Autor Wątek: MPP 2023  (Przeczytany 42951 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: MPP 2023
« 5 Wrz 2023, 22:16 »
Z Knurowskiej to prawda, że jest kapitalny widok - widać i Tatry i jezioro Czorsztyńskie, też tam zdarzyło mi się na MPP być koło świtu. Drugie takie bardzo fajne miejsce to grzbiet w okolicy Gliczarowa, tam też są ekstra widoki. Tyle, że w tym roku nie ma ani Knurowskiej ani Gliczarowa ;)

Dopisałem o Zębie. Tam jednak bardzo ciasno z panoramą. No i to jednak wschód słońca nad domkami, a nie taki jak na Wierch Porońcu, czysto nad górami między świerkami rosnącymi przy szosie, czyli ten najpiękniejszy  ;D

No właśnie, z Zębu to marna ta panorama, tam się cały czas jedzie wiochami; natomiast Wierch Poroniec to rzeczywiście były sztos, bo tam jest parę prześwitów, gdzie genialnie widać Tatry, a nie ma żadnych zabudowań.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 5 Wrz 2023, 22:21 »
No właśnie, z Zębu to marna ta panorama, tam się cały czas jedzie wiochami; natomiast Wierch Poroniec to rzeczywiście były sztos, bo tam jest parę prześwitów, gdzie genialnie widać Tatry, a nie ma żadnych zabudowań.
No to limit znamy, 45:20.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 5 Wrz 2023, 23:07 »
Widok na Tatry o poranku podczas zjazdu z Przełęczy Knurowskiej, to jedna z chwil, które mocno mi zapadły w pamięci podczas wyścigów. Uświadomiłem sobie wtedy, że przewinąłem tego tysiaka przez cały kraj w niecałe 2 doby, że przecież dopiero co byłem na Helu. Oj, była to wisienka ten widok, po nocce na rowerze :)

Zdjęcie z 14 września 2020 o godzinie 6:05

To jest zajebiste podsumowanie, bo wtedy się na maksa ścigaliśmy, ale obaj się na zjeździe w tym samym miejscu zatrzymaliśmy, żeby zrobić fotkę  ;D

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 6 Wrz 2023, 07:45 »
Tylko to już wymaga przejazdu w nocy  znacznej długości, jak nie całego, odcinka górskiego maratonu.  A nie ma nic piękniejszego na MPP niż powitać poniedziałkowy wschód słońca w górach (po przespanej nocy w łóżeczku :D)

Ale zauważ, że przy 48h to też witasz świt w górach i to w Tatrach, a nie na sporo niższych pogórzach  :P
Słusznie prawisz. Świt nad Makowem Podhalańskim to już nam, a niezapomniany jest ten z MRDP nad Głodówką. Tylko to już wymaga drugiej nocy w siodle. Chyba jednak nie. Za szybko by się MPP skończył, a na kolejny trzeba czekać rok.  :lol:

• niech tak się stanie
« 6 Wrz 2023, 11:52 »
Limit czasu pozwala na spanie nocami i obejrzenie wschodu w Tatrach we wtorek.

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 6 Wrz 2023, 17:03 »
Czy ktoś z szanownych Kolegów zechciałby udostępnić podzielony ślad?
Np. na 3 części.
Uprzejmie proszę.
Wgrałem wczoraj cały i strasznie kanciasto wygląda to w garminie.

Dziękuję za przycięcie śladu i udostępnienie!

Czy do każdego Garmina trzeba dzielić ślad? Posiadam Edge 1030 plus i wygląda na to, że ślad wgrał się w całości. Pytam aby się upewnić czy dobrze robię, czy jednak warto podzielić? Nie chciałbym jakiś niespodzianek podczas maratonu :)

Offline Mężczyzna Darecki

• Miasto: Wadowice
  • Na forum od: 21.01.2022
« 6 Wrz 2023, 17:50 »
530 edge ogarnia taki slad, wiec tym bardziej 1030 edge

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 6 Wrz 2023, 17:52 »
530 edge ogarnia taki slad (...)

Po którejś aktualizacji zaczął głupieć w okolicach 500 km.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Wrz 2023, 18:10 »
Słusznie prawisz. Świt nad Makowem Podhalańskim to już nam, a niezapomniany jest ten z MRDP nad Głodówką. Tylko to już wymaga drugiej nocy w siodle. Chyba jednak nie. Za szybko by się MPP skończył, a na kolejny trzeba czekać rok.  :lol:

Oczywiście masz rację, na MPP zawsze występuje ten dylemat. Czy jechać na jak najlepszy wynik jaki jesteśmy w stanie wykręcić, czy rozsądniej z noclegiem lub nawet dwoma. Z tym że mówię tu o osobach co są w stanie wykręcić czas powiedzmy 46-52h. Bo jeśli nie mamy takich możliwości to jazda bez noclegu IMO traci zupełnie sens, a wręcz może być wolniejsza.

Tyle, że kosztem takiego czasu jest druga noc w siodle, w tym prawie całość najładniejszego i najciekawszego odcinka górskiego. Jedzie się to na bardzo dużym zamuleniu, w ciemnościach, trzeba jakieś drzemki po przystankach odwalać, a na metę dojeżdżamy całkowicie wypruci. A jadąc z noclegiem co prawda czas będziemy mieli gorszy o parę h, ale tę końcówkę trasy przejedziemy wiele bardziej komfortowo i znacznie więcej zobaczymy bo świt złapie nas nie na końcówce, a na początku gór.

Czy do każdego Garmina trzeba dzielić ślad? Posiadam Edge 1030 plus i wygląda na to, że ślad wgrał się w całości. Pytam aby się upewnić czy dobrze robię, czy jednak warto podzielić? Nie chciałbym jakiś niespodzianek podczas maratonu :)

W serii Edge zawsze można było wgrywać ślady większe niż 10tys. Natomiast nie zawsze to ma sens, bardzo długie ślady bardziej zamulają, potrafią się przeliczać dłużej itd. A jak używamy "szczegółowej nawigacji", czyli sygnalizacji o skrętach - to trzeba pamiętać, że tam jest ograniczona liczba punktów pośrednich, bodajże 200 czy 250. I jak tę liczbę przekroczymy to owa nawigacja szczegółowa się skończy.

• niech tak się stanie
« 6 Wrz 2023, 18:29 »
Ale o jakich górach w sumie mowa, ktoś oglądał w ogóle tegoroczną trasę? Nie ma wielu malowniczych odcinków, bardzo mało tych gór jest w tym roku.

« 6 Wrz 2023, 20:46 »
Mi to wszystko jedno którędy jadę w nocy ;D

Offline Mężczyzna Radek Rogóż

• Miasto: Łoziska
  • Na forum od: 10.09.2019
« 7 Wrz 2023, 10:42 »
Nie wiem czy niepotrzebnie odgrzewam, może już o tym było, ale z Gdyni i Rewy można się dostać do Helu tramwajem wodnym lub promem. Nie jest najtaniej, ale można być na miejscu w 1h.

« 7 Wrz 2023, 10:45 »
Ja będę tak próbował bo lubię, ale czy prom popłynie to się dopiero w sobotę okaże.

Offline Mężczyzna Radek Rogóż

• Miasto: Łoziska
  • Na forum od: 10.09.2019
« 7 Wrz 2023, 10:54 »
Pani w kasie w Gdyni powiedziała, że pływają prawie wszystkie, a w porannych godzinach jest najwiecej chętnych, wiec rejsy oznaczone jako rezerwowe odbywają się. I potwierdzam to, bo właśnie płynę i jest sporo ludzi. W Rewie nie wiem.

« 7 Wrz 2023, 11:27 »
Pani w kasie w Gdyni powiedziała, że pływają prawie wszystkie, a w porannych godzinach jest najwiecej chętnych, wiec rejsy oznaczone jako rezerwowe odbywają się. I potwierdzam to, bo właśnie płynę i jest sporo ludzi. W Rewie nie wiem.

Dzięki za info!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum