Autor Wątek: Jaka kaseta/napęd do mieszczucha?  (Przeczytany 15773 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jaka kaseta/napęd do mieszczucha?
« 18 Cze 2021, 15:55 »
Kupiłem nowy rower :D Tym razem ma być dobrze przystosowany do jazdy miejskiej i komfortowego przewożenia dużej ilości zakupów.

Zastanawiam się jaki napęd wybrać. Warunki:
- koniecznie ma być to układ 1x, bo chcę uniknąć przedniej przerzutki (rama jej nie sprzyja)
- ma być rozsądnie zestopniowane, kaseta 9-rz 11-32t jest dla mnie już przyzwoita
- w miarę szeroki zakres, gdybym jednak chciał użyć roweru w innym celu
- nie chcę gigantycznych kaset typu 11-52t i wiszących nisko przerzutek.

Aktualnie najbardziej sensowna zdaje się być kaseta 11-rz 11-42 SLX lub XT. Zalety:
- używa zwykłego bębenka, więc nie ponoszę dodatkowych kosztów
- ten sam uciąg co 12-rz - unifikacja
- mam wolny łańcuch 11-rz - muszę tylko kupić spinkę
- posiadam już manetkę 12-rz, działałoby z jednym pustym kliknięciem
- potencjalna możliwość przejścia na 12 rzędów niskim kosztem

Rozważałbym SRAM. Kasety 11-rz 10-42t są śmiesznie tanie, lekkie i dają minimalnie szerszy zakres. Dochodzi za to koszt piasty z bębenkiem XD.

Chętnie wziąłbym gęstą kasetę 12-rz, też zakres 11-42, ale takich nie widzę - są tylko 11-34t i 11-46t. Jakieś inne pomysły?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Jaka kaseta/napęd do mieszczucha?
« 18 Cze 2021, 16:02 »
Kupiłem nowy rower :D Tym razem ma być dobrze przystosowany do jazdy miejskiej i komfortowego przewożenia dużej ilości zakupów.
(...)
Chętnie wziąłbym gęstą kasetę 12-rz, też zakres 11-42, ale takich nie widzę - są tylko 11-34t i 11-46t. Jakieś inne pomysły?
Pomysły nie, ale pytanie jak najbardziej. Po co Ci taka rozpiętość do mieszczucha?

« 18 Cze 2021, 16:15 »
Dobre pytanie ;)

Rower ma pewne cechy odróżniające go od reszty posiadanych rowerów. Chciałbym, żeby po zdemontowaniu sprzętu bagażowego mógł służyć do jazdy innej niż miejska. Na miasto w zupełności wystarczyłaby kaseta 11-34t. Jednak kaseta 11-42t zwiększyłoby znacznie użyteczność, nie rujnując wcale budżetu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Cze 2021, 16:44 »
Na miasto mam singla :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 18 Cze 2021, 22:02 »
To kupiłeś nowy rower, czy znowu coś rzeźbisz....? Bo coś tu nie halo.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 18 Cze 2021, 22:15 »
Na miasto mam singla :)
Akurat u mnie w mieście jest to trochę podjazdów 8)
To kupiłeś nowy rower, czy znowu coś rzeźbisz....? Bo coś tu nie halo.
Kupiłem, czekam i rozmyślam co należy zmienić. Nowy rower jest tak bardzo bez sensu, że docelowo zostanie tylko rama, widelec, mostek, stery i jedna z piast.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 18 Cze 2021, 22:18 »
Pokaż oryginał. Bo aż strach pomyśleć co jest przed, a co będzie po  ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 18 Cze 2021, 22:19 »
Cierpliwości

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 18 Cze 2021, 23:04 »
Nowy rower? Ale nowy w sensie świeżego posiadania, czy rozbierasz gotowca prosto ze sklepu?

No i jak dla mnie to w mieszczuchu byłaby fajna piasta planetarna, pasek.. coś co jest niewrażliwe na pogodę?

« 19 Cze 2021, 14:45 »
Akurat u mnie w mieście jest to trochę podjazdów

W moim Krakowie także. Podobnie jak w twoim  :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 19 Cze 2021, 15:54 »
Nowy rower? Ale nowy w sensie świeżego posiadania, czy rozbierasz gotowca prosto ze sklepu?

No i jak dla mnie to w mieszczuchu byłaby fajna piasta planetarna, pasek.. coś co jest niewrażliwe na pogodę?
Nowy używany Trafił się ładny brytyjski klasyk.

Co do paska zgadzam się, co do piasty planetarnej trochę. Zostawianie roweru, gdzie jest narażony na deszcz niestety wpływa negatywnie na kulturę pracy łańcucha i przerzutki. Aktualnie nie robię długich tras po mieście i nie zostawiam zbyt często na deszczu. Parafinowany łańcuch daje namiastkę paska, bo jest zawsze czysty. Rower ma służyć bardziej do przewozu zakupów niż do długich tras.

]
W moim Krakowie także. Podobnie jak w twoim  :wink:
;)

Tak serio, to nie chciałbym jechać więcej niż 5 km na jednym biegu. Więcej mam problemów z hamulcami. Wolałbym jeździć bez nich niż bez przerzutki.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 22 Cze 2021, 20:44 »
Co to są problemy z hamulcami? Po co się je ma?  ::)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Cze 2021, 10:49 »

Mnie w cioraczorowerze po 4 latach zaczyna umierać BB7 - nigdy nie robiłem z nim czegokolwiek prócz wymiany klocków.. teraz, oblazła z niego farba, i sprężynka już nie cofa ramienia na sucho... ale swoje pożył ;)

« 23 Cze 2021, 11:04 »
Co to są problemy z hamulcami?
Zostawianie roweru na deszczu skutkuje wypłukaniem smaru z piwotów. Potem hamulce nie chcą się ustawiać prawidłowo i przycierają o obręcz. No i mokre klocki potrafią paskudnie wybrudzić obręcz.

Po co się je ma?  ::)
Klocki są zwykle tańsze od butów. Choć akurat butów mam spory zapas...

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 23 Cze 2021, 12:02 »

Mnie w cioraczorowerze po 4 latach zaczyna umierać BB7 - nigdy nie robiłem z nim czegokolwiek prócz wymiany klocków.. teraz, oblazła z niego farba, i sprężynka już nie cofa ramienia na sucho... ale swoje pożył ;)

Polecam wyczyścić, moje maja ponad 10 lat już i dają radę.
https://www.forumrowerowe.org/topic/104640-poradnik-serwis-zacisku-avid-bb7/
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 25 Cze 2021, 19:40 »
Ja mam typowego mieszczucha (damka), z kołami 26" i 7-biegową piastą z hamulcem oraz dynamem w piaście przedniej. Jeżdżę nim nie tylko po mieście z zakupami, ale również w terenie przez cały okrągły rok. Żeby nie dostawać zadyszki przy podjazdach, których w Nowym Sączu i okolicy nie brakuje, wymieniałem tylną zębatkę z 19 na 22 i ostatecznie stanęło na 24.Rower ma już 13 lat i ma nawinięte ponad 40 tys. km. Piasta wielobiegowa w tym czasie po ok. 20 tys. km miała profilaktyczny przegląd w serwisie rowerowym. W tym roku zaczęło mi w tylnym kole coś czasem trzeszczeć. Początkowo myślałem, że to luźne szprychy, ale okazało się, że przyczyna leżała w piaście, a konkretnie w koszyku rolek hamulca. Podczas któregoś ostrego hamowania został wyłamany występ dystansowy w koszyku rolek rozporowych. Do tego by nie doszło, gdyby w koszyku między występami były większe odstępy. Koszyk taki sam, nie jest dostępny, więc sprawę załatwiłem w ten sposób, że wyłamany występ zastąpiłem dodatkową rolką odpowiedniej średnicy, żeby utrzymać właściwy dystans między oryginalnymi rolkami, a między pozostałymi występami powiększyłem odstępy. Piasta po tej modyfikacji działa normalnie.W ciągu tych 13 lat wymieniłem raz łańcuch, dwie ułamane korby linkę do zmiany biegów i 3 komplety opon.Z perspektywy tych 13 lat jeżdżenia na tym rowerze, mogę powiedzieć, że gdybym miał ponownie kupować rower to tylko z biegami w piaście. A to ze względu na praktyczną jej bezobsługowość oraz możliwość bezpośredniego przechodzenia z każdego biegu na dowolny, w tej chwili potrzebny, a biegami mielę jak w samochodzie rajdowym.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 25 Cze 2021, 20:15 »
U mnie, koncepcja roweru miejskiego kompletnie się nie sprawdziła. Wielokrotnie byłem w sytuacji, że jeżdżąc po mieście wpadała mi do głowy myśl, że skoro już jestem w siodle, to wyskoczę na godzinę albo dwie do lasu. A u mnie, wiecie, las to głównie piach i kamienie, więc z napędu 1x zrezygnowałem całkowicie. Nie widzę powodu, żeby się tak umartwiać - nie chcę już sobie niczego udowadniać. Nie chcę też psuć sobie zabawy zamianą rowerów, więc każdy mój rower powinien spełniać minimum uśrednionych wymagań (nie potrafię prościej tego opisać).
Jeśli w workowej ramie jest jakiś problem z przednią przerzutką, to trzeba kombinować, ale ja raczej podzielę swoje rowery jakoś inaczej - według innych kryteriów.

« 26 Cze 2021, 10:41 »
Nie chcę też psuć sobie zabawy zamianą rowerów, więc każdy mój rower powinien spełniać minimum uśrednionych wymagań (nie potrafię prościej tego opisać).
Mam podobne podejście. U mnie do tej pory było to raczej tak, że jeden z rowerów został poświęcony jako miejski. W związku z tym w rowerze szosowym miałem dosyć ciężki bagażnik że sprężyną i gumami i mocowanie do koszyka na kierunicę. Do tego jeszcze kupiłem sakwy, które są na nim na stałe. Niestety szybko zaczęła się pruć.

Jeśli w workowej ramie jest jakiś problem z przednią przerzutką, to trzeba kombinować, ale ja raczej podzielę swoje rowery jakoś inaczej - według innych kryteriów.
Problem jest podwójny. Rura ma trochę za dużą lub wyraźnie za małą średnicę. Gdybym już nawet rozwiązał ten problem, to może się okazać, że musi być nisko i nie będzie działać z preferowanym rozmiarem zębatek.

Ostatecznie myślę, że stanie na kasecie 11-40t. Optymalna byłaby kaseta 9-40t lub 10-40t 12-rz, ale takich w ogóle nie znalazłem.
« Ostatnia zmiana: 26 Cze 2021, 11:02 worek_foliowy »

« 7 Lip 2021, 13:09 »
Przypadkiem trafiłem, że istnieje coś czego szukam:

https://www.sunrace.com/en/products/detail/cssx0
CSSX0
Small Wheel 11-Speed Cassette | CSSX0 ENW 9-36T | CSSX0 ENU 9-32T

Features
.CSSX0  ENW 9-36T 
.CSSX0  ENU  9-32T
.11-Speed
.Alloy Spider & Spacers
.Lightweight Design
.X (Metallic Silver)
.345g (NW) / 313g (NU)

Wagowo jest super. Do doskonałości brakuje tylko żeby były bardziej współczesne wersje, czyli zamiast 11 było 12 rzędów. No i drobną niedogodnością jest konieczność posiadania bębenka XD. Jeśli chce się mieć piastę 130 mm, giętką oś i 36 szprych, może być to problematyczne.

e: możliwe, że to jednak kaseta kompatybilna ze składakowym Shimano Capreo :O
« Ostatnia zmiana: 7 Lip 2021, 14:56 worek_foliowy »

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 7 Lip 2021, 15:25 »
Campagnolo Ekar ma 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 23, 27, 31, 36, do tego dowolna  piasta DT z nowym bębenkiem N3W. I technicznie to chyba dokładnie to, czego szukasz  :P

« 7 Lip 2021, 15:57 »
Do mieszczucha w byłoby idealne. Niestety Campagnolo Ekar jest hydrauliczne, a ja potrzebuję mieć hamulce obręczowe. Tylko z tego względu nie decyduję się na zakup.

Jestem umówiony na zakup kasety SLX 11-40t w rozsądnej cenie. Najwyżej w przyszłości zmienię na coś lepszego. Teraz niczego podobnego dla 12 rzędów nie ma.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2021, 17:59 »
Tylko, że jeżdżenie na zębatce 9T to już są zauważalne straty na wydajności napędu, łańcuch jest na tym za bardzo skręcony by to optymalnie pracowało. A poza stratami i sama kultura pracy pewnie taka sobie.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Lip 2021, 18:31 »
A niby skąd takie pomysły?  Identyczne brednie pisano przy kasetach 12t, które zastąpiły wolnobiegi 14t.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2021, 19:14 »
A niby skąd takie pomysły?  Identyczne brednie pisano przy kasetach 12t, które zastąpiły wolnobiegi 14t.
Tekstów o bzdurach radzę nie nadużywać, bo można się zabawnie skompromitować  ;)
Myślałem, że co jak co - ale coś takiego jest oczywiste, bo chyba każdy czuje jadąc na 11T z tyłu, że efektywność pracy napędu jest zauważalnie niższa niż na większych koronkach.
https://www.bikeradar.com/features/friction-facts-free-speed-from-proper-shifting/
Ignoring lateral chain alignment completely, it’s always better to run bigger chainrings and cogs in terms of friction: ignoring lateral chain alignment completely, it’s always better to run bigger chainrings and cogs in terms of friction

A 9T to jest rozmiar ekstremalny, przeskok pomiędzy powiedzmy z przodu 44T-10 w porównaniu do 44-9 jest procentowo sporo większy niż pomiędzy 12 a 11T. Nie mogę teraz tego znaleźć, ale z dokładnych badań które jakiś czas temu przeglądałem wynikało że już poniżej 14T z tyłu zaczynają się spadki efektywności, dla 9T są już pod 15% w porównaniu do 14T i większych, do tego dochodzi jeszcze często przekos - bo takie kasety najczęściej stosuje się w napędach 1x.

Dla mnie najprostszym dowodem dla tej prawdy były rowery do rekordów w jeździe godzinnej. Były to single i stosowano tam napęd w okolicach 65-14, mimo że wagowo jest cięższy niż gdyby dać mniejszy przód i mniejszy tył. Ale efektywność napędu była w tym przypadku dużo ważniejsza niż waga.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Lip 2021, 19:48 »
Pierdołów cd-a masz koronki torowe 9t lub 11t? Widziałeś gwint piasty torowej?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Lip 2021, 20:07 »
Trwałość koronek kaset jest odwrotnie proporcjonalna do ilości zębów.
Przy 9T, pracują (zazębiają) 4 zęby, i one muszą przenieś cały moment obrotowy.
9T (10T) to tak do sporadycznego dokręcania na zjazdach bym widział.
Ciągłe używanie zdegraduje szybko zęby.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2021, 20:09 »
Pierdołów cd-a masz koronki torowe 9t lub 11t? Widziałeś gwint piasty torowej?

Najpierw przyznaj się do błędu i że sobie popłynąłeś mocno. Wrzuciłem rzetelne badania obalające Twoje teksty, ze rozmiar koronki nie ma żadnego znaczenia dla oporów łańcucha. Chcesz dyskutować - to podawaj źródła zamiast wstawiać złośliwości.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Lip 2021, 20:19 »
A rozumiesz ten wykres czy pomóc przeczytać? Widzisz tam swoje 15%? Nauka TVP w technice zawodzi.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2021, 21:26 »
A rozumiesz ten wykres czy pomóc przeczytać? Widzisz tam swoje 15%? Nauka TVP w technice zawodzi.

Pisałem wyraźnie, że badań z owymi 15% nie mogę znaleźć, wiec nie wiem na ile to było wiarygodne i czy to była dokładnie taka liczba. Ale pamiętam, ze pisał to Chris White, który jest chodzącą encyklopedią rowerową. W teście który wrzuciłem jest jedynie analiza typowych kaset do 11T i widać wyraźnie, że na mniejszych koronkach są większe opory, a jest duży przeskok pomiędzy 11T a 9T. A Ty pisałeś ogólnie, że to bzdury, ze na mniejszych zębatkach są mniejsze opory i nic poza buracką zaczepką osobistą nie byłeś w stanie wrzucić.

Takie dyskutowanie to zwykły brak kultury - z miejsca wstawić ordynarną wycieczkę osobistą, nie podając cienia argumentu.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 8 Lip 2021, 09:30 »
Po co te kłótnie, do miasta i na lekkie wycieczki poza miasto na spokojnie wystarcza piasta wielobiegowa, może być Shimano Nexus 7 czy Alfine 8, więcej przełożeń jest zbędne.
Piasty trwałe i sprawdzone przez wielu użytkowników, praktyczne bezobsługowe - przegląd i smarowanie co 5000 km.
Jeśli zamiast łańcucha zastosujemy pasek to dodatkowo będzie cicho i (znowu) bezobsługowo.

« 8 Lip 2021, 10:54 »
A niby skąd takie pomysły?

Ja bym powiedział, że z Podstaw Konstrukcji Maszyn i jeszcze w Poradniku Mechanika można sobie znaleźć. Zdolność do przenoszenia mocy oraz efektywność przełożenia maleją wraz z ilością zębów/ średnicą koła łańcuchowego. W konstrukcjach przekładni nie zaleca się zębatek mniejszych niż 17 z. a optimum to 19.

« 8 Lip 2021, 13:23 »
Dodatkowymi oporami nie należy się moim zdaniem przesadnie przejmować. Największe opory są podczas szybkiej jazdy, a nie wolnej, więc mniej boli :P Zębatka 9 może faktycznie jest przesadą, ale w przypadkach, gdy chce się za wszelką cenę nie mieć nisko zwisającej przerzutki ma sens.

Po co te kłótnie, do miasta i na lekkie wycieczki poza miasto na spokojnie wystarcza piasta wielobiegowa, może być Shimano Nexus 7 czy Alfine 8, więcej przełożeń jest zbędne.
Piasty trwałe i sprawdzone przez wielu użytkowników, praktyczne bezobsługowe - przegląd i smarowanie co 5000 km.
Jeśli zamiast łańcucha zastosujemy pasek to dodatkowo będzie cicho i (znowu) bezobsługowo.
Piasta z biegami daje dużo większe opory niż tradycyjny napęd, do tego jest cięższa. W razie chęci złożenie silnika w tylnej piaście (może bym nawet rozważał, ale w tym momencie zniechęca mnie waga) i tak zakładać tradycyjne przerzutki. Jedyną wadą tradycyjnej przerzutki jest wypłukiwanie smaru na deszczu, więc nie widzę powodu żeby pchać się w takie rozwiązania o ile rower nie stoi bardzo dużo na zewnątrz.

Pasek miałby sens - czysto jak po parafinie, ale nie ma problemu wypłukiwania smaru z łańcucha przez deszcz - tylko do tego trzeba mieć specjalną ramę.

« 8 Lip 2021, 13:34 »
Te "dużo większe opory" to chyba w porównaniu do siglespeeda, bo jeśli jeździsz na zwykłej przerzutce, jak to zwykle bywa niekonserwowanej i takim samym łańcuchu i dodasz do tego przekoszenie na różnych zębatkach, to raczej na zwykłym napędzie opory są większe.
Poza tym budujesz rower do miasta czy na wyścigi i walczysz o każdy gram i każdy wat?

« 8 Lip 2021, 14:23 »
Różnica jest dosyć wyraźna

Chciałem dodatkowo zauważyć, że jeżdżąc na środkowej lub jedynej zębatce korby w praktyce najczęściej używa się środka kasety. W mieście skrajne przełożenia nie są zbyt często używane. Założenia braku prawidłowej konserwacji łańcucha i przerzutki nie rozumiem.

Buduję rower na miasto, ale walczę o każdy gram ;D Nawet opony zwijane już zamówiłem. Chcę żeby był możliwie zgrabny, lekki i poręczny. Rower ma potencjalnie inne zastosowanie poza jazdą po mieście, stąd nie chcę kompromisowych rozwiązań.

« 8 Lip 2021, 19:28 »
Skoro tak, to po co ci przerzutka?
Opisałeś siglespeeda to nawet w czystej postaci, bo bez hamulców (skoro walczysz o każdy gram + max efektywność)

Poza tym jeśli masz taką obsesję na temat efektywności to proponuję przeczytać :
Porównanie napędu 1X i 2X
https://www.cyclingabout.com/drivetrain-efficiency-difference-speed-between-1x-2x/

i o piastach wielobiegowych vs single

https://www.cyclingabout.com/speed-difference-testing-gearbox-systems/

Ważny jest nie tylko wykres ale i wnioski z niego płynące.
« Ostatnia zmiana: 8 Lip 2021, 19:40 liftlodz »

« 8 Lip 2021, 22:18 »
Przerzutka pozwala utrzymywać optymalną kadencję. Poza tym rower ma potencjał bycia wyprawowym. Posiada pewne unikalne cechy, których nie posiadają inne moje rowery. Bycie mieszczuchem jest głównym zadaniem, ale nie jedynym. W takim rowerze nie chcę ani singla, ani piasty z biegami, chyba, że to Rohloff. O co chodzi napiszę jak już uda się złożyć ;]

Obsesji na punkcie efektywności nie mam. W moim przypadku nie widzę przewagi piasty planetarnej - ma kilka fajnych cech, ale też i mniej fajne. Do tego posiadam już w zapasach wolną manetkę, piastę i łańcuch 11-rz. Manetki bar-end do nexusa są bardzo drogie, a tak używam, co już mam.

O przedniej przerzutce już pisałem, nie da się jej założyć bez modyfikacji ramy.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 8 Lip 2021, 22:28 »
rower ma potencjał bycia wyprawowym. Posiada pewne unikalne cechy, których nie posiadają inne moje rowery. Bycie mieszczuchem jest głównym zadaniem, ale nie jedynym.

Moim zdaniem łączenie roweru miejskiego z wyprawowym obarczone jest pewną wadą. Otóż, w rowerze miejskim wiele komponentów zajeżdża się zwykle niemal do totalnego zużycia, czasem, dojeżdża się części zdjęte z rowerów wyprawowych/sportowych/itp. jako niepewnych. Tymczasem rower wyprawowy powinien być możliwie sprawny i pewny, zatem połączenie funkcjonalności, wymusza utrzymanie części w dobrej kondycji i wcześniejszą wymianę. Dlatego ja bym nie łączył tych funkcjonalności. No ale ja sporo jeżdżę po mieście i szybko mi się wszystko zużywa.

« 8 Lip 2021, 22:35 »
Aktualnie aż tyle nie jeżdżę żeby to był problem. W tym momencie zajeżdżanie dla mnie nie stanowi problemu, bo używam pięciu rowerów (ten będzie szósty :P) i nie dość, że mało jeżdżę, to jeszcze cały dystans się rozkłada.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 9 Lip 2021, 14:19 »
A niby skąd takie pomysły?

Ja bym powiedział, że z Podstaw Konstrukcji Maszyn i jeszcze w Poradniku Mechanika można sobie znaleźć. Zdolność do przenoszenia mocy oraz efektywność przełożenia maleją wraz z ilością zębów/ średnicą koła łańcuchowego. W konstrukcjach przekładni nie zaleca się zębatek mniejszych niż 17 z. a optimum to 19.

Ze 40 lat nie miałem tego w ręku, ale nie kojarzę jakiegokolwiek wzoru na sprawność w pekaemie, czy jednak się mylę? Pomijam inną konstrukcję łańcucha rowerowego. Te zalecenia brały się z unikania pulsacji prędkości obrotowej, ale w rowerze z natury jest ona gigantyczna.
Przerzutka pozwala utrzymywać optymalną kadencję. Poza tym rower ma potencjał bycia wyprawowym. Posiada pewne unikalne cechy, których nie posiadają inne moje rowery. Bycie mieszczuchem jest głównym zadaniem, ale nie jedynym. W takim rowerze nie chcę ani singla, ani piasty z biegami, chyba, że to Rohloff. O co chodzi napiszę jak już uda się złożyć ;]

Obsesji na punkcie efektywności nie mam. W moim przypadku nie widzę przewagi piasty planetarnej - ma kilka fajnych cech, ale też i mniej fajne. Do tego posiadam już w zapasach wolną manetkę, piastę i łańcuch 11-rz. Manetki bar-end do nexusa są bardzo drogie, a tak używam, co już mam.

O przedniej przerzutce już pisałem, nie da się jej założyć bez modyfikacji ramy.
No i masz rację, tylko najdroższe modele są jakkolwiek uszczelnione. Większoć ma tylko blaszki, jak 100 lat temu.

« 9 Lip 2021, 17:21 »
No i masz rację, tylko najdroższe modele są jakkolwiek uszczelnione. Większoć ma tylko blaszki, jak 100 lat temu.

Droższe czyli np Alfine 8 za jakieś 300 zł zwykły, 500 zł Di2

Offline Mężczyzna MCsubi

« 9 Lip 2021, 23:11 »
Alfine 8 to jest tak uszczelnione, jak kosztuje 300 zł ;D :icon_neutral:

« 9 Lip 2021, 23:35 »
A co amfibie chcesz zbudować?
Mam 3 rowery na Nexusach i 1 na Alfine, serwisowane przeze mnie raz do roku, jakoś nie są upiaszczone i brudne w środku, a jeżdżę nimi zimą, latem, wiosną i jesienią.

« Ostatnia zmiana: 9 Lip 2021, 23:48 liftlodz »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum