jest moje zdanie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Lut 2023, 14:02 »
Bielizna termo to oczywiście też jest jakieś rozwiązanie. Podobnie cieplejszy śpiwór
Popełniasz błąd w takiej logice. Cieplejszy śpiwór nic Ci nie da przy materacu, który nie zapewnia izolacji. Przerobiłem to. Miałem bardzo ciepły śpiwór, puchowy, a mimo to marzłem. Przyczyna jest prosta. W każdym śpiworze warstwa izolacyjna się ubija pod tobą i traci swoje własności izolacyjne. W efekcie przenikające zimno od podłoża powoduje dyskomfort. Nie rozwią♫żesz tego problemu bez zapewnienia sobie izolacji od podłoża.
Możesz wtedy dać warstwę ubrań pod materac, wbrew pozorom całkiem skuteczne; stosowałem to gdy już zaczynało ciągnąć od dołu.

Xtherm jest niewątpliwie cieplejszy. Jednak na polskie warunki wystarczy w zupełności x-lite, który teraz ma jeszcze poprawione współczynniki cieplne. R=4,2 w nowym wypuście.

To nie tyle są poprawione współczynniki cieplne co parę lat temu zmieniono sposób wyliczania owego współczynnika ;). Czytałem wtedy informacje w tym zakresie, tak więc to nie jest tak, że nowe wersje jakoś przerastają stare. Wiele to nie zmienia X-lite daje radę w temperaturach koło 0, a X-Therm nawet na grubszym mrozie.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 2 Lut 2023, 14:06 »
... Raczej bym dołożył do rozmiaru "Large" niż do xtherna. To wniesie Ci więcej w komforcie użytkowania. Takie jest moje zdanie.

Ale zdecydowanie nie potrzebuję Xtherma. Mowa jest cały czas o XLite w wersji large  :) 
Bardziej chodziło o to czy w porze cieplejszej będzie odczuwalna różnica między materacami i czy warto inwestować w Xlite'a dla poprawienia samej wygody. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 2 Lut 2023, 14:11 »
To nie tyle są poprawione współczynniki cieplne co parę lat temu zmieniono sposób wyliczania owego współczynnika ;). Czytałem wtedy informacje w tym zakresie, tak więc to nie jest tak, że nowe wersje jakoś przerastają stare. Wiele to nie zmienia X-lite daje radę w temperaturach koło 0, a X-Therm nawet na grubszym mrozie.
Nie wiedziałem o tym. Nawet jednak, jeżeli jest jak piszesz, to nie zmienia mojej opinii, że x-lite pod względem oporu cieplnego jest absolutnie wystarczającym materacem na turystykę uprawianą nawet w chłodnej porze roku w Polsce. Od czasu zakupu x-lita problem z izolacją cieplną przestał dla mnie istnieć (były za to inne problemy z materacykiem :) W tym roku na Islandii mieliśmy noclegi z przymrozkami, a grunt był przechłodzony. Nie odczułem dyskomfortu termicznego od gruntu. Mam porównanie ze podobnymi biwakami, w małych przymrozkach, i materacykiem Vapour. Wówczas w nocy wychładzałem się właśnie od gruntu. Teraz ten problem xlite rozwiązał. Oczywiście nie neguję zakupu xtherma; jeżeli jednak chcemy coś zaoszczędzić (o ile istnieje takie pojęcie przy zakupie thermresta) to podtrzymuje, ze xlite wystarczy, a więcej zyskamy dokładając do wersji L

« 2 Lut 2023, 14:19 »
Bardziej chodziło o to czy w porze cieplejszej będzie odczuwalna różnica między materacami i czy warto inwestować w Xlite'a dla poprawienia samej wygody.
Nakryliśmy się postami :)
W mojej opinii. Jeżelibym kupował materacyk na biwakowanie w porze cieplejszej w Polsce, to bym nie kupował xlite. Szkoda pieniędzy. Osobiście kupiłbym materac Robens PrimaVapour 40. To jest model z dociepleniem z primaloft, ma współczynnik 2,2 i kosztuje połowę ceny Thermaresta. Dlaczego ten? Bo mam bardzo dobre wspomnienia o Robbens Vapour 60, który jednak był materacykiem ultralekkim ze współczynnikiem r=1,6 i to było jego słabą stroną. Ale w ciepłej porze roku nie odczuwałem tego. To wychodziło dopiero na biwakach w okolicach 0stC. Zatem ten cieplejszy wystarczy z zapasem. Sam zresztą długo myślałem, właśnie nad kupnem tego cieplejszego Robbensa, a po przygodach z badziewnym wykonaniem Thermaresta, do dzisiaj nie wiem czy dobrze zrobiłem.

Offline Mężczyzna misiek

« 2 Lut 2023, 14:54 »
Robens Vapour ma sporo zgrzewów (jak tanie chińskie materace) i mam obawy o trwałość. Wersja Primavapour 40 jest za krótka, tylko 185 cm. Ale 60-tka jest dłuższa i wygląda całkiem ciekawie.

Co do jakości Thermaresta to mam pewne obawy. Często ostatnio można przeczytać o wybulaniu materacy, szczególnie w wersji super lekkiej. Wydając tyle kasy oczekuje się czegoś porządnego i możliwie niezawodnego. Forclaz obecnie używany jest, jaki jest ale póki co nigdy nie zawiódł.

Temat do przemyślenia i może przetestuję jeszcze rozwiązanie z folią NRC pod materacem. Albo jak napisał R_och ciepłe gacie na noc  :lol:       
« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2023, 15:02 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 2 Lut 2023, 14:59 »
Robens Vapour ma sporo zgrzewów (jak tanie chińskie materace) i mam obawy o trwałość.
Bo to jest chiński materac. Firma z Danii, to tylko przykrywka :)

Offline Mężczyzna misiek

« 2 Lut 2023, 15:03 »
Bo to jest chiński materac. Firma z Danii, to tylko przykrywka :)
Wiadomo  :)
Ale bywały problemy z szybkim rozszczelnianiem w materacach o takiej konstrukcji.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 2 Lut 2023, 17:26 »
Podobnie cieplejszy śpiwór choć tu traci się trochę uniwersalność bo czasem może być za ciepło.

Ale to nie jest żaden problem. Nakrywasz się wtedy śpiworem jak kołderką - nie musisz się w niego zawijać.
Co do materacy thermaresta i decathlona: Pomijając oczywistą kwestię izolacji, to therm jest o wiele grubszy - przez co wygodniejszy. Co ma w pewnym wieku dość istotne znaczenie. Powyżej pewnej granicy wiekowej na kamieniu już się nie wyśpisz ;-)
Tutaj masz na kilkusekundowym filmiku porównanie grubości i szelestu materaca z deca i thermaresta xthrem (w tej największej "L" wersji). https://photos.app.goo.gl/9uu1wadtkiq1ktBN7

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 2 Lut 2023, 17:47 »
Zaciepły po za wagą i rozmiarem spakowanego nigdy nie jest problemem.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna misiek

« 2 Lut 2023, 18:55 »
Zaciepły po za wagą i rozmiarem spakowanego nigdy nie jest problemem.

Czasem jest problemem. Nawet Cumulus LL200 bywa za ciepły nad ranem, a i w nocy śpię w rozpiętym. A już kolejna noc w innym miejscu (większa wilgoć) i zimno jak pierun  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 2 Lut 2023, 20:33 »
Jak za ciepły to wyłazisz z niego i po problemie. 
A jak będzie za "cienki" to musisz znacznie bardziej na starać aby w nocy się wyspać.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

« 2 Lut 2023, 21:15 »
Jednak ciepłotą śpiwora nie rozwiążesz problemu zimnego materacyka :) @miśku i śpiworze, nie idźcie tą drogą! :)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 2 Lut 2023, 21:47 »
xtherma kupiłem z uwagi na to że lubię biwakować w zimie..
zdarzyło mi się i spać dobrze poniżej 10 st.na -...doskonale sobie radził..
zresztą jest to chyba najcieplejszy materac dostępny na rynku..
nie wiem z czego jest wykonany...ale ma takie właściwości że ''grzeje''...
jadąc przez meksyk temperatury oscylowały w dzięń nawet 35+ w nocy bliskie 0...
nie miałem śpiwora a samą wkladkę ,nocami to się obkręcałem tak aby najwięcej ''dotykać'' materaca

nie wiem jak jest z innymi , wcześniej używałem karimaty..
osobiście lubie komfort podczas wypoczynku , regeneracja ważna sprawa..
inaczej człowiek wstaje do boju

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 3 Lut 2023, 08:32 »
Miał ktoś możliwość porównania izolacji termicznej zwykłego materaca bez izolacji (Forclaz z Deca) z Thermarestem Xlite ? Czy faktycznie na izolowanych ma się większe uczucie ciepła ? Materac używany od wiosny do jesieni przy temperaturach w nocy na poziomie od ok. 7-8 stopni w górę (chyba, że trafi się niższa). Zastanawiam się nad zmianą wspomnianego Forclaz XL na Xlite Large.

Mam taki sam materac z Deca, nocuję w podobnych warunkach, zawsze mi ciągnie od ziemi (szybko marznę bez ruchu). W ramach testów podłożyłem matę Z-lite (R około 2). Okazało się, że na 2 warstwach jest komfortowo. Na samej macie rzadko śpię bo twardo i zajmuje dużo miejsca.
Dla mnie izolacja robi dużą różnicę, czuję to wyraźnie i też celuję w x-lite, tę szerszą wersję żeby ręce na ziemię nie spadały. Myślę, że R 4.2 to dużo ponad moje potrzeby, ale tu nie jest jak ze śpiworem, za ciepły podkład nie przeszkadza. :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum