Autor Wątek: Wypływ CO2 w pompce rowerowej  (Przeczytany 2750 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Wypływ CO2 w pompce rowerowej
« 24 Sie 2022, 14:48 »
Czy pompka na CO2 po przebiciu naboju kiedy jest zamknięta (nie podaje gazu)-  trzyma szczelnie gaz przez ileś tam tygodni/miesięcy, czy z czasem on uchodzi?  Mam do testów Zefal EZ Control dokładnie wykonaną, która ma mocną uszczelkę w środku do regulacji wypływu/blokowania gazu. Będzie 16g.

Wydaje mi się że jeśli jest ok. 75 bary w naboju to chyba nic co jest uszczelniaczem może długo nie wytrzymać. Wiem że należy przebijać nabój tylko i wyłącznie w momencie chęci dostania CO2, ale potrzebuję informację do konstrukcji własnej bojki pneumatycznej z wykorzystaniem takiego zwalniacza do pływania długodystansowego na jeziorach (2 możliwości z przebijaniem zasobnika), coś w tym stylu jak niżej ale dokładam lepsze parametry i bardziej pasujące mi użycie niż ta wersja:  https://allegro.pl/oferta/bojka-asekuracyjna-restube-active-icemint-11023620381

« Ostatnia zmiana: 24 Sie 2022, 15:11 8850 »

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Odp: Wypływ CO2 w pompce rowerowej
« 24 Sie 2022, 22:08 »
Czy pompka na CO2 po przebiciu naboju kiedy jest zamknięta (nie podaje gazu)-  trzyma szczelnie gaz przez ileś tam tygodni/miesięcy, czy z czasem on uchodzi?

Uchodzi. Przebija się przed podaniem do dętki.

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Odp: Wypływ CO2 w pompce rowerowej
« 25 Sie 2022, 19:24 »
No, potwierdzam, zniszczyłem 3 naboje do celów eksperymentalnych i rzeczywiście mimo mocnego zakręcenia naboju pęcherzyk po pęcherzyku (w wodzie CO2) wychodzi. Przypuszczlnie te 73 atmosfer w naboju nie powstrzyma żaden mały zawór.. Weżme to pod uwagę w projekcie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum