Autor Wątek: Kalendarz zawodów na Velomapa.pl  (Przeczytany 12916 razy)

Offline Mężczyzna caspg

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 16.04.2019
    • velomapa.pl
Kalendarz zawodów na Velomapa.pl
« 14 Gru 2021, 20:33 »
https://velomapa.pl jest to rowerowa mapa Polski - prezentująca szlaki i zawody rowerowe. Ostatnio zaszło kilka zmian w sekcji "imprezy".

Do niedawna dodawałem wszystkie zawody ręcznie, ale ostatnio umożliwiłem zakładanie kont. Dzięki temu regularni użytkownicy oraz organizatorzy mogą sami dodawać imprezy. Na ten moment zostały już dodane 83 wydarzenia. Aby ułatwić szukanie interesujących nas imprez dostępne są filtry (kategorie, daty, dystans).

Oprócz tego, użytkownicy mogą dodawać poszczególne wydarzenia do swojej listy. Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomoże to w planowaniu przyszłego sezonu :)

Zapraszam do dzielenia się uwagami.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
Odp: Kalendarz zawodów na Velomapa.pl
« 15 Gru 2021, 14:28 »
Śledzę ten projekt od początku. Fajna inicjatywa i jest to moim zdaniem naprawdę fajne narzedzie do wyszukiwania aktualnych tras czy też zawodów.

Martwi mnie jedynie że tak fajny projekt może z czasem zamienić się zaraz na kolejny abonament, jakieś mikroplatności i dziesiątki opcji premium itd. Nie wiem czy już nie trzeba tam robić dotacji jeśli chcesz aby twoje zawody zostały tam zamieszczone?
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna caspg

• velomapa.pl
« 15 Gru 2021, 15:03 »
Dzięki.

Dotacje nie są wymagane, nawet nie ma jak dotować. Co prawda założyłem patronite ale nie jest to nigdzie reklamowane i się cały czas zastanawiam czy iść w tą stronę.

Finansowanie takich projektów to nie jest łatwa sprawa. Jesteśmy w internecie przyzwyczajeni do tego, że wszystko jest za darmo. Mikropłatności za opcje premium nie są chyba złym rozwiązaniem a nwet, według mnie, lepszym od zwykłych reklam googla. Jeżeli większość funkcjonalności jest darmowa to nie ma chyba nic złego w płatnościach premium?

Tak czy inaczej. Na pewno chciałbym, żeby dane o szlakach i imprezach były darmowe dla wszystkich. W końcu są to publicznie dostępne dane. Cały czas się zastanawiam jak finansować projekt ale nie znalazłem dobrego sposobu. Jak masz jakiś pomysł to daj znać :)

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 15 Gru 2021, 16:25 »
Niestety nie mam. Problem jaki widzę to plaga tych mikropłatności jaka nas dopada na każdej platformie więc nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań. Może warto poszukać jakiegoś sponsora tytularnego? np. ORLEN VELOMAP PL  :D

Mimo wszystko liczę, że projekt w jaki pewnie włożyłeś już sporo czasu będzie się prężnie rozwijał.

Podpinam ten wątek bo podobnie jak nasz kalendarz wyścigowy będzie zapewne chętnie odwiedzany.
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna Kalam

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.12.2021
« 19 Sty 2022, 11:23 »
cześć

inicjatywa świetna. Mapa naprawdę przejrzysta i funkcjonalna.
Jest jednak jakiś problem z plikami gpx.
Próbowałem z kilkoma trasami. Pliki się pobierają, ale po imporcie do Garmin Connect okazuje się że to nie działa. Zamiast oczekiwanej trasy za każdym razem mam jakieś symboliczne 50m.
Czy tylko ja mam ten problem?

Offline Mężczyzna caspg

• velomapa.pl
« 19 Sty 2022, 12:34 »
cześć

inicjatywa świetna. Mapa naprawdę przejrzysta i funkcjonalna.
Jest jednak jakiś problem z plikami gpx.
Próbowałem z kilkoma trasami. Pliki się pobierają, ale po imporcie do Garmin Connect okazuje się że to nie działa. Zamiast oczekiwanej trasy za każdym razem mam jakieś symboliczne 50m.
Czy tylko ja mam ten problem?

Dzięki za miłe słowa :) Mógłbyś napisać o jakie szlaki chodzi? Niektóre pliki GPX składają się z kilku segmentów (tak są zapisywane na przykład w OpenStreetMap). Niestety Garmin (i innne popularne nawigacje) tego nie obsługują. Wydaje mi się, że Locus (aplikacja na ios/android) sobie radzi.

Od jakiegoś czasu jak się o tym dowiedziałem to staram się poprawiać te "popsute" pliki i łącze segmenty w jedną całość.

Offline Mężczyzna Kalam

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.12.2021
« 20 Sty 2022, 08:54 »
tak na szybko, kilka z mojej okolicy:
1. Ziemiański Szlak Rowerowy - jakiś symboliczny mini odcinek się ładuje
2. Nadwarciański Szlak Rowerowy - jedynie odcinek od Poznania do Międzychodu, czyli mniej więcej 1/3 trasy
3. Szlak Stu Jezior - mini fragmencik
4. Piastowski Trakt Rowerowy - nic się nie ładuje

Offline Mężczyzna caspg

• velomapa.pl
« 21 Sty 2022, 15:40 »
Poprawiłem wymienione przez Ciebie szlaki. Dzięki za uwagę. Jak znajdziesz jakieś inne niedociągnięcia to daj znać, chętnie będę poprawiał.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum