Ale to niewiele daje, jak jest kwarantanna po powrocie
Czy kwarantanna obowiązuje zaszczepionych ? Bo testy na granicach są także obowiązkowe dla zaszczepionych.
Spotkałem się, że testy na przyjęciu do szpitala obowiązywały także zaszczepionych.
Mały offtop - jeśli po powrocie do kraju będę musiał odbyć kwarantannę to jak to jest honorowane w pracy? Zwolnienie lekarskie i 80% pensji czy jak?
No i to jest słabe i czekam, aż ktos to zaskarży. Chodzi mi o różne traktowanie szczepionych. Żeby nie było: jestem za szczepieniami ale...ja jestem w kolejce na samym końcu. Czy to moja wina? Czemu mam zatem za to "płacić"?
Cytat: poziom w 23 Lut 2021, 14:01No i to jest słabe i czekam, aż ktos to zaskarży. Chodzi mi o różne traktowanie szczepionych. Żeby nie było: jestem za szczepieniami ale...ja jestem w kolejce na samym końcu. Czy to moja wina? Czemu mam zatem za to "płacić"?Jeśli mieć żal czy skarżyć, to o tempo szczepień, nie o obecność na końcu kolejki. Logika podpowiada, że wypadałoby się wręcz cieszyć, że nie masz wskazań zdrowotnych ani wiekowych, ani nie pracujesz w zawodzie najwyższego ryzyka Szy.
No ale to się wiążę. Ok-wyraże się jaśniej: ponieważ jestem dość daleko w kolejce do szczepienia, to przy obecnym tempie szczepień jestem gdzieś po 2023 roku...a to przecież nie moja wina...
Kwarantanna nakładana jest automatycznie, z mocy samego prawa. Tu wychodzi typowe kombinowanie, że skoro nie kontrolują, to hulaj dusza! A gdzie prawidłowe postawy obywatelskie, gdzie odpowiedzialność społeczna?
Nie czuję się przestępcą, miałem Covid i prawdopodobieństwo że jestem/będę nosicielem, jest minimalne.
miałem Covid i prawdopodobieństwo że jestem/będę nosicielem, jest minimalne.
To jednak nie jest tematem tego wątku.
Nie piszemy tutaj o konstytucyjności przepisów, ale o ich wydźwięku w obecnej formie. Przecież może tak być, że i w innych krajach te ograniczenia są nałożone w nieprawidłowy sposób. To jednak nie jest tematem tego wątku.
Cytat: sinuche w Dzisiaj o 16:12miałem Covid i prawdopodobieństwo że jestem/będę nosicielem, jest minimalne.Bzdura. Coraz więcej osób zaraża się ponownie.
Tylko jeszcze zwróć uwagę na strukturę wiekową populacji w krajach. Uzyskanie tej samej proporcji liczby zgonów do ogólnej liczby ludności w danym kraju może być wielkim sukcesem, ze względu na różnice w strukturze wiekowej. Są kraje, gdzie praktycznie nie ma ludzi stanowiących główny target koronawirusa, bo już są od kilku/kilkunastu lat martwi.
Cytat: Janus w 23 Lut 2021, 14:49nikt nie skierował go na kwarantannęKwarantanna nakładana jest automatycznie, z mocy samego prawa. Tu wychodzi typowe kombinowanie, że skoro nie kontrolują, to hulaj dusza! A gdzie prawidłowe postawy obywatelskie, gdzie odpowiedzialność społeczna?
nikt nie skierował go na kwarantannę
https://utk.gov.pl/pl/aktualnosci/16610,Nowe-zasady-zglaszania-sie-na-kwarantanne-po-przyjezdzie-z-zagranicy.html
Nadal nie rozumiesz - kwarantanna obowiązuje niezależnie od tego, czy zgłosisz się do GIS czy nie. Nikt na nią nie kieruje, zapada ona z automatu w przypadku przekraczania granicy i nie znajdowaniu się na liście wyjątków.
Wyglada fajnie-wiesz może na ile nadążają za zmianami?
A może wiesz czy ogarną że jest w tej tabelce Kostaryka, ZEA i Malezja a nie ma Litwy, z którą graniczymy?
Żadnych certyfikatów nie powinno być.Nie wszyscy mają dostęp do szczepionek - to byłaby dyskryminacja.
"Po ósme powinien być stworzony międzynarodowy certyfikat, który byłby wydawany osobom już zaszczepionym. Certyfikat miałby formę elektroniczną."
Ograniczenia dla osób nieszczepionych jak najbardziej mogą być. Pod warunkiem, że każdy chętny w stosunkowo krótkim czasie będzie się mógł zaszczepić. Jak na razie to się nie zanosi. Dlaczego dyskryminowani mają być ci którzy chcą się zaszczepić ale nie mają na to szans w dającym się przewidzieć terminie?
Cytat: wiki w 25 Lut 2021, 12:53Ograniczenia dla osób nieszczepionych jak najbardziej mogą być. Pod warunkiem, że każdy chętny w stosunkowo krótkim czasie będzie się mógł zaszczepić. Jak na razie to się nie zanosi. Dlaczego dyskryminowani mają być ci którzy chcą się zaszczepić ale nie mają na to szans w dającym się przewidzieć terminie?W punkt.
W telefonie mam zeskanowany kod QR bo to chyba najwygodniejszy sposób na udokumentowanie szczepienia.
Ale czemu warunkiem swobodnego przekraczania granic czyni się "zaszczepienie", nie zaś "posiadanie antyciał", "stan zdrowia"?
Cytat: łatośłętka w 25 Lut 2021, 13:43Ale czemu warunkiem swobodnego przekraczania granic czyni się "zaszczepienie", nie zaś "posiadanie antyciał", "stan zdrowia"?Bo to po prostu najprostsze w realizacji i jednocześnie nie powodujące problemów interpretacyjnych. Przyjmując jakieś regulacje trzeba wziąć pod uwagę stronę praktyczną.Nie doszukuj się we wszystkim spisku reptilian.
Jakich problemów interpretacyjnych ? Przecież to sprawa zero-jedynkowa: masz przeciwciała albo nie. Koniec.
Bo to po prostu najprostsze w realizacji i jednocześnie nie powodujące problemów interpretacyjnych. /.../
Nie doszukuj się we wszystkim spisku reptilian.
Cytat: Borafu w 25 Lut 2021, 13:49Nie doszukuj się we wszystkim spisku reptilian.Gdybyś nie był moderatorem, tę chamówę bym zgłosił (jak nic nigdy dotąd).
Doskonale w temacie:https://www.fly4free.pl/who-zaszczepieni-nie-powinni-byc-zwolnieni-z-obostrzen/Przy czym istotne, że "nie oznacza to jednak, że WHO jest przeciwne takim rozwiązaniom raz na zawsze – po prostu oczekuje więcej sprawdzonych informacji".Szy.
A co z ludzimi z III świata, Afryka, Azja. Przecież oni nigdy nie będa zaszczepieni, w takim Bangladeszu , na szczepionkę będzie stać tylko nielicznych.
A pariasy poczekają roczek, albo i więcej w kolejce do szczepień
Mogą się nie doczekać, bo po roku tych wpływowych trzeba będzie zaszczepić ponownie.