Autor Wątek: PPM 2023  (Przeczytany 9732 razy)

Offline Mężczyzna anpi

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 20.11.2018
PPM 2023
« 25 Lis 2022, 19:02 »
Hej,
Zwracam się do kapituły z propozycją aby udostępnić wcześniej wstępną informację o zgłoszonych rajdach szczególnie w I półroczu.   Informacja mogłaby zawierać klauzulę, że jest to zgłoszenie a nie obowiązująca lista.    Pomogłoby to zaplanować I półrocze.  Taka informacja jest w przypadku PMNO.

Offline Mężczyzna Wigor

• Moderator
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
Odp: PPM 2023
« 27 Lis 2022, 00:29 »
Lista wszystkich zgłoszonych maratonów jest tutaj:
https://pmno.pl/pl/calendar/2023/submitted/

Offline Mężczyzna K Jak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 04.07.2019
« 9 Sty 2023, 18:36 »
Jest już może opracowana oficjalna lista maratonów zaliczanych do rowerowego pucharu? Bo kalendarz na stronie pmno nie daje jednoznacznej odpowiedzi (sortując po TR mamy pustą stronę - brak kalendarza). Sugerując się zbiorczą listą wychodziłoby, że np. 25.03 mamy dwie imprezy rowerowe tego samego dnia, co chyba nie jest "dozwolone".

Pytanie najważniejsze: czy najbliższy Rajd Doliną Soły i Silesia Race zaliczają się do pucharu rowerowego 2023?

Offline Mężczyzna Rychu

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 08.11.2018
« 10 Sty 2023, 16:39 »
Z kuluarów wiem, że trwają finałowe prace nad oficjalnym kalendarzem, więc pewnie na dniach powinien zostać opublikowany wraz z regulaminem i podziałem imprez na główne i Aspirantów.
Póki co można przejrzeć bieżącą listę wszystkich zgłoszonych imprez do PMNO i PPM wybierając w filtrze "all".

Offline Mężczyzna bronek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 31.10.2018
« 10 Sty 2023, 17:18 »
Pytanie najważniejsze: czy najbliższy Rajd Doliną Soły i Silesia Race zaliczają się do pucharu rowerowego 2023?
Oba rajdy powinny znaleźć się na liście aspirantów.

Offline Mężczyzna patd

• Miasto: Tarnów Opolski
  • Na forum od: 13.05.2020
« 11 Sty 2023, 00:37 »
Jest już nowy regulamin na stronie z listą imprez i ich punktacją.

https://pmno.pl/pl/cms/regulation/regulamin-ppm-2023/

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
PPM 2023
« 16 Kwi 2023, 23:18 »
Czy wiadomo kto prowadzi fb PPM? Już drugi rok z rzędu proszę o udostępnienie informacji o Hawranie i cisza. Jutro będziemy sprawdzać wpłaty i możliwe, ze będzie jeszcze kilka miejsc na trasę sportową.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2023, 00:15 magdad »

Offline Mężczyzna K Jak

« 18 Kwi 2023, 10:16 »
@magdad
Nie wiem jak jest ze stroną na facebooku, ale widzę inny poważny problem. Miałem ustawione na wczoraj przypomnienie o Hawranie (zapisać się, zapłacić), więc wieczorem zajrzałem na stronę, a zapisy już zamknięte :o. Sprawdzałem tydzień wcześniej i też były zamknięte (jeszcze nie ruszyły).

Myślę że sytuacja, w której 4 tygodnie przed imprezą pucharową za 100pkt nie da się na nią zapisać (bo miejsca rozeszły się w 2-5dni) jest... niedopuszczalna. W PP chodzi o wyłonienie najlepszych zawodników. Ograniczenie liczby startujących do 50 osób zupełnie temu przeczy. Z luźno przyjętego top10 mamy na liście tylko Patryka Dobosza. Nie wiem jak inni zawodnicy i ich plany startowe, ale dla mnie brakło miejsc  :icon_confused:

Offline Kobieta magdad

« 18 Kwi 2023, 15:07 »
Dlatego szukaliśmy kontaktu do PPM, bo widzieliśmy mało osób z Pucharu.

Zapisy zatrzymalismy na 50 by zachować miejsca dla Was. Uruchamiamy kolejną pulę dla zawodników PPM pod tym linkiem:
http://rajdhawran.pl/rejestracja-2023-otwarta/rejestracja-sportowa-2023-dodatkowa/

Offline Mężczyzna qnick

• Miasto: Krak
  • Na forum od: 05.12.2018
« 12 Wrz 2023, 20:50 »
Nie uważacie że to trochę do dupy, że przez półtora miesiąca wyniki nie są aktualizowane? W czasach, kiedy trudno przyciągnąć uwagę młodych na 10 minut półtora miesiąca to wieczność. A przecież pkt 1.c mówi, że celem pucharu jest m.in. " promocja zawodów w rowerowej jeździe na orientację w różnych środowiskach." Na pewno młodych tak nie przyciągniemy.

Offline Mężczyzna TJ_3M

• Na forum od: 14.04.2017
« 14 Wrz 2023, 15:27 »
to trochę do dupy, że przez półtora miesiąca wyniki nie są aktualizowane
IMO bardzo dyplomatycznie to ująłeś. Ale to może tylko w części wina prowadzącego/prowadzących Puchar.

Ze dwie dekady jestem przy InO i zawsze mnie to wku***a, gdy organizator po ustaleniu najlepszej trójki na mecie nie  jest w stanie się wyjajić i opublikować pozostałych wyników w rozsądnym czasie. Rozsądnym = max 1 dzień. Sobota była impreza, niedziela najpóźniej są pełne wyniki. Na tym polega organizacja zawodów i wyniki wchodzą w coś, za co się płaci. Zawody nie kończą się jak uczestnicy wyjadą, bez względu jak zmęczony jest org. Jak nie wyrabia - niech podwyższy wpisowe o piątaka i zatrudni dodatkową osobę do liczenia wyników (1-2 godziny pracy z publikacją). Dlaczego to takie ważne? Bo zadowolony uczestnik, który nawet był n-dziesiąty na stu, będzie miał chęc zerknąć, porównać się, moze pochwalić innym, że jednak był, przejechał, a może kumpla objechał. Jak wyniki są po kilku dniach to kurz opada, tydzień rusza, i większość dorosłych nie ma głowy do klikania po stronach i dokopywania się informacji. A organizator - może nie trybi - że właśnie stracił szansę na rozpropagowanie imprezy.

Offline Mężczyzna K Jak

« 18 Wrz 2023, 10:31 »
Takie coś u siebie na kompie znalazłem

Offline Mężczyzna Vir

• Na forum od: 18.01.2017
« 19 Wrz 2023, 14:56 »
Nie uważacie że to trochę do dupy, że przez półtora miesiąca wyniki nie są aktualizowane?
Wyniki wstawiane są na bieżąco jak tylko zostaną przesyłane przez orga do sędziego punktowego (lub wstawiane przez orga bezpośrednio na pmno).
Wyjątki to urlop sędziego punktowego, ale każdemu parę dni wolnego od komputera jest potrzebne.

Z tego co wiem to na dniach będą wyniki uzupełnione o Korno i OrientAkcję.
Rajd Beskidy się nie będzie wliczał (za mała frekwencja) i dodatkowo pkt z Karkonoskiej też wylecą (ten sam powód).

Offline Mężczyzna anpi

• Na forum od: 20.11.2018
« 19 Wrz 2023, 15:03 »
to ciekawe bo ja widze caly czas cos takiego

Offline Mężczyzna Wigor

• Moderator
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 21 Wrz 2023, 22:25 »
nie wiem skąd bierzesz tą tabelkę,

wyniki są tu: https://pmno.pl/pl/total-results-details/2023/TR/M/

Offline Mężczyzna qnick

« 23 Wrz 2023, 23:53 »
Wyjątki to urlop sędziego punktowego, ale każdemu parę dni wolnego od komputera jest potrzebne.
Nie mam pretensji do ludzi, tylko do systemu. Jest wiele powodów dlaczego średnia wieku w naszych zawodach cały czas rośnie, ale nie dokładajmy kolejnego. Jeśli chcemy, żeby poziom niemaniawdupie PPM wzrósł, to trzeba ludziom zapewnić błyskawiczny dostęp do ich pozycji w rankingu. Jeśli w całym kraju tylko jedna osoba jest w stanie zajmować się punktacjami to po pierwsze taki system nie jest "rezylientny", po drugie jest totalnie nieatrakcyjny.

Offline Mężczyzna Vir

« 24 Wrz 2023, 21:57 »
Nie mam pretensji do ludzi, tylko do systemu. Jest wiele powodów dlaczego średnia wieku w naszych zawodach cały czas rośnie, ale nie dokładajmy kolejnego. Jeśli chcemy, żeby poziom niemaniawdupie PPM wzrósł, to trzeba ludziom zapewnić błyskawiczny dostęp do ich pozycji w rankingu. Jeśli w całym kraju tylko jedna osoba jest w stanie zajmować się punktacjami to po pierwsze taki system nie jest "rezylientny", po drugie jest totalnie nieatrakcyjny.
a ja odpowiem cytatem innego uczestnika:
[...]
Ze dwie dekady jestem przy InO i zawsze mnie to wku***a, gdy organizator po ustaleniu najlepszej trójki na mecie nie  jest w stanie się wyjajić i opublikować pozostałych wyników w rozsądnym czasie. Rozsądnym = max 1 dzień. Sobota była impreza, niedziela najpóźniej są pełne wyniki. Na tym polega organizacja zawodów i wyniki wchodzą w coś, za co się płaci. Zawody nie kończą się jak uczestnicy wyjadą, bez względu jak zmęczony jest org. Jak nie wyrabia - niech podwyższy wpisowe o piątaka i zatrudni dodatkową osobę do liczenia wyników (1-2 godziny pracy z publikacją). Dlaczego to takie ważne? Bo zadowolony uczestnik, który nawet był n-dziesiąty na stu, będzie miał chęc zerknąć, porównać się, moze pochwalić innym, że jednak był, przejechał, a może kumpla objechał. Jak wyniki są po kilku dniach to kurz opada, tydzień rusza, i większość dorosłych nie ma głowy do klikania po stronach i dokopywania się informacji. A organizator - może nie trybi - że właśnie stracił szansę na rozpropagowanie imprezy.
wyników nie ma szybko po zawodach, a później długo trzeba czekać na ich wersję ostateczną i później wychodzi, że długo się czeka na uzupełnienie pkt w pucharze

Offline Mężczyzna qnick

« 25 Wrz 2023, 15:57 »
Może warto by to zmienić w następnym regulaminie? Wyniki wstępne 2 dni po imprezie trafiają do sędziego punktowego (lub jego zastępcy :) ) Pora zmienić priorytety, jeśli chcemy żeby PPM przetrwał.

Offline Mężczyzna Vir

« 25 Wrz 2023, 22:49 »
Ale to muszą być wyniki ostateczne, by nie robić poprawek.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby organizator samemu eksportował wyniki na stronę pmno.pl (paru już to robi i to szybko, tak że wyniki są przeliczone na pkt pucharu już w czwartek po zawodach)

Offline Kobieta magdad

« 26 Wrz 2023, 09:35 »
Jak dla mnie szwankuje trochę przepływ informacji. 5 lat wysyłam wyniki z zawodów i dopiero teraz dowiedziałam się, że mogę je sama dodać przez stronę pmno.pl. W samym regulaminie o dostarczeniu wyników jest tylko taka informacja:
Organizator ma obowiązek opublikować wyniki końcowe na swojej stronie internetowej oraz dostarczyć je do Sędziego Punktowego PPM w ciągu 14 dni kalendarzowych od zakończenia imprezy.
Ale już maila do Sędziego Punktowego PPM, ani kto nim jest nie ma ;).

Offline Mężczyzna Vir

« 26 Wrz 2023, 18:06 »
Słuszna uwaga, postaram się wrzucić odpowiednie info w regulaminie 2024 i na stronie pmno.pl

Co do wrzucania wyników bezpośrednio na pmno.pl to akurat wiedzą o tym organizatorzy, którzy korzystają z tej strony jako formularza zapisów, ale tylko część z nich wrzuca wyniki bezpośrednio.
W tym roku były wykonywane prace by ulepszyć moduł eksportu wyników i jak pojawi się stosowny zapis w regulaminie piechurów (powstaje wcześniej niż rowerowy) to u rowerzystów też nie widziałbym przeciwskazań.

Offline Mężczyzna qnick

« 11 Paź 2023, 09:15 »
Ciekawostka punktowa:
Aspiranci są liczeni za 50% "prawdziwych" zawodów. Mam w tym roku 7 rajdów w tym jednego aspiranta. Suma punktów jaką mam zaliczoną de facto odpowiad 5,5 startów, bo w aspirancie poszło mi lepiej niż na pełnoprawnym Grassorze. Czy nie powinienem dostać też połowy punktów z Grassora, żeby dopełnić do 6-ciu startów? W moim wieku (he he he) ma to może już mniejsze znaczenie, ale myślę sobie, że skoro wprowadzamy wagi i cyzelujemy punktację, to warto pójść tą drogą do końca? :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum