Autor Wątek: Rekord Świata 24h  (Przeczytany 26501 razy)

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2018
Odp: Rekord Świata 24h
« 16 Mar 2023, 16:35 »
Ale to Zeinab zrobił te 915km?
Bo ja znalazłem informację, ze próbował poprawić rekord Luksemburczyka Ralpha Diseviscourta wynoszący właśnie 915km, ale nie dał rady, jakieś miał problemy ze zdrowiem i skończył tylko na 607km. To jest rekord w innej kategorii niż Strassera, nie jako Road, tylko na otwartym (niezadaszonym) torze kolarskim.

Mea culpa. Masz rację, nie doczytałem. Rzygał i w końcu się poddał po 18,35h.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Mar 2023, 18:36 »
Na BBT nie zawiódł - świadomie odpuścił i jechał na spokojnie, bo już miał w tamtym roku wygrane wszystko co zakładał, więc wolał oszczędzać organizm - od razu zakładał, że nie jedzie wygrać.

Nie, to nie tak wyglądało. Damian jasno pisał, że jedzie powalczyć o rekord trasy i pierwszą część trasy jechał w samym czubie. Ale zmęczenie sezonem dało o sobie znać i w pewnym momencie musiał odpuścić. Też to był chyba jego pierwszy wyścig na 1000km, a to się jednak inaczej jedzie niż 500km. Jak czytałem jego relację, to bardzo się wyżyłował na tym wspomnianym już Ultra Time Trial, tam były bardzo słabe warunki, jechał na rowerze czasowym, który dał mu mocno do wiwatu - dał radę wygrać ale kosztem mocnej eksploatacji organizmu i w efekcie na BBT już pary zabrakło, za krótki był czas na regenerację.

A jak czytam o jego przygotowaniach do bicia rekordu - to Damian wszystkie treningi wykonuje właśnie na rowerze czasowym, na którym tę próbę podejmie. I to uważam, że jest bardzo mądrym posunięciem. Rower czasowy jest nieco szybszy od typowego szosowego, przede wszystkim chodzi tu o zakres dużych prędkości rzędu 40km/h/. Ale ta większa szybkość wynika z bardziej agresywnej sylwetki, takie rowery to się stosuje najczęściej do krótkich (do 1h) czasówek, natomiast przy wyścigu ultra komfort jest sprawą kluczową. Więc długie godziny spędzane na takim sprzęcie pozwolą się ciału przyzwyczaić do innej pozycji.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 16 Mar 2023, 19:29 »
Nie, to nie tak wyglądało. Damian jasno pisał...
Ja nie mówię co Damian gdzieś pisał, albo co tam z czegoś wywnioskowałeś - rozmawiałem z nim osobiście przed tym wyścigiem i tak mówił.

Offline Mężczyzna ramzes

« 16 Mar 2023, 19:35 »
Jak kogoś interesuje sylwetka Damiana i jego podejście do tego co robi, to polecam ciekawy wywiad z nim:
https://youtu.be/JYTgUNY189o

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Mar 2023, 19:51 »
Ja nie mówię co Damian gdzieś pisał, albo co tam z czegoś wywnioskowałeś - rozmawiałem z nim osobiście przed tym wyścigiem i tak mówił.

Przeczytaj sobie co sam Damian napisał po BBT:
https://na-osi.pl/blog/baltyk-bieszczady-tour-1022km-wyscig-dwoch-ambicji/

Nie ściemniam i nie ściemniałem, że do Świnoujścia pojechałem po dwa cele. Pierwszy to wygrać Bałtyk – Bieszczady Tour i ustanowić nowy rekord, drugi – wygrać cały Puchar Polski.

Krótko przed wyścigiem zorientował się, że organizm ma zajechany po bardzo wymagającym sezonie i wiedział, ze ten pierwszy cel jest mało realny. Ale to nie znaczy, ze zrezygnował - powalczył i jest o tym w relacji, ale fizycznie był za bardzo zmęczony, by temu podołać. Więc odpuścił główny cel i skoncentrował się na pierwszym miejscu w całym Pucharze Janika.

Offline Mężczyzna Chrabu

• Miasto: Serock
  • Na forum od: 13.09.2017
« 17 Mar 2023, 08:08 »

Może zmienił założenia przed samym startem niż wcześniej publicznie deklarował.
Ja tak samo jak przedmówcy kojarzę zapowiedzi rekordu na BBT. Do tego był poradnik jak przygotować się na 1000km, za który zebrał sporo krytyki, bo właśnie jeszcze żadnego tysiąca na koncie nie miał.
Pamiętam, że z komentarzy bił brak pokory i poczucie wyższości co to nie ja. Być może to była tylko gra medialna. Ambitny chłopak, sporo trenuję, więc zobaczymy w sierpniu ile wykręci.  :)

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 18 Mar 2023, 01:02 »

Przeczytaj sobie co sam Damian napisał po BBT:
https://na-osi.pl/blog/baltyk-bieszczady-tour-1022km-wyscig-dwoch-ambicji/

Nie ściemniam i nie ściemniałem, że do Świnoujścia pojechałem po dwa cele. Pierwszy to wygrać Bałtyk – Bieszczady Tour i ustanowić nowy rekord, drugi – wygrać cały Puchar Polski.

Krótko przed wyścigiem zorientował się, że organizm ma zajechany po bardzo wymagającym sezonie i wiedział, ze ten pierwszy cel jest mało realny. Ale to nie znaczy, ze zrezygnował - powalczył i jest o tym w relacji, ale fizycznie był za bardzo zmęczony, by temu podołać. Więc odpuścił główny cel i skoncentrował się na pierwszym miejscu w całym Pucharze Janika.
na pierwszym zdjeciu widac róznice miedzy BBT a innymi utra maratonami. Na bbt miał sakwe za mostkiem   na jedzenie. Pod siodełkiem tez coś tylko na nogawki i rękawki max drytka zeby byc aero. Dla tego uwazam BBT za wyscig. Bo jak jestes mocny to na przepakach masz wszystko czego potrzebujesz jak i nie ciut wiecej. Konie 300 km robia spokojnie ponizej 9 godzin wiec jada na turbo leko jak normanlni ludzie po bułki. Wiec to sie rózni diametralnie od MRDP czy TCRa. Już nie wspomne ze na 2020 ktos mnie wyprzedzał na dysku z tyłu . brakowało smigła z przodu żeby mnie dobić psychicznie. Wiem ze stożek sam nie jedzie bo znajomy jezdził na alu kołach i miął wybite wyniki.
« Ostatnia zmiana: 18 Mar 2023, 12:22 gkjanek »
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Sie 2023, 14:11 »
Jutro w Przasnyszu Damian Pazikowski zmierzy się z rekordem świata 24h Strassera, zobaczymy jak mu to pójdzie.

Pogodę wydaje się, że trafił bardzo dobrą, niemal perfekcyjną, może tylko deczko za ciepło, w sobotę ma być 27 stopni, w niedzielę 31. Ale najważniejsze, że bez silnego wiatru czy deszczu (konieczność jazdy w kurtce deszczowej psuje aerodynamikę, która będzie tu kluczowa). A noc będzie na tyle ciepła, że pewnie nie będzie w ogóle potrzeby używania jakiś grubszych ciuchów.

Natomiast z tego co widzę - to nie będzie żadnego monitoringu on-line z tego wydarzenia, to już jest mocna kicha. Tyle reklamy, zapowiedzi, miasteczko startowe i monitoringu nie dało rady załatwić? To już deczko niepoważne. W mediach pewnie będą na bieżąco pojawiać się międzyczasy Damiana, ale to jednak nie do końca to samo.

Offline Mężczyzna Darecki

• Miasto: Wadowice
  • Na forum od: 21.01.2022
« 11 Sie 2023, 14:28 »
a miał być monitoring  :-[

Offline Mężczyzna ramzes

« 11 Sie 2023, 16:39 »
Nie wiem, jak tam z monitoringiem, ale postaram się wrzucić czasem jakieś foto tutaj. Zapewne więcej fotek / filmów będzie pojawiać się w trakcie imprezy na instagramie BIKEWAY, a po kilku dniach od imprezy (zależy jak się wyrobię czasowo i jak potoczy się impreza) pojawi się jakaś wideo relacja na kanale YT Bikeway.

https://www.instagram.com/bikeway.pl/
https://www.youtube.com/@bikeway_pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2023, 11:23 »
Start z tego co się doczytałem zaczyna się dzisiaj dopiero o 15, więc koniec zmagań nastąpi w niedzielę o tej samej porze. Najważniejsze, że pogoda jest prawie optymalna, to daje nadzieję na duże emocje, Damian na pewno powalczy i przynajmniej przez ładnych parę godzin powinien utrzymywać tempo powyżej rekordu Strassera, a kto wie - może da radę i ten rekord złamać  :P

Online Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 12 Sie 2023, 11:47 »
Macie gdzieś gpx?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2023, 12:15 »
Tu masz tę pętlę z czerwcowej próby Damiana.
https://www.strava.com/activities/9334414708
Pętla ma 7,3km, Strava pokazuje na niej 12m podjazdów, RWGPS 20m, więc pewnie realnie jest 15-17m. Do końca optymalna nie jest, bo są jednak 3 ostrzejsze zakręty na których pewnie trzeba będzie trochę prędkości wytracić. Ale z tego co zrozumiałem to będzie na niej zamknięty ruch, to jest bodajże jakaś strefa ekonomiczna - a to dużo wnosi, bo nie jest łatwo znaleźć odcinek z wyłączonym ruchem. A zwyczajne sytuacje drogowe mogłyby mieć spory wpływ na wynik, nieraz zmuszając kolarza do poważnego wyhamowania.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 12 Sie 2023, 18:03 »
Ktoś może wie jak idzie Damianowi? Na stronie wydarzenia na Fejsie cisza, Instagrama nie mam, ale tam chyba też nie można się nic dowiedzieć 🤔
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 12 Sie 2023, 18:57 »
W 3h ma przejechane 124,5 km.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....