Autor Wątek: Transiberica  (Przeczytany 26397 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Transiberica
« 26 Sie 2023, 13:49 »
Na początku segmentu na CP9 Haubolt ma ok. 3h45min przewagi nad Pawłem. Tyle samą jazdą to się odrobić raczej nie da, bo Haubolt jest bardzo mocnym zawodnikiem. Ale minionej nocy wiele nie spał, więc pewnie kolejnej spróbuje, podczas gdy Paweł miał lepszą regenerację, niemniej tam jest jeszcze kupa gór na metę, więc ciężko to będzie na raz zrobić. Też nie wiadomo, czy Haubolt nie będzie zobligowany regulaminem do obowiązkowego 4h postoju.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 26 Sie 2023, 13:57 »
Końcówka leci generalnie z wiatrem, więc tym trudniej nadrobić, tylko na podjazdach można coś ugrać. Łatwo się pisze leżąc na kanapie  ;D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna karolg

• Miasto: Wawa
  • Na forum od: 23.01.2013
« 26 Sie 2023, 17:10 »
Moze ktos wie co to za uchwyt na bidony ma Gosia. Bo ciekawy maja roztaw nie za siodełkiem jak na
 TT. Tylko szerzej

Nie wiem czy dokładnie ten ma Gosia, ale najprawdopodobniej Topeak Wishbone

• niech tak się stanie
« 26 Sie 2023, 17:39 »
Dość chłodno jest na końcowych dwóch górskich segmentach, stacja meteorologiczna na 1722 m n.p.m. podaje +7.9°C i stopniowy spadek temperatury. Ciekawe, czy ktoś się wybrał bez czapki lub długich rękawiczek.

Porywy wiatru w okolicy Madrytu osiągnęły 71 km/h, przy czym prędkość w porywach sukcesywnie rośnie. Miejmy nadzieję, że ta wichura w nocy trochę osłabnie.

Na jutro między CP6 a CP8 prognozowany jest wiatr północno-zachodni w porywach do 70 km/h. To będzie chyba najbardziej wietrzny dzień całego wyścigu. Sporo osób będzie miało możliwość zapoznać się z tymi warunkami.
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2023, 17:47 podjazdy »

• niech tak się stanie
« 26 Sie 2023, 20:09 »
Lider pokonał właśnie ostatnią istotną przełęcz Collado de la Espina i jeśli ostrożnie zjedzie tą wąską i stromą szosą, to już zwycięstwo ma w kieszeni. Mam nadzieję, że betonowe segmenty o nachyleniu 25% są w dobrym stanie.

Szybko zjechał, 25 km/h. Jeszcze jedna mała przełęcz i FIN w Bilbao.

Na ostatnim segmencie już tylko +6.8°C, wilgotność 100%. Modele przewidują dalszy spadek temperatury, ale nie będzie gołoledzi. Zejdzie na poziom +2/+3°C.
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2023, 20:34 podjazdy »

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 26 Sie 2023, 20:29 »
Tymczasem Paweł "śpi" z Martinem w tym samym miejscu 😁
Martin jest nieaktywny od 4 godzin, więc pewnie zaraz ruszy. Paweł od godziny. Ciekawa jak ta końcówka się rozegra.

• niech tak się stanie
« 26 Sie 2023, 20:36 »
Tymczasem Paweł "śpi" z Martinem w tym samym miejscu 😁
Martin jest nieaktywny od 4 godzin, więc pewnie zaraz ruszy. Paweł od godziny. Ciekawa jak ta końcówka się rozegra.
Widziałem, zastanawiam się, czy to może kwestia ładowania baterii, bo nadajnik ma 15% naładowania. Jeśli powerbank wytrzaskany i trzeba ładować trackera, to lepiej przy okazji trochę pospać :D Tym bardziej, że pierwsze miejsce właśnie pokonało kluczowy segment, więc będzie walka o miejsca 2-4.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 26 Sie 2023, 20:47 »
A więc tak. Mam info z pierwszej ręki :) Nikt z Nas nie rusza bo hotel drogi. A jest tu fajnie, ciepło i sucho. Do tego rano mamy śniadanie w cenie.

Martin ma problem z  przerzutką z tyłu. Nie działa. Coś mówił ze naprawił i zobaczy jak jutro bedzie na deszczu działać. Jak zadziała to pociśnie a jak nie to nie.

Ja dziś zmokłem solidnie. Suszę się. Dośpię co trzeba. Przygotuje sie mentalnie na 300km w  deszczu i jakoś o 6.00 chce ruszyć. Co by tak to tej północy być w Bilbao

Ogólnie jak podjazdy pisałeś. Leje solidnie  na całej północy. Robi sir też naturalnie coraz zimniej.

A Adam to inna liga :) Mimo że miał sporo problemów z kapciami to j tak ogarną i wygrał wyścig wzorowo. No dobra. Do północy go wygra :)

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 26 Sie 2023, 21:01 »
A jak tam jutro  z temperaturą w Bilbao? Bo mam plan tam byc tez wieczorem tak ok. 21-22.00. Jak sie nic nie wykrzaczy

• niech tak się stanie
« 26 Sie 2023, 22:13 »
A jak tam jutro  z temperaturą w Bilbao? Bo mam plan tam byc tez wieczorem tak ok. 21-22.00. Jak sie nic nie wykrzaczy
W Bilbao z temperaturą nie ma problemu, nawet teraz jest ponad +15, bo wieje od morza, które ma około 19 stopni. Jest za to bardzo szybki spadek temperatury w górach spowodowany opadami, w nocy ledwo co powyżej zera na CP10, więc może lepiej, że nikt tam się teraz nie pcha. Jutro ma być silny wiatr od morza, zwłaszcza po południu, do 70 km/h. Poprawi to trochę wskazania temperatury w górach, ale będzie mocno wychładzał na najwyższych segmentach, no i przez to mocne opady będą na północnych stokach. Te opady na razie będą, bo wiatr z północnego zachodu nawiewa wilgotne powietrze znad morza, znaczna poprawa pogody dopiero w środę i czwartek, jak wiatr się skończy. Wykres aktualnej temperatury w Bilbao i w górach

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Sie 2023, 23:34 »
Paweł z Hauboltem mają spać do rana, a tymczasem dotąd zajmujący czwartą pozycję Ceyrowski ruszył do ataku i już jest 1,5h z przodu. Jeśli on pociągnie całą nockę, a Paweł pośpi do jakiejś 6 rano (ale w to to mocno wątpię ;)) - to wcale nie będzie go tak prosto dogonić, bo bliskość mety często pomaga wykrzesać dodatkowe siły. A Białek pewnie za jakąś godzinkę będzie na mecie, główny faworyt nie zawiódł - tu nie ma żadnych wątpliwości kto był najmocniejszy. Będzie miał blisko dobę przewagi.

Mam nadzieję, że betonowe segmenty o nachyleniu 25% są w dobrym stanie.

Całkiem dobrze się trzymają  ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2023, 23:42 Wilk »

• niech tak się stanie
« 26 Sie 2023, 23:39 »
Jak pośpi do rana, to poleci obok nosa nie tylko drugie, ale i trzecie miejsce. Mówiąc krótko prześpi szansę na podium. Może jednak po prostu musi się zregenerować? Pogoda nie rozpieszcza na tym końcowym odcinku.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Sie 2023, 23:48 »
Może jednak po prostu musi się zregenerować? Pogoda nie rozpieszcza na tym końcowym odcinku.

Haubolt z nawalającą przerzutką to pewnie nie będzie tu problemem, chyba że to porządnie naprawił. Natomiast pytanie czy obaj zakładali, że Ceyrowski może spróbować skorzystać z tej szansy. Ale to że na razie prowadzi - to jeszcze daleko do tego, ze dojedzie. Na razie to jedzie na mocnej adrenalinie, że udało mu się przegonić tę dwójkę, ale którą po paru godzinach zastąpi mocne zamulenie. Pełna nocka na tym etapie wyścigu, po ponad tygodniu bardzo ciężkiej trasy to już nie wchodzi tak łatwo jak na samym początku, więc Ceyrowski w dzień pewnie będzie solidnie zamulać. A Paweł po dobrej regeneracji to już bez problemu dociągnie na raz na metę

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Sie 2023, 23:53 »
Ale ciekawe jest, że Białek ma nowy rower, bo jeszcze RTP jechał na Canyonie. I wymieniając rower na nowy dalej pozostał przy hamulcach obręczowych, po tym jasno widać, ze uważa to za lepszy zestaw na ultra. Niewątpliwie hamulce obręczowe są bardziej niezawodne i banalne w regulacji, a z tarczami zawsze mogą być pewne problemy, a i przycieranie o tarcze to bardzo częsta sprawa.

• niech tak się stanie
« 27 Sie 2023, 00:00 »
Myślałem, że Adam Bialek do północy dojedzie, ale jednak nie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?