Autor Wątek: PPM 2023  (Przeczytany 10111 razy)

Offline Mężczyzna qnick

• Miasto: Krak
  • Na forum od: 05.12.2018
Odp: PPM 2023
« 23 Wrz 2023, 23:53 »
Wyjątki to urlop sędziego punktowego, ale każdemu parę dni wolnego od komputera jest potrzebne.
Nie mam pretensji do ludzi, tylko do systemu. Jest wiele powodów dlaczego średnia wieku w naszych zawodach cały czas rośnie, ale nie dokładajmy kolejnego. Jeśli chcemy, żeby poziom niemaniawdupie PPM wzrósł, to trzeba ludziom zapewnić błyskawiczny dostęp do ich pozycji w rankingu. Jeśli w całym kraju tylko jedna osoba jest w stanie zajmować się punktacjami to po pierwsze taki system nie jest "rezylientny", po drugie jest totalnie nieatrakcyjny.

Offline Mężczyzna Vir

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.01.2017
« 24 Wrz 2023, 21:57 »
Wyjątki to urlop sędziego punktowego, ale każdemu parę dni wolnego od komputera jest potrzebne.
Nie mam pretensji do ludzi, tylko do systemu. Jest wiele powodów dlaczego średnia wieku w naszych zawodach cały czas rośnie, ale nie dokładajmy kolejnego. Jeśli chcemy, żeby poziom niemaniawdupie PPM wzrósł, to trzeba ludziom zapewnić błyskawiczny dostęp do ich pozycji w rankingu. Jeśli w całym kraju tylko jedna osoba jest w stanie zajmować się punktacjami to po pierwsze taki system nie jest "rezylientny", po drugie jest totalnie nieatrakcyjny.
a ja odpowiem cytatem innego uczestnika:
[...]
Ze dwie dekady jestem przy InO i zawsze mnie to wku***a, gdy organizator po ustaleniu najlepszej trójki na mecie nie  jest w stanie się wyjajić i opublikować pozostałych wyników w rozsądnym czasie. Rozsądnym = max 1 dzień. Sobota była impreza, niedziela najpóźniej są pełne wyniki. Na tym polega organizacja zawodów i wyniki wchodzą w coś, za co się płaci. Zawody nie kończą się jak uczestnicy wyjadą, bez względu jak zmęczony jest org. Jak nie wyrabia - niech podwyższy wpisowe o piątaka i zatrudni dodatkową osobę do liczenia wyników (1-2 godziny pracy z publikacją). Dlaczego to takie ważne? Bo zadowolony uczestnik, który nawet był n-dziesiąty na stu, będzie miał chęc zerknąć, porównać się, moze pochwalić innym, że jednak był, przejechał, a może kumpla objechał. Jak wyniki są po kilku dniach to kurz opada, tydzień rusza, i większość dorosłych nie ma głowy do klikania po stronach i dokopywania się informacji. A organizator - może nie trybi - że właśnie stracił szansę na rozpropagowanie imprezy.
wyników nie ma szybko po zawodach, a później długo trzeba czekać na ich wersję ostateczną i później wychodzi, że długo się czeka na uzupełnienie pkt w pucharze

Offline Mężczyzna qnick

« 25 Wrz 2023, 15:57 »
Może warto by to zmienić w następnym regulaminie? Wyniki wstępne 2 dni po imprezie trafiają do sędziego punktowego (lub jego zastępcy :) ) Pora zmienić priorytety, jeśli chcemy żeby PPM przetrwał.

Offline Mężczyzna Vir

« 25 Wrz 2023, 22:49 »
Ale to muszą być wyniki ostateczne, by nie robić poprawek.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby organizator samemu eksportował wyniki na stronę pmno.pl (paru już to robi i to szybko, tak że wyniki są przeliczone na pkt pucharu już w czwartek po zawodach)

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 26 Wrz 2023, 09:35 »
Jak dla mnie szwankuje trochę przepływ informacji. 5 lat wysyłam wyniki z zawodów i dopiero teraz dowiedziałam się, że mogę je sama dodać przez stronę pmno.pl. W samym regulaminie o dostarczeniu wyników jest tylko taka informacja:
Organizator ma obowiązek opublikować wyniki końcowe na swojej stronie internetowej oraz dostarczyć je do Sędziego Punktowego PPM w ciągu 14 dni kalendarzowych od zakończenia imprezy.
Ale już maila do Sędziego Punktowego PPM, ani kto nim jest nie ma ;).

Offline Mężczyzna Vir

« 26 Wrz 2023, 18:06 »
Słuszna uwaga, postaram się wrzucić odpowiednie info w regulaminie 2024 i na stronie pmno.pl

Co do wrzucania wyników bezpośrednio na pmno.pl to akurat wiedzą o tym organizatorzy, którzy korzystają z tej strony jako formularza zapisów, ale tylko część z nich wrzuca wyniki bezpośrednio.
W tym roku były wykonywane prace by ulepszyć moduł eksportu wyników i jak pojawi się stosowny zapis w regulaminie piechurów (powstaje wcześniej niż rowerowy) to u rowerzystów też nie widziałbym przeciwskazań.

Offline Mężczyzna qnick

« 11 Paź 2023, 09:15 »
Ciekawostka punktowa:
Aspiranci są liczeni za 50% "prawdziwych" zawodów. Mam w tym roku 7 rajdów w tym jednego aspiranta. Suma punktów jaką mam zaliczoną de facto odpowiad 5,5 startów, bo w aspirancie poszło mi lepiej niż na pełnoprawnym Grassorze. Czy nie powinienem dostać też połowy punktów z Grassora, żeby dopełnić do 6-ciu startów? W moim wieku (he he he) ma to może już mniejsze znaczenie, ale myślę sobie, że skoro wprowadzamy wagi i cyzelujemy punktację, to warto pójść tą drogą do końca? :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum