Autor Wątek: Osłony na bloki MTB?  (Przeczytany 5279 razy)

8850

• Gość
Osłony na bloki MTB?
« 6 Cze 2021, 06:24 »
Czy istnieją i można gdzieś kupić osłony do butów na bloki MTB (nie szosowe)? Czy nie używa się ze względu na to że te bloki mtb są schowane w podeszwie? Mimo wszystko jak idę po ulicy w butach mtb to słychać chrupanie asfaltu i wycieranie metalu.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: Osłony na bloki MTB?
« 6 Cze 2021, 11:43 »
Mam takie coś

Shimano SH-MT43
Są bloki, ale ich nie używam.
Zależało mi tylko na w miarę sztywnej podeszwie. Tak aby dobrze się i jechało i chodziło.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Cze 2021, 12:34 »
Ale to nie są osłony na bloki, tylko element bloki zastępujacy. Osłonę zakładasz na blok żeby się wycierał przy chodzeniu. To popularne rozwiązanie przy blokach szosowych i tam ma spory sens. Widziałem takie osłony i do bloków MTB, ale tam to IMO zupełnie nie ma sensu, bo taki blok z osłoną będzie wystawać z buta przez co chodzić się będzie sporo gorzej niż bez owej osłony. A blok MTB bardzo wolno się ściera, bo jest metalowy, nie plastikowy jak w szosowym systemie.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 6 Cze 2021, 15:39 »
Ale to nie są osłony na bloki, tylko element bloki zastępujacy.

Doinformowałem się i przyznaję się do błędu.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

8850

• Gość
« 6 Cze 2021, 21:44 »
Wilku chętnie bym kupił takie osłony do butów mtb (nie szosowe ) bo jak idę po asfalcie to słyszę chrupot metalu o asfalt, przekopałem alledrogo i nigdzie nie widziałem. Gdzie to zobaczyłeś?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Cze 2021, 21:57 »
Zamierzasz w tych butach chodzić na codzień?
Bo jak nie to po prostu zaakceptuj tę niedogodność, a jeśli się boisz zużycie to kup druga parę bloków. Z tym łatwiej na allegro.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 7 Cze 2021, 12:03 »
Wilku chętnie bym kupił takie osłony do butów mtb (nie szosowe ) bo jak idę po asfalcie to słyszę chrupot metalu o asfalt, przekopałem alledrogo i nigdzie nie widziałem. Gdzie to zobaczyłeś?

https://www.ebay.co.uk/itm/SCADA-SC-CK2-Cleat-Covers-For-SHIMANO-SPD-MTB-Cleat-System-W-O-Cleat-/292215842233?_trksid=p2349624.m46890.l49286

Na ali też pewnie da się znaleźć.

8850

• Gość
« 7 Cze 2021, 15:23 »
Skoro są osłony na bloki szosowe to dlaczego nie miałyby być na MTB to przecież kawałek gumki zaślepki. Wiele gorszych głupich i niepotrzebnych rzeczy jest produkowanych i jakoś ludzie kupują widząc w tym potrzebę :).  Osobiście mnie denerwuje mocny i głośny zgrzyt metalu bloka o bruk/ulice przy każdym kroku a czasem mam potrzebę przejścia się po zejściu z rowera. Ten link powyżej to wychodzi drożej niż nowe bloki :), właśnie na ali  i alleg. nie widziałem. Pozostaje drukarka 3D? Chyba nie bardzo, to musi być raczej gumowe.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Cze 2021, 17:22 »
Osobiście mnie denerwuje mocny i głośny zgrzyt metalu bloka o bruk/ulice przy każdym kroku a czasem mam potrzebę przejścia się po zejściu z rowera.

Naprawdę nie masz większych zmartwień? ;)
Dużo bardziej upierdliwa niż zgrzyt metalu o bruk to jest konieczność zakładania takiej osłony na blok i zdejmowania, do tego pogarsza jakość chodzenia. I pewnie dlatego jest to dość drogie, że mało kto tego potrzebuje i mało kto to robi.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 7 Cze 2021, 17:37 »
Chodziłem dość długo do pracy w blokach mtb. Nic się nie wyciera, prędzej blok łapie wkurzający luz i trzeba go wymienić i wcale nie w miejscu styku z asfaltem. Chrupnąć o beton zawsze przyjemnie. Na kafelkach w łazience rys nie robił.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Cze 2021, 17:51 »
Chrupnąć o beton zawsze przyjemnie.

Dokładnie, kompania reprezentacyjna Wojska Polskiego specjalnie ma podkute buty, żeby odpowiedni respekt wzbudzić, a ten narzeka jak ma to za darmo  ;)

A jak w podziemiu czy po glazurze idziemy - to respekt murowany, np. na Centralnym jak idę z rowerem to echo się pięknie niesie ;)

8850

• Gość
« 8 Cze 2021, 05:46 »
Zmieniliście moje podejście do chrupania po asfalcie, dzięki, od dziś będę chętnie stukał licząc że i tak te bloki będą do wymiany.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum