Ja tam wole wersje OEM bo mi drzewek szkoda, a np CN-HG701 rzadko kiedy widzę oemowy. Jednak cena w sprawdzonym sklepie jest niższa niż w innych sklepach, ciężko znaleźć okazję.
Shimano ULTEGRA DEORE XT CN-HG701 CN-HG601 CN-HG901 Łańcuch 11-Biegowy Rower Górski Łańcuch Rowerowy do Łańcuchów Rowerowych MTB 116L whit Brak ŁączeniaJest nazwa Shimano, jest pudełko, jest papierologia ... ale to jest raczej podróbka. Ale nie w tym jest problem. Tu świadomie (nie)kupuję to czego się spodziewam. Ciekawe czy sklepy handlujące np. na Allegro nie biorą z tego samego źródła. Po co by mieli przepłacać u dystrybutora ... taniej kupić większą przesyłkę z Chin. Zapewne przy większym zamówieniu rabaty też są odpowiednio wyższe.
Po co sprawdzać - komentarz 2 stycznia mówi, że to nie jest oryginał.
(...) na pudełku od łańcucha masz zamazaną nazwę Shimano (...)
Cytat: PABLO w 9 Sty 2023, 20:14Shimano ULTEGRA DEORE XT CN-HG701 CN-HG601 CN-HG901 Łańcuch 11-Biegowy Rower Górski Łańcuch Rowerowy do Łańcuchów Rowerowych MTB 116L whit Brak ŁączeniaJest nazwa Shimano, jest pudełko, jest papierologia ... ale to jest raczej podróbka. Ale nie w tym jest problem. Tu świadomie (nie)kupuję to czego się spodziewam. Ciekawe czy sklepy handlujące np. na Allegro nie biorą z tego samego źródła. Po co by mieli przepłacać u dystrybutora ... taniej kupić większą przesyłkę z Chin. Zapewne przy większym zamówieniu rabaty też są odpowiednio wyższe.Wziąłem, sprawdzę najwyżej odeślę. Piszą, że brak łączenia. Zobaczymy. Będę meldował.
Cytat: Wilk w 9 Sty 2023, 23:11(...) na pudełku od łańcucha masz zamazaną nazwę Shimano (...) Patrz, umknęło mi. Toż to podróbka 100% w takim wypadku.
Co gorsze, na ogniwach pewnie też jest oznaczenie Shimano. A to już pozwala na zamontowanie np. przez nieuczciwego/niezorientowanego serwisanta.
Tańsze oferty na Allegro to były moim zdaniem podróbki. Jedną miałem w ręku - inne kółeczka, brak wytłoczenia z oznaczeniem, z obrazka było widać, że to nie jest produkt oryginalny.
Cytat: PABLO w 10 Sty 2023, 00:40Co gorsze, na ogniwach pewnie też jest oznaczenie Shimano. A to już pozwala na zamontowanie np. przez nieuczciwego/niezorientowanego serwisanta.Nie sądzę, żeby ktoś się tak bawił i podrabiał grawerkę na łańcuchach, to się może opłaca przy drogich produktach, nie rzędu 100zł.
Cytat: PABLO w 9 Sty 2023, 23:44Tańsze oferty na Allegro to były moim zdaniem podróbki. Jedną miałem w ręku - inne kółeczka, brak wytłoczenia z oznaczeniem, z obrazka było widać, że to nie jest produkt oryginalny.To zgłaszaj sprawę do Allegro, bo oszustów trzeba rugować. Ale zgłosić to może jedynie klient, który to kupił i jest w stanie stwierdzić fakt podrabiania.
Chcesz z napisem Shimano na pudełku - proszę bardzo, za 77,37 zł:
Miałem odbiór osobisty. W domu obejrzałem i zwróciłem. Gościu był zdziwiony, że to podróbka. Przyjął towar bez marudzenia.
A co miał powiedzieć: "No tak, handluje podróbkami, ale nie rób afery, zwrócę Ci kasę..."
Niekoniecznie. Po prostu zwinęli biznes.
https://bike.shimano.com/pl-PL/information/anti-counterfeit.htmlTaki jakiś formularz zgłoszenia by się przydał. Ale jest jakaś apka do weryfikacji "opakowania".
super, zamiast iść w jakość idą w pudełka
Co ma jedno do drugiego?
Jakość podróbek rośnie a oryginałów spada. Jeszcze trochę i przy odpowiedniej cenie będzie się świadomie kupowało podróbki.
Cytat: furman w 12 Sty 2023, 11:57Niekoniecznie. Po prostu zwinęli biznes.Ale że jak? To już nie będzie tych reklam, stukających w dno żenady od spodu?
Ale jak to shoopie nie będzie?
Tyle, że chodzi o to, aby móc świadomie wybrać - podróbka czy oryginał. Niestety ani sklepy, ani serwisy nie gwarantują, że kupuje się oryginał.
Cytat: Wilk w 12 Sty 2023, 14:14Co ma jedno do drugiego?Jakość podróbek rośnie a oryginałów spada. Jeszcze trochę i przy odpowiedniej cenie będzie się świadomie kupowało podróbki.
Nienal nie istnieje pojęcie podróby. To skończyło się w momencie kiedy markowe firmy zaczęły zlecać produkcję byle taniej w Chinach. W efekcie powstały serie markowe i identyczne serie wykonywane na tych samych maszynach i przez tych samych pracowników, ale już bez markowych pudełek. W tej chwili znaczek markowy oznacza "NIC" Nie oznacza już żadnej wyższej jakości. W najlepszym układzie oznacza lepsze warunki serwisowe, ale nie lepszą jakością
(...)Ale markowy produkt daje gwarancję jakości, podczas gdy niemarkowy to już przy niejednym komponencie ryzyko. (...)
Tiaaa.... Pokazuje to najdobitniej seria filmów o próbie naprawy pewnego Mercedesa, gdzie nawet odmawiali właścicielowi wglądu do serwisowych ekspertyz. W pewnej dziedzinie rekreacji już nigdy nie kupię markowego produktu, bo psuje się dokładnie tak samo jak 5x tańszy z Decathlon i to niezależnie od marki. Plus taki, że "uznane" marki przy reklamacji zabierały mi sprzęt na tygodnie, a Decathlon wymienia od ręki, albo zwraca pieniądze.
Shimano - pzredtem kupowałem w centrum rowerowym, teraz bezpośrednio w Shimano.
Ja tam wychodzę z założenia, że nie stać mnie aby kupować tanio.
(...)W większości przypadków za ceną idzie jakoś.(...)
Jak się kupuje detalicznie bezpośrednio w Shimano? Jakie są ceny - czy tzw. "katalogowe", które są wyższe niż w wielu sklepach (które mają duże rabaty)?
Ale jest wiele sklepów, które na bank mają oryginalny towar prosto z Shimano Polska. CE to tylko jeden z nich.
dziwne, takie czarne są te bloki?Zawsze srebrne widziałem i takie posiadam.
Cytat: EASYRIDER77 w 29 Mar 2023, 14:53dziwne, takie czarne są te bloki?Zawsze srebrne widziałem i takie posiadam.W sprzedaży są generalnie dwa typy bloków Shimano MTB. Model SH-51 jest czarny i wypina się na boki, a model SH-56 jest srebrny i wypina się też w innych płaszczyznach. Przy czym czarny blok to jest do pierwszego użycia, ta farba bardzo szybko schodzi i później ma już srebrny kolor.
Są jeszcze SM-SH52
W tym roku zmienili opakowania. Drobiazgi typu bloki, kółeczka przerzutek itp były w plastikowym blistrze, a teraz są w takich szarych kartonikach.
nie myślałem, że FB zezwala na reklamowanie u siebie chińskim podmiotom ordynarnie podrabiającym produkty cieszące się sporym uznaniem
Były to tablice rejestracyjne do samochodu
W ramach ostrzeżenia.Taka reklama mi się na FB wyświetliła, jako przecenione produkty Assosahttps://www.asoosvip.com/Strona niemal idealnie sklonowana z oryginalnej Assosa, nie myślałem, że FB zezwala na reklamowanie u siebie chińskim podmiotom ordynarnie podrabiającym produkty cieszące się sporym uznaniem
To samo dotyczy tej strony: https://www.raphapolska.com/
Co samo w sobie legalne nie jest i korzystanie z takich tablic np. na bagażniku rowerowym podpada pod paragraf z fałszowania dokumentów
ma oznaczenie UG podczas gdy ta zamówiona kiedyś z pudełkiem ma w tym miejscu UC.
Mnie bardziej przekonuje ta kaseta z prawej.
Żadnego wyjaśnienia skąd różnica w wyglądzie