Autor Wątek: Thermarest - izolacja  (Przeczytany 9786 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Thermarest - izolacja
« 1 Lut 2023, 21:33 »
Miał ktoś możliwość porównania izolacji termicznej zwykłego materaca bez izolacji (Forclaz z Deca) z Thermarestem Xlite ? Czy faktycznie na izolowanych ma się większe uczucie ciepła ? Materac używany od wiosny do jesieni przy temperaturach w nocy na poziomie od ok. 7-8 stopni w górę (chyba, że trafi się niższa). Zastanawiam się nad zmianą wspomnianego Forclaz XL na Xlite Large. Wartości dodane to trochę większa powierzchnia spania i mniejsza waga samego materaca, choć z workiem do napełniania pewnie wyjdzie podobnie (obecny napełniam płucami).
Warto, nie warto ???
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Thermarest - izolacja
« 1 Lut 2023, 21:39 »
Tu i tu izoluje warstwa powietrza, przy takich temperaturach różnicy w komforcie termicznym nie uświadczysz, różnicę będziesz miał w objętości i wadze materaca, a czy warto dokładać, to już kwestia mocno indywidualna.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 1 Lut 2023, 21:43 »
Nie porównywałem, ale mój Xlite spokojnie dawał radę w temperaturach >= 0. Ewidentnie ciągnęło tylko, kiedy spałem na śniegu.

Offline Mężczyzna misiek

« 1 Lut 2023, 21:55 »
Okolice 0 stopni to dla mnie ekstremalne temperatury na namiot  :) Trochę kusi zakup Xlite'a. Zysk na termice pewnie będzie niewielki ale trochę większy powierzchniowo i płaski więc może przynajmniej wygodniejszy.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Na forum od: 16.03.2015
« 1 Lut 2023, 22:02 »
miki popatrz na swojego awatara. Misiek w życiu nie wszedłby do tej kałuży co Ty, jak wystają tak duże sople (ja pewnie zresztą też  ;D).
Krzysiek Ty przestań kombinować - jak ma być zimno to bierz dodatkowo bieliznę termo. Wykorzystasz wieczorem na biwaku jak i do spania. To nad czym rozmyślasz to utopienie kasy bez gwarancji zadowolenia.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 1 Lut 2023, 22:17 »
Wygodny to on jest. Wersja L jest szeroka, tak że wreszcie ręce nie spadały mi z materaca śpiąć na plecach. Jedyny mankament to że strasznie szeleści. Wymiary po spakowaniu są absurdalnie małe.

Ja go kupiłem w 2013 roku na Allegro za ok 300 zł. Teraz widzę, że cena podobna tylko że w euro. Raczej bym się nie pokusił.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 1 Lut 2023, 22:17 »
Jeżeli chodzi i termikę to mam porównanie z Robbens Vapour. W stosunku do Thermarsta x lite, Robens był wyraźnie chłodnym materacem. Na wycieczce na Islandię od tego materacyka bardzo mi ciągnęło. Tak samo w czasie wyprawy zimą. Wyraźnie ten materac przepuszczał chłód i dawało to odczuwalny dyskomfort  Thermarest jest materacem o niebo lepszym pod tym względem.  termicznie wytrzymuje dużo, dużo więcej. Inna sprawa że Robbens posłużył mi kilka lat i nigdy się nie zepsuł, a x-lite rozpadł się dwa razy w ciągu jednego roku.
Wersje L zdecydowanie polecam.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 1 Lut 2023, 22:29 »
Jeżeli chodzi o izolację to mnie się najlepiej sprawdzały oryginalne karimaty Karrimora. A jak się podłożyło tzw. "koc termiczny" to było wręcz luksusowo. Być może karimaty Thermaresta też się sprawdzą. Mam kilka, ale zimą, jak ma spać na śniegu, zawsze biorę stare, dobre, żółte Karrimory.

Materac IMO słabo się sprawdza jak jest zimno, bo jednak warstwa powietrza w materacu przewodzi ciepło lepiej niż masa karimaty (tu powietrze się nie miesza).

Offline Mężczyzna darekmroz

• Na forum od: 20.10.2019
« 1 Lut 2023, 22:50 »
Podobnie jak Król Julian też wcześniej używałem Robens Vapour 60 i mam podobne odczucia co do jego termiki. Dlatego zamieniłem go na Thermaresta neoair xtherm max regular zyskując większą wygodę i lepszą termikę.
Początkowo też myślałem o xlite ale uznałem, że wolę dołożyć do xtherma, niż potem narzekać, że mi dalej ciągnie od gleby.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Lut 2023, 23:06 »
Tu i tu izoluje warstwa powietrza, przy takich temperaturach różnicy w komforcie termicznym nie uświadczysz, różnicę będziesz miał w objętości i wadze materaca, a czy warto dokładać, to już kwestia mocno indywidualna.

To nie tak, że tylko powietrze, bo w X-lite masz w środku warstwę folii termicznej (stąd to szeleszczenie), a w Xthermie to chyba jest podwójna warstwa, lub grubsza folia.

Natomiast to robi różnicę w temperaturach koło zera, lub w warunkach snu na gołej ziemi, czy na betonie. Przy temperaturach koło 10 stopni to taka przesiadka na lepiej izolujący materac niewiele zmieni. W takim wypadku to chyba rzeczywiście lepiej mieć dodatkową bieliznę termiczną na te nieliczne sytuacje, gdy będzie trochę zimniej niż te 10'C.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 2 Lut 2023, 08:52 »
Używam materaca z Deca ale tego starszego czerwonego. W tych warunkach o jakich piszesz jest jak dla mnie wystarczający. Jego minusem jest wielkość po nadmuchaniu. Wąskie to cholerstwo jest ale może ten nowszy żółty jest szerszy. Grubość też nie powala ale idzie się przyzwyczaić.
Jak temperatura oscyluje w okolicach 0-8 stopni to zabieram dodatkowo karimatę też z Deca. Idzie pod spód i wtedy jest ciepło i miękko.
Też myślałem nat Thermarest-em ale kwota zakupu w stosunku do ilości dni kiedy by się przydał była za wysoka.
Paweł.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 2 Lut 2023, 10:32 »
No ale thermaresta kupujesz raz, i masz spokój. Dożywotnia gwarancja. To nie jest mydło, się nie wymydli :-)
Ja mam xtherma, i nie przejmuję się co zabrać: Czy materac na 10stC, czy wersję jesienną... Wystarczy jeden xthrem i nie ma potrzeby posiadania innych wersji/karimat itp.
To nie śpiwór, żeby się latem w nim przegrzewać :)
Mam porównanie xthrema z materacem z deca, tym żółtym xxl - i to jest niebo a ziemia. Zarówno w termice, jak i w wygodzie spania. Szelestem się nie przejmuję, bo ja się i tak odcinam stoperami. Ale wygoda... śpię jak król :)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 2 Lut 2023, 11:49 »
pełna zgoda co do xtherm ..
ale należy tez wspomnieć o jednym -.. poza ceną..
w okolicach 18/20 st. gorącota..

Offline Mężczyzna 365

« 2 Lut 2023, 13:24 »
No ale thermaresta kupujesz raz, i masz spokój. Dożywotnia gwarancja. To nie jest mydło, się nie wymydli :-)
Ja mam xtherma, i nie przejmuję się co zabrać: Czy materac na 10stC, czy wersję jesienną... Wystarczy jeden xthrem i nie ma potrzeby posiadania innych wersji/karimat itp.
To nie śpiwór, żeby się latem w nim przegrzewać :)
Mam porównanie xthrema z materacem z deca, tym żółtym xxl - i to jest niebo a ziemia. Zarówno w termice, jak i w wygodzie spania. Szelestem się nie przejmuję, bo ja się i tak odcinam stoperami. Ale wygoda... śpię jak król :)
cena czyni cuda - w tym przypadku jest dla mnie zbyt wysoka. Jak się nie ma co się lubi, to się śpi na czym się ma.
Paweł.

Offline Mężczyzna misiek

« 2 Lut 2023, 13:28 »
Krzysiek Ty przestań kombinować - jak ma być zimno to bierz dodatkowo bieliznę termo. Wykorzystasz wieczorem na biwaku jak i do spania. To nad czym rozmyślasz to utopienie kasy bez gwarancji zadowolenia.
:lol: czasem lubię przekombinować, tak już mam  :lol: Bielizna termo to oczywiście też jest jakieś rozwiązanie. Podobnie cieplejszy śpiwór choć tu traci się trochę uniwersalność bo czasem może być za ciepło. A wystarczy, że będzie wygodniej to już większe zadowolenie.

... Wąskie to cholerstwo jest ale może ten nowszy żółty jest szerszy.
Żółty XL ma 60cm, Xlite L 64cm.

Jak temperatura oscyluje w okolicach 0-8 stopni to zabieram dodatkowo karimatę też z Deca. Idzie pod spód i wtedy jest ciepło i miękko.
Tego z racji gabarytów w szczególności i dodatkowej wagi chciałbym uniknąć.

... Mam porównanie xthrema z materacem z deca, tym żółtym xxl - i to jest niebo a ziemia. Zarówno w termice, jak i w wygodzie spania.

I to już jest jakiś punkt wyjścia.
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 2 Lut 2023, 13:48 »
Bielizna termo to oczywiście też jest jakieś rozwiązanie. Podobnie cieplejszy śpiwór
Popełniasz błąd w takiej logice. Cieplejszy śpiwór nic Ci nie da przy materacu, który nie zapewnia izolacji. Przerobiłem to. Miałem bardzo ciepły śpiwór, puchowy, a mimo to marzłem. Przyczyna jest prosta. W każdym śpiworze warstwa izolacyjna się ubija pod tobą i traci swoje własności izolacyjne. W efekcie przenikające zimno od podłoża powoduje dyskomfort. Nie rozwią♫żesz tego problemu bez zapewnienia sobie izolacji od podłoża.

Xtherm jest niewątpliwie cieplejszy. Jednak na polskie warunki wystarczy w zupełności x-lite, który teraz ma jeszcze poprawione współczynniki cieplne. R=4,2 w nowym wypuście. Ma również zmienione materiały i dużo mniej szeleści. W mojej opinii x-lite ma właściwości izolacyjne całkowicie wystarczające, jeżeli nie zamierzasz nocować w warunkach mocno przemarzniętego gruntu. Raczej bym dołożył do rozmiaru "Large" niż do xtherna. To wniesie Ci więcej w komforcie użytkowania. Takie jest moje zdanie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Lut 2023, 14:02 »
Bielizna termo to oczywiście też jest jakieś rozwiązanie. Podobnie cieplejszy śpiwór
Popełniasz błąd w takiej logice. Cieplejszy śpiwór nic Ci nie da przy materacu, który nie zapewnia izolacji. Przerobiłem to. Miałem bardzo ciepły śpiwór, puchowy, a mimo to marzłem. Przyczyna jest prosta. W każdym śpiworze warstwa izolacyjna się ubija pod tobą i traci swoje własności izolacyjne. W efekcie przenikające zimno od podłoża powoduje dyskomfort. Nie rozwią♫żesz tego problemu bez zapewnienia sobie izolacji od podłoża.
Możesz wtedy dać warstwę ubrań pod materac, wbrew pozorom całkiem skuteczne; stosowałem to gdy już zaczynało ciągnąć od dołu.

Xtherm jest niewątpliwie cieplejszy. Jednak na polskie warunki wystarczy w zupełności x-lite, który teraz ma jeszcze poprawione współczynniki cieplne. R=4,2 w nowym wypuście.

To nie tyle są poprawione współczynniki cieplne co parę lat temu zmieniono sposób wyliczania owego współczynnika ;). Czytałem wtedy informacje w tym zakresie, tak więc to nie jest tak, że nowe wersje jakoś przerastają stare. Wiele to nie zmienia X-lite daje radę w temperaturach koło 0, a X-Therm nawet na grubszym mrozie.

Offline Mężczyzna misiek

« 2 Lut 2023, 14:06 »
... Raczej bym dołożył do rozmiaru "Large" niż do xtherna. To wniesie Ci więcej w komforcie użytkowania. Takie jest moje zdanie.

Ale zdecydowanie nie potrzebuję Xtherma. Mowa jest cały czas o XLite w wersji large  :) 
Bardziej chodziło o to czy w porze cieplejszej będzie odczuwalna różnica między materacami i czy warto inwestować w Xlite'a dla poprawienia samej wygody. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 2 Lut 2023, 14:11 »
To nie tyle są poprawione współczynniki cieplne co parę lat temu zmieniono sposób wyliczania owego współczynnika ;). Czytałem wtedy informacje w tym zakresie, tak więc to nie jest tak, że nowe wersje jakoś przerastają stare. Wiele to nie zmienia X-lite daje radę w temperaturach koło 0, a X-Therm nawet na grubszym mrozie.
Nie wiedziałem o tym. Nawet jednak, jeżeli jest jak piszesz, to nie zmienia mojej opinii, że x-lite pod względem oporu cieplnego jest absolutnie wystarczającym materacem na turystykę uprawianą nawet w chłodnej porze roku w Polsce. Od czasu zakupu x-lita problem z izolacją cieplną przestał dla mnie istnieć (były za to inne problemy z materacykiem :) W tym roku na Islandii mieliśmy noclegi z przymrozkami, a grunt był przechłodzony. Nie odczułem dyskomfortu termicznego od gruntu. Mam porównanie ze podobnymi biwakami, w małych przymrozkach, i materacykiem Vapour. Wówczas w nocy wychładzałem się właśnie od gruntu. Teraz ten problem xlite rozwiązał. Oczywiście nie neguję zakupu xtherma; jeżeli jednak chcemy coś zaoszczędzić (o ile istnieje takie pojęcie przy zakupie thermresta) to podtrzymuje, ze xlite wystarczy, a więcej zyskamy dokładając do wersji L

« 2 Lut 2023, 14:19 »
Bardziej chodziło o to czy w porze cieplejszej będzie odczuwalna różnica między materacami i czy warto inwestować w Xlite'a dla poprawienia samej wygody.
Nakryliśmy się postami :)
W mojej opinii. Jeżelibym kupował materacyk na biwakowanie w porze cieplejszej w Polsce, to bym nie kupował xlite. Szkoda pieniędzy. Osobiście kupiłbym materac Robens PrimaVapour 40. To jest model z dociepleniem z primaloft, ma współczynnik 2,2 i kosztuje połowę ceny Thermaresta. Dlaczego ten? Bo mam bardzo dobre wspomnienia o Robbens Vapour 60, który jednak był materacykiem ultralekkim ze współczynnikiem r=1,6 i to było jego słabą stroną. Ale w ciepłej porze roku nie odczuwałem tego. To wychodziło dopiero na biwakach w okolicach 0stC. Zatem ten cieplejszy wystarczy z zapasem. Sam zresztą długo myślałem, właśnie nad kupnem tego cieplejszego Robbensa, a po przygodach z badziewnym wykonaniem Thermaresta, do dzisiaj nie wiem czy dobrze zrobiłem.

Offline Mężczyzna misiek

« 2 Lut 2023, 14:54 »
Robens Vapour ma sporo zgrzewów (jak tanie chińskie materace) i mam obawy o trwałość. Wersja Primavapour 40 jest za krótka, tylko 185 cm. Ale 60-tka jest dłuższa i wygląda całkiem ciekawie.

Co do jakości Thermaresta to mam pewne obawy. Często ostatnio można przeczytać o wybulaniu materacy, szczególnie w wersji super lekkiej. Wydając tyle kasy oczekuje się czegoś porządnego i możliwie niezawodnego. Forclaz obecnie używany jest, jaki jest ale póki co nigdy nie zawiódł.

Temat do przemyślenia i może przetestuję jeszcze rozwiązanie z folią NRC pod materacem. Albo jak napisał R_och ciepłe gacie na noc  :lol:       
« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2023, 15:02 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 2 Lut 2023, 14:59 »
Robens Vapour ma sporo zgrzewów (jak tanie chińskie materace) i mam obawy o trwałość.
Bo to jest chiński materac. Firma z Danii, to tylko przykrywka :)

Offline Mężczyzna misiek

« 2 Lut 2023, 15:03 »
Bo to jest chiński materac. Firma z Danii, to tylko przykrywka :)
Wiadomo  :)
Ale bywały problemy z szybkim rozszczelnianiem w materacach o takiej konstrukcji.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna bzyk69

« 2 Lut 2023, 17:26 »
Podobnie cieplejszy śpiwór choć tu traci się trochę uniwersalność bo czasem może być za ciepło.

Ale to nie jest żaden problem. Nakrywasz się wtedy śpiworem jak kołderką - nie musisz się w niego zawijać.
Co do materacy thermaresta i decathlona: Pomijając oczywistą kwestię izolacji, to therm jest o wiele grubszy - przez co wygodniejszy. Co ma w pewnym wieku dość istotne znaczenie. Powyżej pewnej granicy wiekowej na kamieniu już się nie wyśpisz ;-)
Tutaj masz na kilkusekundowym filmiku porównanie grubości i szelestu materaca z deca i thermaresta xthrem (w tej największej "L" wersji). https://photos.app.goo.gl/9uu1wadtkiq1ktBN7

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 2 Lut 2023, 17:47 »
Zaciepły po za wagą i rozmiarem spakowanego nigdy nie jest problemem.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna misiek

« 2 Lut 2023, 18:55 »
Zaciepły po za wagą i rozmiarem spakowanego nigdy nie jest problemem.

Czasem jest problemem. Nawet Cumulus LL200 bywa za ciepły nad ranem, a i w nocy śpię w rozpiętym. A już kolejna noc w innym miejscu (większa wilgoć) i zimno jak pierun  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 2 Lut 2023, 20:33 »
Jak za ciepły to wyłazisz z niego i po problemie. 
A jak będzie za "cienki" to musisz znacznie bardziej na starać aby w nocy się wyspać.

« 2 Lut 2023, 21:15 »
Jednak ciepłotą śpiwora nie rozwiążesz problemu zimnego materacyka :) @miśku i śpiworze, nie idźcie tą drogą! :)

• Miasto:
« 2 Lut 2023, 21:47 »
xtherma kupiłem z uwagi na to że lubię biwakować w zimie..
zdarzyło mi się i spać dobrze poniżej 10 st.na -...doskonale sobie radził..
zresztą jest to chyba najcieplejszy materac dostępny na rynku..
nie wiem z czego jest wykonany...ale ma takie właściwości że ''grzeje''...
jadąc przez meksyk temperatury oscylowały w dzięń nawet 35+ w nocy bliskie 0...
nie miałem śpiwora a samą wkladkę ,nocami to się obkręcałem tak aby najwięcej ''dotykać'' materaca

nie wiem jak jest z innymi , wcześniej używałem karimaty..
osobiście lubie komfort podczas wypoczynku , regeneracja ważna sprawa..
inaczej człowiek wstaje do boju

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 3 Lut 2023, 08:32 »
Miał ktoś możliwość porównania izolacji termicznej zwykłego materaca bez izolacji (Forclaz z Deca) z Thermarestem Xlite ? Czy faktycznie na izolowanych ma się większe uczucie ciepła ? Materac używany od wiosny do jesieni przy temperaturach w nocy na poziomie od ok. 7-8 stopni w górę (chyba, że trafi się niższa). Zastanawiam się nad zmianą wspomnianego Forclaz XL na Xlite Large.

Mam taki sam materac z Deca, nocuję w podobnych warunkach, zawsze mi ciągnie od ziemi (szybko marznę bez ruchu). W ramach testów podłożyłem matę Z-lite (R około 2). Okazało się, że na 2 warstwach jest komfortowo. Na samej macie rzadko śpię bo twardo i zajmuje dużo miejsca.
Dla mnie izolacja robi dużą różnicę, czuję to wyraźnie i też celuję w x-lite, tę szerszą wersję żeby ręce na ziemię nie spadały. Myślę, że R 4.2 to dużo ponad moje potrzeby, ale tu nie jest jak ze śpiworem, za ciepły podkład nie przeszkadza. :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna misiek

« 3 Lut 2023, 08:51 »
Przyznam, że potraficie trochę namieszać  :lol: Warto bo cieplej i wygodniej, nie warto bo nic nie da - no i jak tu się zdecydować ? Nie śpię w zimie więc Xtherm jest mi zbędny. Ale Xlite oferuje lepszą izolację, większą i płaską powierzchnię spania, mniejszą wagę - to na plus. Bywa problematyczny, szeleści i kosztuje niemało - to na minus.

Dopiero Zbyszek (zws) trochę rozjaśnił sprawę. Skoro podłożenie maty poprawiło komfort termiczny to może jednak warto rozważyć zakup Xlite'a ? Temat do przemyślenia bo Xlite jednak trochę kusi  :)     
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Lut 2023, 09:57 »
Ja też nie śpię w zimie, ale w czasie ostatniej majówki, w Borach Tucholskich, termometr na podłodze namiotu pokazywał mi 3 stopnie, więc ta izolacja się liczy nie tylko w zimie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Lut 2023, 10:18 »
Przyznam, że potraficie trochę namieszać  :lol: Warto bo cieplej i wygodniej, nie warto bo nic nie da - no i jak tu się zdecydować ? Nie śpię w zimie więc Xtherm jest mi zbędny. Ale Xlite oferuje lepszą izolację, większą i płaską powierzchnię spania, mniejszą wagę - to na plus. Bywa problematyczny, szeleści i kosztuje niemało - to na minus.     

Nie ma tu wielkiej filozofii. TaR to są topowe materace, ale i cena jest równie topowa ;). Jeździsz niemało, więc wiesz jak często brakowało Ci termiki w tańszych materacach. I musisz ocenić, czy w tym kontekście opłaca się wykładać dużo więcej na X-lite. A wygoda - to już kwestia mocno indywidualna, mnie różnica w grubości pomiędzy tańszym materacem a dość wysokim TaR nie robi różnicy, bo nie dobijam do ziemi na cieńszym materacu.

Offline Mężczyzna 365

« 3 Lut 2023, 10:43 »
Bierz cieplejszy. Dużej różnicy w cenie nie ma, a może zmienisz zdanie i kiedyś będziesz spał w nizszych temperaturach.
Paweł.

Offline Mężczyzna bzyk69

« 3 Lut 2023, 13:35 »
Mnie do zimowej wersji przekonało jeszcze to, że spod jest wykonany w grubszego, a więc bardziej odpornego na przebicia materiału. No i to co pisze 365: Być może kiedyś najdzie Cię ochota na spanie w zimniejszym miejscu. Różnica w. Wadze też jest pomijalna.

« 3 Lut 2023, 14:14 »
Genialne te uwagi...pomijając różnicę w cenie, w wadze, objętości i sensie płacenie za parametry, które są na wyrost, to właściwie o czym jest ta dyskusja? Jak już to zrobisz to przejdź do sąsiedniego wątku i wypowiedz się, czy wszystko co pominąłeś kompensujesz ucinaniem szczoteczki czy zupką chińską zamiast liofa.

• Miasto:
« 3 Lut 2023, 14:33 »
thermarest - izolacja ? ja sądze że o tym..
zresztą jest coraz mniej takich wątków na forum gdzie odp. trzymają się tematu..
autor nie wspomniał nic o pułapie cenowym , ew.o gabarytach czy wadze..
tak że nie wiem skąd to pytanie ..

chyba że się pomyliłeś i błednie umieściłeś w tym wątku ::) ;)

Offline Mężczyzna misiek

« 3 Lut 2023, 14:51 »
thermarest - izolacja ? ja sądze że o tym..
zresztą jest coraz mniej takich wątków na forum gdzie odp. trzymają się tematu..
Idealne podsumowanie  :) Często masa różnych odpowiedzi, z których nie wynika nic sensownego.

Tu jednak kilka informacji było przydatnych. Wiem, że ostateczna decyzja należy do mnie i sam muszę przeanalizować wszystkie plusy dodatnie i ujemne  :)

Mam świadomość, że te materace nie należą do tanich i trochę szkoda wydać niemało kasy dla samego eksperymentu. Stąd pytanie czy ktoś może porównał komfort termiczny w porach cieplejszych pomiędzy 2 konkretnymi materacami. Już pisałem, że Xtherm mi raczej nie potrzebny (brak innego wyposażenia na zimowe noclegi), koszt zakupu wyższy, waga również, jedynie objętość zbliżona.
Bardziej już brałbym pod uwagę nową wersję NXT, która jest grubsza, mniej szeleszcząca i ciut cieplejsza.   
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2023, 15:02 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 3 Lut 2023, 20:43 »
Chyba kilka osób Ci odpowiedziało konkretnie. W tym ja. Powtórzę i wyodrębnienię.

W mojej ocenie, w porze ciepłej nie ma różnicy w komforcie termicznym między materacykiem Robbens Vapour 60, a Thermarest x-lite large. Twierdzenie opieram na sensorycznych doznaniach empirycznych.

Offline Mężczyzna misiek

« 3 Lut 2023, 21:09 »
Chyba kilka osób Ci odpowiedziało konkretnie. W tym ja. Powtórzę i wyodrębnienię...

No przecież wyraźnie napisałem, że kilka informacji było przydatnych i na nich mogę opierać decyzję: kupić, nie kupić. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna misiek

« 24 Lut 2023, 08:15 »
Miał być Thermarest i początkowo tylko o nim myślałem jednak opinie co do jakości i komfortu nie nastawiają pozytywnie.

Trochę poszukiwań i ostatecznie w moim biwakowym wyposażeniu zagościł STS Etherlight XT Insulated, oczywiście w rozmiarze L. Materac wszędzie zachwalany jako mega wygodny - ma 10cm grubości, a L to 196x64cm więc całkiem sporo. Waga z workiem do pompowania, który równocześnie jest pokrowcem to ok. 660g, R-value 3,2.
Na wadze nie zaoszczędziłem ale myślę, że wygoda spania powinna znacząco wzrosnąć, podobnie jak łatwość dmuchania. No i jest jakaś tam izolacja termiczna tak na wszelki wypadek  :)
« Ostatnia zmiana: 24 Lut 2023, 10:06 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 24 Lut 2023, 09:30 »
Ciekawie. Nie spotkałem się z tym materacykiem. Jak będziesz miał jakieś wrażenia/doświadczenia, to po pewnym czasie je opisz.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 24 Lut 2023, 14:46 »
Też z chęcią poczytam o wnioskach z użytkowania.

Jeżeli wybierasz się na zlot to fajnie by było jak byś go zabrał do macanka dla zainteresowanych.

Offline Mężczyzna misiek

« 24 Lut 2023, 15:06 »
...
Jeżeli wybierasz się na zlot to fajnie by było jak byś go zabrał do macanka dla zainteresowanych.

Na zlocie planuję być. Wcześniej ew. mogę zabrać na wyprawkę.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 24 Lut 2023, 15:22 »
To może zabierz na wyprawkę i ja przywiozę mojego starego TR to porównamy który ma .....  ;D

Offline Mężczyzna misiek

« 15 Wrz 2023, 18:18 »
Od zakupu materaca minęło kilka miesięcy. Z powodu wypadku nie miałem okazji dużo z niego korzystać, zaledwie kilkanaście nocy. W czasie ostatniego wyjazdu materac niestety poległ  :( Zrobiło się to, co w tanich chińskich materacach i czego się obawiałem - zaczął puszczać na punktowych zgrzewach, we wgłębieniach. Dzisiejszy test pokazał 3 "wycieki" powietrza od góry, więc to nie przebicie. Trudno w takim przypadku polecić produkt.
Wcześniej używany materac Forclaz z Deca miał swoje wady, ale był jednak zdecydowanie trwalszy. StS miał być lepszym, a okazał się beznadziejnym zamiennikiem. Oczywiście zgłoszona reklamacja.
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 15 Wrz 2023, 19:51 »
Który to był model?
Już znalazłem

Offline Mężczyzna misiek

« 30 Wrz 2023, 10:48 »
Reklamacja uznana, dostałem nową sztukę. Obawiam się, że takie uszkodzenie może wystąpić ponownie, ale zobaczymy. Jak się ponowi to już nie wymieniam - odstąpienie od umowy. Mistrzem wymian jest Król Julian, nie chcę robić mu konkurencji  :lol:
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 30 Wrz 2023, 11:37 »
Zdecydowanie. Ja dostałam kolejnego Thermaresta. Tym razem z dopiskiem NXT, jak ktoś to rozwinął, od słowa NEXT

Offline Mężczyzna misiek

« 30 Wrz 2023, 12:15 »
Zdecydowanie. Ja dostałam kolejnego Thermaresta. Tym razem z dopiskiem NXT, jak ktoś to rozwinął, od słowa NEXT

Ciekawe za jak długo pojawi się Nr 5  :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 2 Paź 2023, 09:12 »
i ciekawe na którym wyjeździe Król Julian się nie wyśpi... ;)

Offline Mężczyzna misiek

« 24 Lis 2023, 12:43 »
Sts zmienił właściciela i powraca temat materaca. Czy ktoś ma lub miał materac f-my Exped ? Wyglądają dość ciekawie, cena do przełknięcia tylko w tych lekkich stosują polyester 20D, a to raczej dość cienki materiał. Z porównania różnych producentów wychodzi, że częściej jest min. 30D. Zaczynam żałować przesiadki z Deca, który był mało wygodny, za to bardzo trwały i wytrzymały.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum