Dyć to aluminium.
założyć hydraulikę i będzie rower do wszystkiego
Cytat: Mariobiker w 30 Paź 2021, 14:14założyć hydraulikę i będzie rower do wszystkiego Do wszystkiego, prócz hamowania
Co Hamulce mechaniczne i hydraulika to dwa różne światy Jeśli nie widzisz różnicy to ... bez komentarza
Dodatkowo, zmieniając hamulce na HB100, sztyce na chiński carbon i zmieniając napęd na 1x, mogę odchudzić rower o ok 600 gramNo i ~400 gram na oponach.
Wg. Wiggle miał ważyć 11.4 kg w rozmiarze M.Wg. bikeradar miał ważyć 12 kg w rozmiarze M.Info z wiggle zdaje się być prawdziwe, rower sprzedawano z oponami Kenda Kwicker 700*32c. Wg. Internetu, komplet opon w wersji 700*35c wady mniej, niż jedna opona Mitas Gripper.Dodatkowo, zmieniając hamulce na HB100, sztyce na chiński carbon i zmieniając napęd na 1x, mogę odchudzić rower o ok 600 gram No i ~400 gram na oponach.
Zmieniłem na szersze i lżejsze o pół kilograma, rower lepiej zachowuje się na zjazdach (wcześniej miałem wrażenie, że przelecę przez kierownicę), mimo swoich obręczy lepiej "siadły" i nie bujały na zakrętach.
Warto iść w owale? Czujesz różnicę na plus w porównaniu do standardowych?
Czytałem, że owale są przydatne do jazdy w terenie
Czuję różnicę podczas ruszania
Ja z kolei czytałem, że owal pomaga w jeździe pod górę.
No proszę. Same zalety owalnych tarcz. Na początku lat '90 ubiegłego wieku też pewnie tak mówili. Z czasem okazało się, że to skórka za wyprawkę. Owalne tarcze w zasadzie nie dawały nic, oprócz dobrego samopoczucia jeżdżących na nich kolarzy. Temat zarzucono. Minęło 30 lat i nagle mamy nowość! Owalne tarcze! Historia zatoczyła koło i znów słychać o niesamowitych wręcz właściwościach owalnych tarcz.
Miałem korbę biopace
Za 30zł można dobrać od 32T do 52T. Złożyłem sobie taką korbę 104BCD 34/48. Był problem z ustawieniem przedniej przerzutki (znacznie większe jajo , niż przy Biopace).Ale da się.
Tutaj mowa o rowerach terenowych. Wyobraź sobie, że jedziesz w terenie i na stromym podjeździe natrafiasz na korzeń.
Ale jesteś dzieciak. Do wymiany jeszcze sztyca na karbon, siodełko na jakieś żelowe 210 gram oraz koronki 1x 40z.IMG_20220102_130532.jpg