Nasz Miciek kręci teraz w tamtych stronach. Ja osobiście polecam widoki na meandry rzeki Uvac - koło Sjenicy a wybrałbym się też na płaskowyż Peśter (na mapy.cz jako Pešter Field nature reserve) - między Sjenicą a Tutinem.
Kilka uwag ode mnie: Polecam skręcić w Sjenicy na punkt widokowy Molitva, aby podziwiać kanion rzeki Uvac. Podjazd i zjazd jest ciężki, ale warto.Od Sjenicy na drodze 202 jest nowiutki asfalt, jechałem w drugą stronę 65 km/h na zjeździe. Potem można zjechać asfaltem do wsi Cetanoviće i dalej jak na mapie szutrami na Rasno i do Novego Pazaru. Ten odcinek z Sjenicy do Novego Pazaru to kwintesencja płaskowyżu Pešter i regionu Sandžak. Uwielbiam takie klimaty. A Novi Pazar to jak inny kraj - klimat bliskiego wschodu.Wytyczona na mapie trasa omija o kilometr monastyr Sopoćani, warto tam zajrzeć, tym bardziej, że droga będzie i tak szła w dół.No i szkoda omijać Kopaonik, choć nigdy nie byłem w Kosowie.
Polecam skręcić w Sjenicy na punkt widokowy Molitva, aby podziwiać kanion rzeki Uvac. Podjazd i zjazd jest ciężki, ale warto.
Cytat: Miciek w 29 Lip 2021, 21:14 Polecam skręcić w Sjenicy na punkt widokowy Molitva, aby podziwiać kanion rzeki Uvac. Podjazd i zjazd jest ciężki, ale warto.Nie widzę na mapach podjazdu do tego punktu. Jest tam jakiś szuter czy tylko ścieżka piesza?
Nie widzę na mapach podjazdu do tego punktu. Jest tam jakiś szuter czy tylko ścieżka piesza?
Cytat: lepiotrek w 2 Sie 2021, 09:35Nie widzę na mapach podjazdu do tego punktu. Jest tam jakiś szuter czy tylko ścieżka piesza?Ja w którymś momencie zrezygnowałam z pchania się tam z sakwami na ciężko, wsadziłam rower w krzaki i dalej z buta😀
Kiedy byłem tam pierwszym razem, podjechałem pierwszą drogą za mostem do campingu, tam zostawiłem rower i poszedłem z buta na punkt widokowy.(...)
dzięki czemu mam taką pamiątkę: