Autor Wątek: Kombinowanie z przednią przerzutką  (Przeczytany 3558 razy)

Offline Mężczyzna Topek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.01.2018
Kombinowanie z przednią przerzutką
« 22 Paź 2021, 14:31 »
Cześć,
Kupiłem używany rower bez przedniej przerzutki. Poprzedni właściciel jeździł po płaskim więc sobie nie założył. To jest coś jakby gravel/przełaj. Korba dwurzędowa, nie liczyłem zębów, ale na oko 48-34. Klamkomanetka Ultegra. I teraz chciałbym dokupić przednią przerzutkę. Dawno nie kupowałem, wypadłem z tematu, nie wiem na ile mogę rzeźbić, chcę kupić używaną i w miarę tanio. W specyfikacjach jest napisane ile rzędów obsługuje i na jakie duże tarcze. Czy bardzo muszę się tym przejmować? Jak jest napisane duża tarcza 44z ja mam 48z to będzie ok? Czy np. Deore albo SLX zagra z klamkomanetką szosową, czy ciągną mniej albo więcej linki i będzie lipa? Średnica ramy 34,9, to jedyna rzecz na którą wiem, że muszę zwrócić uwagę.

Moje doświadczenia są takie że przednia przerzutka to jednak prosta sprawa i wszystko jakoś się da ustawić. Ale składam ten rower dla kumpla i chcę żeby chodził w miarę sprawnie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Kombinowanie z przednią przerzutką
« 22 Paź 2021, 14:58 »
Ze zmiennych dodaj jeszcze wybór dolnego lub górnego ciągu w zależności od ramy, którą posiadasz.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Paź 2021, 21:19 »
Większość przerzutek przednich MTB nie jest kompatybilna z szosowymi klamkomanetkami. Podobnie jak i mała szansa, że przerzutka dedykowana do 44T obsłuży korbę koło 48-50T

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 22 Paź 2021, 23:45 »
Przerzutki przednie szosowe i mtb są pod inny uciąg linki. Gdybyś miał klamkomanetkę szosową 3-rz, to mógłbyś jeszcze zmieniać bieg dwoma kliknięciami ;)

Potrzebujesz przerzutki zwykłej szosowej pod 2-rz (3-rz też się pewnie równie dobrze nada). Typowa pojemność to zdaje się 16t. Nie musi być na tyle samo rzędów, ale +/- 1 będzie działać dobrze. Przerzutka pod 7/8 rzędów jest zbyt luźna dla łańcucha 10-rz i albo nie wrzuca biegu, albo jest ryzyko, że łańcuch będzie spadać na zewnątrz.

Podobnie jak i mała szansa, że przerzutka dedykowana do 44T obsłuży korbę koło 48-50T
Przerzutki są dosyć uniwersalne. Używam Campagnolo Record z korbą 36/22 i działa perfekcyjnie. W drugą stronę pewnie też można. Wystarczy założyć przerzutkę wyżej lub niżej.

Ze zmiennych dodaj jeszcze wybór dolnego lub górnego ciągu w zależności od ramy, którą posiadasz.
Jeśli nie jest to wynalazek poprzedniego posiadacza, to powinien być dolny ciąg. Przerzutki szosowe z górnym ciągiem są (były, dawno się już nie interesowałem..) niemal niespotykane.
« Ostatnia zmiana: 23 Paź 2021, 11:13 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 23 Paź 2021, 00:06 »
Na oko 48-34 ??? Niezłe oko!  8)

Korba 48x34 to prawie szosowy kompakt. Jeśli górny ciąg linki to FD-CX70 powinna działać. Mam ją w jednym rowerze przy korbie 50x34 i manetkach 5800 i działa.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 23 Paź 2021, 07:48 »
Cytat: Sedymen w Wczoraj o 14:58
Jeśli nie jest to wynalazek poprzedniego posiadacza, to powinien być dolny ciąg. Przerzutki szosowe z dolnym ciągiem są (były, dawno się już nie interesowałem..) niemal niespotykane.

Chyba pomyliłeś down swing i top swing z uciągiem linki.
Niespotykane to są raczej przerzutki szosowe z górnym ciągiem (linka idzie rurą podsiodłową i górną).
Zwykle linka idzie dołem, pod mufą suportową, do manetki.

Natomiast jeśli chozi o top/down swing - to najprościej - gdzie jest mocowana przerzutka, czy nad zębatkami, czy pod.
Top swig (dolne mocowanie, poniżej zębatek - to raczej w mtb - często zapycha się błotem, pył leci na mechanizm.
Down swing (obejma powyżej zębatek), zdecydowanie lepsze, i jak tylko rama na to pozwala - pierwszy wybór.

Offline Mężczyzna Topek

« 23 Paź 2021, 08:24 »

Tak, to jeszcze ogarniam, dzięki :)

Cytat: Sedymen w Wczoraj o 14:58
Jeśli nie jest to wynalazek poprzedniego posiadacza, to powinien być dolny ciąg. Przerzutki szosowe z dolnym ciągiem są (były, dawno się już nie interesowałem..) niemal niespotykane.

Niespotykane to są raczej przerzutki szosowe z górnym ciągiem (linka idzie rurą podsiodłową i górną).
Zwykle linka idzie dołem, pod mufą suportową, do manetki.

Natomiast jeśli chozi o top/down swing - to najprościej - gdzie jest mocowana przerzutka, czy nad zębatkami, czy pod.
Top swig (dolne mocowanie, poniżej zębatek - to raczej w mtb - często zapycha się błotem, pył leci na mechanizm.
Down swing (obejma powyżej zębatek), zdecydowanie lepsze, i jak tylko rama na to pozwala - pierwszy wybór.

Linka idzie od góry, to jest chyba raczej przełajowa z pivotami, bez śrub na koszyk na bidon

Większość przerzutek przednich MTB nie jest kompatybilna z szosowymi klamkomanetkami. Podobnie jak i mała szansa, że przerzutka dedykowana do 44T obsłuży korbę koło 48-50T

Ok, czyli szukam szosowych przerzutek, dzięki.

« 23 Paź 2021, 11:19 »
Ups, dobrze chciałem, źle napisałem. Oczywiście miałem na myśli to, że szosowe z górnym ciągiem praktycznie nie występują w naturze.

Ja do tej pory słyszałem tylko o jednej, która jest szosowa i pasuje do linki idącej od góry. Oczywiście pomijam wynalazki z odwracaniem ciągu.

Raczej szukaj w Google i nie po polsku, bo na allegro takiej może w ogóle nie być. Jeśli sobie przypomnę co to był za model Shimano to dam znać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 23 Paź 2021, 11:55 »
https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/cyclocross-and-onroad-hydraulic-diskbrake/FD-CX70-F-T.html

Przerzutka, o której mowa to FD-CX70-F-T
Teraz pozostaje znalezienie, gdzie można ją kupić..

Offline Mężczyzna Topek

« 23 Paź 2021, 21:36 »
Ups, dobrze chciałem, źle napisałem. Oczywiście miałem na myśli to, że szosowe z górnym ciągiem praktycznie nie występują w naturze.

Ja do tej pory słyszałem tylko o jednej, która jest szosowa i pasuje do linki idącej od góry. Oczywiście pomijam wynalazki z odwracaniem ciągu.

Raczej szukaj w Google i nie po polsku, bo na allegro takiej może w ogóle nie być. Jeśli sobie przypomnę co to był za model Shimano to dam znać.

Ha, nawet nie wiedziałem. Uznałem, że najpierw podłączę przerzutkę alivio którą mam przy innym rowerze, spróbować nie zaszkodzi. A jak nie zaśmiga i będę szukał szosowej, to w razie czego puszczelę sobię linkę dołem. Przelotka na obejmę, ten plastik pod support na poxipol i już :)

« 23 Paź 2021, 21:38 »
Z Alivio nawet nie próbuj, szkoda czasu. 1 kliknięcie MTB = 2 kliknięcia szosowe. Nie ma mowy żeby zadziałało.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum