Autor Wątek: MPP 2023  (Przeczytany 42953 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: MPP 2023
« 7 Wrz 2023, 11:46 »
Ale o jakich górach w sumie mowa, ktoś oglądał w ogóle tegoroczną trasę? Nie ma wielu malowniczych odcinków, bardzo mało tych gór jest w tym roku.

Każde góry są na swój sposób ładne. Wiadomo, że to nie są Alpy, ale widoków nie brakuje, zarówno na pogórzach, jak i we właściwych górach. Np. moment gdy otwiera się widok na Tatry jest niezapomniany, tutaj po raz pierwszy będzie je dobrze widać z Harakabuza, w ogóle pierwszy raz będzie ten odcinek na MPP.

Warto też wspomnieć, ze na tegorocznej edycji będzie nowy tracking od Poltraxa:
https://www.poltrax.live/mpp
I to mam nadzieję, ze będzie zmiana na lepsze, bo Trackcourse to z roku na rok stawał się coraz bardziej zawodny, coraz więcej padało na trasie trackerów, coraz więcej miało problemy z utrzymaniem 48h bez ładowania. Na PGR parę osób z forum (w tym i ja) testowało trackery od Potraxa - i testy wypadły na tyle dobrze, że orgowie zdecydowali się to wprowadzić na MPP.

Offline Mężczyzna horacy13

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 22.03.2021
« 7 Wrz 2023, 12:14 »
Bardzo dobra wiadomość - ostatnio Trackcourse używałem na Ultra Duch Puszczy i na jakość monitoringu narzekali dosłownie wszyscy znajomi, którzy na niego zajrzeli. Miał straszne przestoje, sytuacja na trasie w ogóle nie była przejrzysta.

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
« 7 Wrz 2023, 13:33 »

Każde góry są na swój sposób ładne. Wiadomo, że to nie są Alpy, ale widoków nie brakuje, zarówno na pogórzach, jak i we właściwych górach. Np. moment gdy otwiera się widok na Tatry jest niezapomniany, tutaj po raz pierwszy będzie je dobrze widać z Harakabuza, w ogóle pierwszy raz będzie ten odcinek na MPP.

To prawda, coś w tym jest 😊 wyjątkowe uczucie, gdy widzisz Tatry po tylu godzinach spędzonych w siodle. Potrafi zmotywować do końcówki maratonu.

Trackcourse dodatkowo miał opóźnienie bodajże 5 minutowe. Jedyny plus, że można sobie później np. po roku czasu obejrzeć jak się jechało 😉

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Wrz 2023, 14:00 »
Trackcourse dodatkowo miał opóźnienie bodajże 5 minutowe. Jedyny plus, że można sobie później np. po roku czasu obejrzeć jak się jechało 😉

Opóźnienie 5min to akurat jest całkiem sensowny poziom, większość trackerów ma pewne opóźnienie. A ta wspomniana możliwość odtworzenia przebiegu wyścigu to była największa zaleta Trackcourse, jedyne co tam naprawdę dobrze działało i po wyścigu dawało świetną możliwość analizy własnego przejazdu na tle innych osób, czy sprawdzenia jak jechali znajomi. Bo poza tym to niestety był bardzo słabiutki monitoring.

Z kolei jak tak spojrzałem na ten Poltrax to na już zakończonych zawodach nie widzę w ogóle opcji odtworzenia czegokolwiek, więc też to nie jest żaden wybitny monitoring, właściwie nie ma nic poza pokazywaniem sytuacji na żywo. Tej opcji to jednak bardzo mocno brakuje. Pytanie też czy w trakcie trwania imprezy da się tam wyszukać wybranego zawodnika, teraz tego się nie da sprawdzić bo nie ma działających monitoringów. Ale taka opcja to zakładam, ze musi być, na już zakończonych imprezach jest lista z wynikami, pewnie jak to trwa na żywo to zamiast tej listy wyników jest lista startowa.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 7 Wrz 2023, 14:10 »
Z kolei jak tak spojrzałem na ten Poltrax to na już zakończonych zawodach nie widzę w ogóle opcji odtworzenia czegokolwiek, więc też to nie jest żaden wybitny monitoring, właściwie nie ma nic poza pokazywaniem sytuacji na żywo. Tej opcji to jednak bardzo mocno brakuje.

O, to faktycznie potężny minus. Po fakcie, jak pisałem relację, to często sprawdzałem, z kim się gdzie mijałem, bo pamięć ulotna jest, zwłaszcza w ogni walki.

Pytanie też czy w trakcie trwania imprezy da się tam wyszukać wybranego zawodnika, teraz tego się nie da sprawdzić bo nie ma działających monitoringów. Ale taka opcja to zakładam, ze musi być, na już zakończonych imprezach jest lista z wynikami, pewnie jak to trwa na żywo to zamiast tej listy wyników jest lista startowa.

No to nawet teraz możesz sprawdzić: klikasz na ikonę lupy w prawym górnym rogu i widzisz zawodników, możesz wyszukać konkretne osoby. Sprawdziłem na swoim nazwisku, wyświetla Jędruchę i mnie.

Offline Mężczyzna czupki

• Na forum od: 16.09.2022
    • Blog: czupki.pl
« 7 Wrz 2023, 14:16 »
Ten Poltrax, to wygląda jak wersja beta aplikacji. Ten tracking jest mega prosty, a jego największą wadą jest to, że kropki mają inicjały, a nie nr startowy. Szukanie na mapie interesującej nas osoby jest mega upierdliwe, czego moi "kibice" doświadczyli na maratonie Watahy. Najgorsze, że przez rok nie widzę żadnych zmian w tym systemie, więc nie wiem czy on nie jest rozwijany bo znowu ktoś nie ma czasu, czy może nie docierają do nich głosy potrzeb, a sami nie wymyślają ficzerów.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 7 Wrz 2023, 14:24 »
Taka niespodzianka od mBanku dla uczestników MPP będących klientami tegoż:
W nocy 9/10 września br.:
* 2:30 - 6:40 - nie zapłacisz kartą i nie wypłacisz gotówki z bankomatu
* 2:30 - 8:00 - nie zapłacisz za zakupy w internecie, nie zalogujesz się na swoje konto w internecie oraz aplikacji mobilnej, nie złożysz też żadnego wniosku

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Wrz 2023, 14:36 »
Ten Poltrax, to wygląda jak wersja beta aplikacji. Ten tracking jest mega prosty, a jego największą wadą jest to, że kropki mają inicjały, a nie nr startowy.

Jak dla mnie to akurat duża zaleta. Patrząc na żywo w czasie wyścigu to jak widzę same numery - nic mi to nie mówi, a za dużo jest osób by w kółko sprawdzać kto ma jaki numer. Tak jest np. na monitoringu u Janika i dla mnie to jest bardzo mało przejrzyste. Natomiast inicjały dość szybko się ogarnia. Niemniej dużo lepsze są pełne nazwiska. A najlepszy jest system jak na FMC - imiona i nazwiska na większym zbliżeniu, inicjały na większym oddaleniu.
Szukanie na mapie interesującej nas osoby jest mega upierdliwe, czego moi "kibice" doświadczyli na maratonie Watahy
To raczej wina tych kibiców, że nie zorientowali się, że jest wyszukiwarka o której napisał Bubu; wklepujesz interesujące nazwisko i niczego na mapie nie trzeba szukać.

* 2:30 - 8:00 - nie zapłacisz za zakupy w internecie, nie zalogujesz się na swoje konto w internecie oraz aplikacji mobilnej, nie złożysz też żadnego wniosku

To rzeczywiście sobie nie mieli kiedy wybrać czasu na takie prace, na bank parę osób na trasie to zaskoczy :P

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 7 Wrz 2023, 14:48 »
* 2:30 - 8:00 - nie zapłacisz za zakupy w internecie, nie zalogujesz się na swoje konto w internecie oraz aplikacji mobilnej, nie złożysz też żadnego wniosku
No to będzie musiało dojść dodatkowe "obciążenie" do roweru. Najgorzej będzie, jak resztę dostanę w "klepokach".
Ale z doświadczenia wiem, że zawsze ten okres jest krótszy.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 7 Wrz 2023, 14:55 »
Zobaczymy jak sobie poradzi z wyświetlaniem takiego peletonu live. Byle się przeglądarka nie wieszała, bo obsługę dwustu kropek to trzeba już przemyśleć. Na dzień dzisiejszy, gdy wszyscy są w jednym miejscu to mam wątpliwości, czy to da radę lepiej od trackcourse ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Wrz 2023, 15:06 »
No to będzie musiało dojść dodatkowe "obciążenie" do roweru. Najgorzej będzie, jak resztę dostanę w "klepokach".
Ale z doświadczenia wiem, że zawsze ten okres jest krótszy.

No właśnie, ja kiedyś na maratonie trafiłem takiego mistrza co mi jakieś 80zł ze stuzłotowego banknotu "piątkami" wydawał  :P

Offline Mężczyzna Konrad Adkonis

• Miasto: Słupsk
  • Na forum od: 25.04.2018
« 7 Wrz 2023, 15:52 »
Podrzucam moją subiektywną rozpiskę trasy, dla kogoś kto zapomniał, się mu nie chciało, albo nie miał czasu😉... można korzystać.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Pn4w7diNFNR-v07rtPDdOtsXVX2mnFQohsr-oP-APZQ/edit?usp=drivesdk

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Wrz 2023, 16:02 »
Podrzucam moją subiektywną rozpiskę trasy, dla kogoś kto zapomniał, się mu nie chciało, albo nie miał czasu😉... można korzystać.

Ale to przede wszystkim Ty musisz ją wykorzystać!  :lol:
Pogody to już lepszej nie będzie, tak więc tym razem to żadne DNF nie wchodzą w grę  ;)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 7 Wrz 2023, 16:52 »
Z tych zawodników co znam, to dla mnie albo Mariusz Cukierski albo Paweł Pieczka. Tak bym obstawiał. Jeśli pogoda dopiszę, to Mariusz Cukierski może pocisnąć, i zejść sporo poniżej 40 godzin. Bo jest mocny, tylko pytanie czy nie przesadzi. Paweł Pieczka jest bardzie solidny, zna ten maraton Orlen po Orlenie, wie jak dobrze rozłożyć siły.

Mariusza Cukierskiego to jakoś przeoczyłem na liście startowej. Bardzo możliwe, że po prostu pojadą z Pawłem Pieczką wspólnie (parę wyścigów już jechali przecież razem), do tego pewnie dołączy do nich Adrian Żołkiewicz, to też jest bardzo mocny zawodnik, do tego bardzo młody. A poza tym jest oczywiście wielu innych mocnych zawodników, którzy też mogą namieszać, w tym własnie Jędrucha. A przy tych bardzo dobrych prognozach sporo osób może się pokusić o zejście poniżej 48h, co jest już taką swoistą nobilitacją na MPP od czasów gdy przedłużono trasę do ok. 1000km.
Wśród Pań (i w ogóle zrobi dobry wynik) IMO wygra Joanna Rumińska. Myślę, że zejdzie poniżej 48 godzin. Dla mnie przejechanie MPP w dobrym czasie i RTP solo (zresztą dla mnie w ogóle prawdziwe ultra to jest tylko SOLO) to jest bardziej konkretny wyznacznik niż Puchary Roberta Janika.

Niewątpliwie w kontekście MPP takie wyścigi jak RTP, TCR czy NC4000 wnoszą sporo wiecej niż dobowe ultra circa 500/600km, które się w 90% jedzie "z mocnej nogi", podczas gdy na 1000km z tak trudną końcówką już kluczowa robi się wytrzymałość i mocna głowa. Tak więc to Joanna Rumińska jest IMO główną faworytką kobiecej rywalizacji. Do tego u Janika jest sporo łatwiej logistycznie, można jechać znacznie bardziej na lekko, jest wsparcie, a tutaj tego nie będzie; niemniej wygrana Marty Gryczko w cyklu ze wszystkimi facetami pokazuje potencjał zawodniczki.

Będzie meczycho.

Jedzie ktoś dziś z Gdynii na Hel , polregio o 20 32?

Offline Mężczyzna Konrad Adkonis

• Miasto: Słupsk
  • Na forum od: 25.04.2018
« 7 Wrz 2023, 18:58 »

Ale to przede wszystkim Ty musisz ją wykorzystać!  :lol:
Pogody to już lepszej nie będzie, tak więc tym razem to żadne DNF nie wchodzą w grę  ;)

No właśnie i to mnie trochę martwi🤣, że słabo będzie z usprawiedliwieniem kolejnego DNF'a... całe szczęście, że wyjątkowo w tym roku nie kupiłem biletu powrotnego do domu, a przepak, jak ładnie poproszę, to może na Głodówce leżeć do zimy 😁

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum