Autor Wątek: Tubus Tara, a Crosso DRY small (+ Marin Muirwoods)  (Przeczytany 11934 razy)

Offline Mężczyzna kriestof

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.07.2012
Cześć,

Czytałem tutaj, że Crosso powinny pasować z Tubus Tara. Jednak w innych miejscach w internecie ludzie sygnalizowali problemy. Średnica rurki (o nią jest zaczepiany dolny hak) wynosi 14 mm. Zmierzyłem hak sakwy i ma średnicę 13-14 mm w najszerszym miejscu.

Czy ktoś miał taki problem? Wystarczy odgięcie haka? Wolałbym w sumie Tubus Tara od innych przednich bagażników. Sakwy kiedyś się zużyją, a solidny bagażnik mam nadzieję, że jeszcze długo mi posłuży.

Po drugie, czy ktoś montował ten bagażnik na rowerze Marin Muirwoods? Ma on solidny widelec o szerokości ~25 mm. Otwory są we wgłębieniu jak na załączonym zdjęciu.

Zakładam, że wykorzystanie otworu (A) powinno być możliwe tak jak zostało to zrobione tutaj. Jednak boję się, że górny otwór powinien służyć jedynie do przyczepienia błotnika (ze względu na wytrzymałość). Można próbować wykorzystać otwór (B) z załączonego zdjęcia, ale to wymagałoby podkładek pewnie z 20mm...

Dodatkowo producent deklaruje, że rozstaw widelca w górnym punkcie nie może być szerszy niż 14cm. (w załączonym linku B1). Muirwoods ma ciut więcej (ok. 14.2cm), ale zakładam, że z ewentualnym delikatnym podgięciem powinno się udać.

Ktoś może używa Tubusa Tara z sakwami Crosso Dry lub z rowerem Marin Muirwoods? A może ktoś się może podzielić przemyśleniami? :)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Jeśli porządnie napniesz, to ten haczyk raczej będzie się trzymał. Możesz też wywalić haczyk i zaczepić samym oringiem. Jeździłem w obu wariantach, drugi jest pewny nawet na dziurach.

Tara z takim widelcem raczej się nie lubi, trzeba dać bardzo długie dystanse, by minęła goleń widelca. Rozpięcie zacisku to też będzie loteria. Ogólnie otrzymasz gównianą prowizorkę za poważne pieniądze. Cwiczyłem to na Sutrze, bardzo podobny widelec. Odradzam.

Dzięki, szkoda. Jakby dało się wykorzystać ten otwór (A) to może byłaby jakaś szansa, ale w takim wariancie to na pewno nie da rady.

Na razie nie widzę dobrego rozwiązania. Chyba żaden bagażnik Tubusa nie podejdzie. Teoretycznie mógłbym próbować bagażnik Crosso. Tylko to też nie koniecznie będzie proste. Mam hamulec tarczowy i obejma może się nie zmieścić między ramą, a hamulcem. Być może musiałabym ją wyżej zamontować. To wymagałoby również wykorzystania drugiej pary obejm wyżej zamiast otworów w ramie. Do wszystkiego z dwojga na pewno wolałbym Tubusa od Crosso, ale jeżeli Crosso by pasował to nie za bardzo chyba mam inne wybory...

Offline Mężczyzna MCsubi

Wszystko da rade - trzeba zrobic dłuższe dystanse. Ale po co kupować tak drogi i sztywny bagażnik, by zrobić z niego coś w stylu najtańszych chińczyków?
Proponuję poszukać czegoś w stylu https://www.blackburndesign.com/p/outpost-world-touring-front-bike-rack/, te konstrukcje mają solidne odsadzenie, łatwo się montuje i akceptują grube lub obłocone opony, co w Tarze bywa problemem.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
Miałem podobny problem z Tarą i Marinem FC. Jest gdzieś nawet mój wątek na ten temat.

Zastosowałem dystanse od Crosso, ale takie sobie toto.

Natomiast w innym już rowerze mam bagażnik na przód (nie low rider) od Pelago.
Może Cię zainteresować ponieważ ma wymienne mocowania przy dolnych uchwytach w zależności od umiejscowienia otworów montażowych. Może się sprawdzi:

Dzięki, ten też fajnie wygląda. Chyba trochę bardziej mnie przekonuje ten Blackburn jeżeli chodzi o konstrukcję.

No tylko pewnie wrócę do tematu po sezonie lub nawet na wiosnę w następnym roku. Bo widzę, że dostępność w Europie jest obecnie przeciętna. A w tym roku będę jeździł tylko tydzień po Polsce, więc to powinienem spokojnie zrobić z trochę bardziej doładowanym tyłem.

Offline Mężczyzna MCsubi

Jeśli Ci się chce, to przy samym mocowaniu koła możesz wlutować oczko pod bagażnik, wtedy Tara siedzi pięknie.

Jeśli Ci się chce, to przy samym mocowaniu koła możesz wlutować oczko pod bagażnik, wtedy Tara siedzi pięknie.

Bardzo mi się podoba w Tarze minimalizm -- de facto jeden wygięty pręt + 2 pomocnicze do mocowania. No i wolę stal. Ale chyba nie jestem aż takim purystą. ;) Taniej nie wyjdzie, bo lutowanie bym musiał komuś zlecić (albo samemu poświęcić na to sporo czasu), A ten Blackburn też jest bardzo ok. Lifetime warranty, solidne mocowania, przemyślana konstrukcja. Ciężko mi znaleźć jednoznacznie słaby punkt. Tylko muszę poczekać aż u nas będzie dostępny w przyzwoitej cenie, ale mam czas.

Jednak część opinii Blackburna z amazona (https://www.amazon.com/Blackburn-Outpost-Front-World-Touring/dp/B07RGXN2V9/ref=cm_cr_arp_d_bdcrb_top?ie=UTF8) zniechęca. Ludzie zarzucają, że montaż jest upierdliwy, a jakość wykonania może być słaba. Ciężko powiedzieć ile jest w tym prawdy. Mam obok siebie dobry warsztat rowerowy to jeszcze podjadę i pogadam jakby widział ten facet montowanie Tary na moim rowerze.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Na razie nie widzę dobrego rozwiązania. Chyba żaden bagażnik Tubusa nie podejdzie.

Tak?

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=22217

Jeździmy tak trzeci rok, na czterech rowerach.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Dwa lata temu przejechałem dwa tygodnie z zestawem Marin FC (na oko podobne zakończenie widelca, jak w Twoim przypadku) + Tubus Tara + Crosso Small, tylko z zapięciami clickowymi. Mocowania - 25mm rozpórki od Crosso (te - oczywiście para). Nie miałem żadnych problemów.

Hej, udało mi się finalnie dorwać Tubusa Tarę w dobrej cenie. Zmieścił się, choć pod delikatnym kątem. Jak coś jeszcze nie testowałem w drodze. Sakwy z haczykami wchodzą. Nie jest to idealne spasowanie, ale wydaje się że powinno dać radę.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Przesuń tą szynę na goleniach maksymalnie do przodu i bagażnik zbliży się trochę do poziomu. Osobiście mam obsesję na punkcie posiadania tego elementu nie pod kątem na moich widelcach, bo inaczej podczas jazdy większość ciężaru przednich sakw opiera się na jednym haku, który dostaje w tyłek na każdej nierówności i w końcu coś się musi urwać.

Przesuń tą szynę na goleniach maksymalnie do przodu i bagażnik zbliży się trochę do poziomu. Osobiście mam obsesję na punkcie posiadania tego elementu nie pod kątem na moich widelcach, bo inaczej podczas jazdy większość ciężaru przednich sakw opiera się na jednym haku, który dostaje w tyłek na każdej nierówności i w końcu coś się musi urwać.

Tysiąc razy się na to gapiłem i byłem przekonany, że zrobiłem to dobrze. Nie wiem co jest ze mną nie tak. :D Teraz siedzi prawie idealnie. Dzięki!

Offline Mężczyzna MCsubi

Ale na śrubie do błotnika.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum