Kupiłem nowy rower Tym razem ma być dobrze przystosowany do jazdy miejskiej i komfortowego przewożenia dużej ilości zakupów.(...)Chętnie wziąłbym gęstą kasetę 12-rz, też zakres 11-42, ale takich nie widzę - są tylko 11-34t i 11-46t. Jakieś inne pomysły?
Na miasto mam singla
To kupiłeś nowy rower, czy znowu coś rzeźbisz....? Bo coś tu nie halo.
Akurat u mnie w mieście jest to trochę podjazdów
Nowy rower? Ale nowy w sensie świeżego posiadania, czy rozbierasz gotowca prosto ze sklepu?No i jak dla mnie to w mieszczuchu byłaby fajna piasta planetarna, pasek.. coś co jest niewrażliwe na pogodę?
]W moim Krakowie także. Podobnie jak w twoim
Co to są problemy z hamulcami? Po co się je ma?
Co to są problemy z hamulcami?
Po co się je ma?
Cytat: Waxmund w 22 Cze 2021, 20:44Co to są problemy z hamulcami? Po co się je ma? Mnie w cioraczorowerze po 4 latach zaczyna umierać BB7 - nigdy nie robiłem z nim czegokolwiek prócz wymiany klocków.. teraz, oblazła z niego farba, i sprężynka już nie cofa ramienia na sucho... ale swoje pożył
Nie chcę też psuć sobie zabawy zamianą rowerów, więc każdy mój rower powinien spełniać minimum uśrednionych wymagań (nie potrafię prościej tego opisać).
Jeśli w workowej ramie jest jakiś problem z przednią przerzutką, to trzeba kombinować, ale ja raczej podzielę swoje rowery jakoś inaczej - według innych kryteriów.
CSSX0Small Wheel 11-Speed Cassette | CSSX0 ENW 9-36T | CSSX0 ENU 9-32TFeatures.CSSX0 ENW 9-36T .CSSX0 ENU 9-32T .11-Speed .Alloy Spider & Spacers.Lightweight Design.X (Metallic Silver).345g (NW) / 313g (NU)
A niby skąd takie pomysły? Identyczne brednie pisano przy kasetach 12t, które zastąpiły wolnobiegi 14t.
Ignoring lateral chain alignment completely, it’s always better to run bigger chainrings and cogs in terms of friction: ignoring lateral chain alignment completely, it’s always better to run bigger chainrings and cogs in terms of friction
Pierdołów cd-a masz koronki torowe 9t lub 11t? Widziałeś gwint piasty torowej?
A rozumiesz ten wykres czy pomóc przeczytać? Widzisz tam swoje 15%? Nauka TVP w technice zawodzi.
A niby skąd takie pomysły?
Po co te kłótnie, do miasta i na lekkie wycieczki poza miasto na spokojnie wystarcza piasta wielobiegowa, może być Shimano Nexus 7 czy Alfine 8, więcej przełożeń jest zbędne.Piasty trwałe i sprawdzone przez wielu użytkowników, praktyczne bezobsługowe - przegląd i smarowanie co 5000 km.Jeśli zamiast łańcucha zastosujemy pasek to dodatkowo będzie cicho i (znowu) bezobsługowo.
rower ma potencjał bycia wyprawowym. Posiada pewne unikalne cechy, których nie posiadają inne moje rowery. Bycie mieszczuchem jest głównym zadaniem, ale nie jedynym.
Cytat: MCsubi w 7 Lip 2021, 18:31A niby skąd takie pomysły? Ja bym powiedział, że z Podstaw Konstrukcji Maszyn i jeszcze w Poradniku Mechanika można sobie znaleźć. Zdolność do przenoszenia mocy oraz efektywność przełożenia maleją wraz z ilością zębów/ średnicą koła łańcuchowego. W konstrukcjach przekładni nie zaleca się zębatek mniejszych niż 17 z. a optimum to 19.
Przerzutka pozwala utrzymywać optymalną kadencję. Poza tym rower ma potencjał bycia wyprawowym. Posiada pewne unikalne cechy, których nie posiadają inne moje rowery. Bycie mieszczuchem jest głównym zadaniem, ale nie jedynym. W takim rowerze nie chcę ani singla, ani piasty z biegami, chyba, że to Rohloff. O co chodzi napiszę jak już uda się złożyć ;]Obsesji na punkcie efektywności nie mam. W moim przypadku nie widzę przewagi piasty planetarnej - ma kilka fajnych cech, ale też i mniej fajne. Do tego posiadam już w zapasach wolną manetkę, piastę i łańcuch 11-rz. Manetki bar-end do nexusa są bardzo drogie, a tak używam, co już mam.O przedniej przerzutce już pisałem, nie da się jej założyć bez modyfikacji ramy.