Autor Wątek: Belgia: dopłata za dojazdy do pracy rowerem  (Przeczytany 858 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Taka ciekawostka z Belgii: https://moto.pl/MotoPL/7,88389,29400107,za-dojazdy-rowerem-do-pracy-dostana-do-1100-zl-miesiecznie.html

W skrócie: od pierwszego maja wszyscy pracownicy, dojeżdżający do pracy rowerem, dostaną rekompensatę 0.27 euro za kilometr dziennie (max 40 km). Przy przekroczeniu limitu 40 km kwota zwrotu będzie już opodatkowana.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Mi płacili już w 2011, jak tam byłem.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ciekawe czy jakoś to weryfikują, przy takich pieniądzach jest już spora szansa na nadużycia.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ciekawe czy jakoś to weryfikują, przy takich pieniądzach jest już spora szansa na nadużycia.

Po śladzie, jak na maratonach (strava, takie tam) :)

A ja za darmo pedałuję te 30km/dzień, wpadło by 10 eurasów to nawet jeźdiłbym okrężna drogą ;D
Niestety, nad Wisłą to niemożliwe.
Kult samochodu zbytnio rozwiniety, no i z czego by państwo (orlen) drenowało kieszenie kierowców?
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2023, 10:55 sinuche »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Niech drenuje, to jest moim zdaniem skuteczniejsze niż rozdawanie pieniędzy. Tylko by jeszcze mogli przeznaczyć trochę tej kasy na infrastrukturę rowerową.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ciekawe czy jakoś to weryfikują, przy takich pieniądzach jest już spora szansa na nadużycia.
Może być też tak że wolą się skupiać na sumarycznym efekcie niż na pilnowaniu żeby pan Peeters albo pani Dupont nie naciągneli budżetu na 10 Euro.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Tylko by jeszcze mogli przeznaczyć trochę tej kasy na infrastrukturę rowerową.

Ja bym wolał żeby ci nieudacznicy (mam na myśli nie tylko tych co akurat teraz rządzą) już nie przepalali więcej kasy na pseudoinfrastrukturę.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Może być też tak że wolą się skupiać na sumarycznym efekcie niż na pilnowaniu żeby pan Peeters albo pani Dupont nie naciągneli budżetu na 10 Euro.

Bo tych naciągających pewnie jest niewielu. Zamówiłem kiedyś opony z Anglii. Przyszły zwykłym listem, bez numeru nadania, śledzenia i potwierdzenia odbioru. Przecież mógłbym napisać, że nie otrzymałem i niech wysyłają drugi raz. Anglik pewnie nie pomyślał, że Polak może go tak oszukać, a Polak... pomyślał tak, jak ja.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

A po co to weryfikować?

Przecież tu chodzi o rozrzucanie pieniędzy z helikoptera. Im więcej kanałów dystrybucji i im cel wydaje się bardziej ekologiczny, tym lepiej.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016

Biorą adres zameldowania i adres miejsca pracy i płacą za najkrótszy odcinek możliwy do pokonania rowerem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum