Autor Wątek: Jaka kaseta/napęd do mieszczucha?  (Przeczytany 15678 razy)

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Odp: Jaka kaseta/napęd do mieszczucha?
« 25 Cze 2021, 19:40 »
Ja mam typowego mieszczucha (damka), z kołami 26" i 7-biegową piastą z hamulcem oraz dynamem w piaście przedniej. Jeżdżę nim nie tylko po mieście z zakupami, ale również w terenie przez cały okrągły rok. Żeby nie dostawać zadyszki przy podjazdach, których w Nowym Sączu i okolicy nie brakuje, wymieniałem tylną zębatkę z 19 na 22 i ostatecznie stanęło na 24.Rower ma już 13 lat i ma nawinięte ponad 40 tys. km. Piasta wielobiegowa w tym czasie po ok. 20 tys. km miała profilaktyczny przegląd w serwisie rowerowym. W tym roku zaczęło mi w tylnym kole coś czasem trzeszczeć. Początkowo myślałem, że to luźne szprychy, ale okazało się, że przyczyna leżała w piaście, a konkretnie w koszyku rolek hamulca. Podczas któregoś ostrego hamowania został wyłamany występ dystansowy w koszyku rolek rozporowych. Do tego by nie doszło, gdyby w koszyku między występami były większe odstępy. Koszyk taki sam, nie jest dostępny, więc sprawę załatwiłem w ten sposób, że wyłamany występ zastąpiłem dodatkową rolką odpowiedniej średnicy, żeby utrzymać właściwy dystans między oryginalnymi rolkami, a między pozostałymi występami powiększyłem odstępy. Piasta po tej modyfikacji działa normalnie.W ciągu tych 13 lat wymieniłem raz łańcuch, dwie ułamane korby linkę do zmiany biegów i 3 komplety opon.Z perspektywy tych 13 lat jeżdżenia na tym rowerze, mogę powiedzieć, że gdybym miał ponownie kupować rower to tylko z biegami w piaście. A to ze względu na praktyczną jej bezobsługowość oraz możliwość bezpośredniego przechodzenia z każdego biegu na dowolny, w tej chwili potrzebny, a biegami mielę jak w samochodzie rajdowym.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 25 Cze 2021, 20:15 »
U mnie, koncepcja roweru miejskiego kompletnie się nie sprawdziła. Wielokrotnie byłem w sytuacji, że jeżdżąc po mieście wpadała mi do głowy myśl, że skoro już jestem w siodle, to wyskoczę na godzinę albo dwie do lasu. A u mnie, wiecie, las to głównie piach i kamienie, więc z napędu 1x zrezygnowałem całkowicie. Nie widzę powodu, żeby się tak umartwiać - nie chcę już sobie niczego udowadniać. Nie chcę też psuć sobie zabawy zamianą rowerów, więc każdy mój rower powinien spełniać minimum uśrednionych wymagań (nie potrafię prościej tego opisać).
Jeśli w workowej ramie jest jakiś problem z przednią przerzutką, to trzeba kombinować, ale ja raczej podzielę swoje rowery jakoś inaczej - według innych kryteriów.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Cze 2021, 10:41 »
Nie chcę też psuć sobie zabawy zamianą rowerów, więc każdy mój rower powinien spełniać minimum uśrednionych wymagań (nie potrafię prościej tego opisać).
Mam podobne podejście. U mnie do tej pory było to raczej tak, że jeden z rowerów został poświęcony jako miejski. W związku z tym w rowerze szosowym miałem dosyć ciężki bagażnik że sprężyną i gumami i mocowanie do koszyka na kierunicę. Do tego jeszcze kupiłem sakwy, które są na nim na stałe. Niestety szybko zaczęła się pruć.

Jeśli w workowej ramie jest jakiś problem z przednią przerzutką, to trzeba kombinować, ale ja raczej podzielę swoje rowery jakoś inaczej - według innych kryteriów.
Problem jest podwójny. Rura ma trochę za dużą lub wyraźnie za małą średnicę. Gdybym już nawet rozwiązał ten problem, to może się okazać, że musi być nisko i nie będzie działać z preferowanym rozmiarem zębatek.

Ostatecznie myślę, że stanie na kasecie 11-40t. Optymalna byłaby kaseta 9-40t lub 10-40t 12-rz, ale takich w ogóle nie znalazłem.
« Ostatnia zmiana: 26 Cze 2021, 11:02 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 7 Lip 2021, 13:09 »
Przypadkiem trafiłem, że istnieje coś czego szukam:

https://www.sunrace.com/en/products/detail/cssx0
CSSX0
Small Wheel 11-Speed Cassette | CSSX0 ENW 9-36T | CSSX0 ENU 9-32T

Features
.CSSX0  ENW 9-36T 
.CSSX0  ENU  9-32T
.11-Speed
.Alloy Spider & Spacers
.Lightweight Design
.X (Metallic Silver)
.345g (NW) / 313g (NU)

Wagowo jest super. Do doskonałości brakuje tylko żeby były bardziej współczesne wersje, czyli zamiast 11 było 12 rzędów. No i drobną niedogodnością jest konieczność posiadania bębenka XD. Jeśli chce się mieć piastę 130 mm, giętką oś i 36 szprych, może być to problematyczne.

e: możliwe, że to jednak kaseta kompatybilna ze składakowym Shimano Capreo :O
« Ostatnia zmiana: 7 Lip 2021, 14:56 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 7 Lip 2021, 15:25 »
Campagnolo Ekar ma 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 23, 27, 31, 36, do tego dowolna  piasta DT z nowym bębenkiem N3W. I technicznie to chyba dokładnie to, czego szukasz  :P

« 7 Lip 2021, 15:57 »
Do mieszczucha w byłoby idealne. Niestety Campagnolo Ekar jest hydrauliczne, a ja potrzebuję mieć hamulce obręczowe. Tylko z tego względu nie decyduję się na zakup.

Jestem umówiony na zakup kasety SLX 11-40t w rozsądnej cenie. Najwyżej w przyszłości zmienię na coś lepszego. Teraz niczego podobnego dla 12 rzędów nie ma.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2021, 17:59 »
Tylko, że jeżdżenie na zębatce 9T to już są zauważalne straty na wydajności napędu, łańcuch jest na tym za bardzo skręcony by to optymalnie pracowało. A poza stratami i sama kultura pracy pewnie taka sobie.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Lip 2021, 18:31 »
A niby skąd takie pomysły?  Identyczne brednie pisano przy kasetach 12t, które zastąpiły wolnobiegi 14t.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2021, 19:14 »
A niby skąd takie pomysły?  Identyczne brednie pisano przy kasetach 12t, które zastąpiły wolnobiegi 14t.
Tekstów o bzdurach radzę nie nadużywać, bo można się zabawnie skompromitować  ;)
Myślałem, że co jak co - ale coś takiego jest oczywiste, bo chyba każdy czuje jadąc na 11T z tyłu, że efektywność pracy napędu jest zauważalnie niższa niż na większych koronkach.
https://www.bikeradar.com/features/friction-facts-free-speed-from-proper-shifting/
Ignoring lateral chain alignment completely, it’s always better to run bigger chainrings and cogs in terms of friction: ignoring lateral chain alignment completely, it’s always better to run bigger chainrings and cogs in terms of friction

A 9T to jest rozmiar ekstremalny, przeskok pomiędzy powiedzmy z przodu 44T-10 w porównaniu do 44-9 jest procentowo sporo większy niż pomiędzy 12 a 11T. Nie mogę teraz tego znaleźć, ale z dokładnych badań które jakiś czas temu przeglądałem wynikało że już poniżej 14T z tyłu zaczynają się spadki efektywności, dla 9T są już pod 15% w porównaniu do 14T i większych, do tego dochodzi jeszcze często przekos - bo takie kasety najczęściej stosuje się w napędach 1x.

Dla mnie najprostszym dowodem dla tej prawdy były rowery do rekordów w jeździe godzinnej. Były to single i stosowano tam napęd w okolicach 65-14, mimo że wagowo jest cięższy niż gdyby dać mniejszy przód i mniejszy tył. Ale efektywność napędu była w tym przypadku dużo ważniejsza niż waga.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Lip 2021, 19:48 »
Pierdołów cd-a masz koronki torowe 9t lub 11t? Widziałeś gwint piasty torowej?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Lip 2021, 20:07 »
Trwałość koronek kaset jest odwrotnie proporcjonalna do ilości zębów.
Przy 9T, pracują (zazębiają) 4 zęby, i one muszą przenieś cały moment obrotowy.
9T (10T) to tak do sporadycznego dokręcania na zjazdach bym widział.
Ciągłe używanie zdegraduje szybko zęby.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2021, 20:09 »
Pierdołów cd-a masz koronki torowe 9t lub 11t? Widziałeś gwint piasty torowej?

Najpierw przyznaj się do błędu i że sobie popłynąłeś mocno. Wrzuciłem rzetelne badania obalające Twoje teksty, ze rozmiar koronki nie ma żadnego znaczenia dla oporów łańcucha. Chcesz dyskutować - to podawaj źródła zamiast wstawiać złośliwości.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Lip 2021, 20:19 »
A rozumiesz ten wykres czy pomóc przeczytać? Widzisz tam swoje 15%? Nauka TVP w technice zawodzi.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2021, 21:26 »
A rozumiesz ten wykres czy pomóc przeczytać? Widzisz tam swoje 15%? Nauka TVP w technice zawodzi.

Pisałem wyraźnie, że badań z owymi 15% nie mogę znaleźć, wiec nie wiem na ile to było wiarygodne i czy to była dokładnie taka liczba. Ale pamiętam, ze pisał to Chris White, który jest chodzącą encyklopedią rowerową. W teście który wrzuciłem jest jedynie analiza typowych kaset do 11T i widać wyraźnie, że na mniejszych koronkach są większe opory, a jest duży przeskok pomiędzy 11T a 9T. A Ty pisałeś ogólnie, że to bzdury, ze na mniejszych zębatkach są mniejsze opory i nic poza buracką zaczepką osobistą nie byłeś w stanie wrzucić.

Takie dyskutowanie to zwykły brak kultury - z miejsca wstawić ordynarną wycieczkę osobistą, nie podając cienia argumentu.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 8 Lip 2021, 09:30 »
Po co te kłótnie, do miasta i na lekkie wycieczki poza miasto na spokojnie wystarcza piasta wielobiegowa, może być Shimano Nexus 7 czy Alfine 8, więcej przełożeń jest zbędne.
Piasty trwałe i sprawdzone przez wielu użytkowników, praktyczne bezobsługowe - przegląd i smarowanie co 5000 km.
Jeśli zamiast łańcucha zastosujemy pasek to dodatkowo będzie cicho i (znowu) bezobsługowo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum