Autor Wątek: Rozbudowa roweru Kross Evado pod ultramaraton (W1200)  (Przeczytany 7704 razy)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Tak jest. Oprócz tego możliwość stosowania dowolnego obuwia. Również kozaków, albo szpilek. :)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Co Wy opowiadacie??? Nosek albo nie trzyma należycie buta, albo po odpowiednim zapięciu trzyma, ale wtedy ciężko się z niego uwolnić. 100 lat temu próbowałem w noskach jeździć, ale były tak upierdliwe i niebezpieczne, że szybko zamieniłem je na SPD.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tyle, że noski to jest taki półśrodek. Żeby dawały to co SPD - to muszą być mocno zapięte (tak się jeździło wyścigowo w czasach przed zatrzaskami), ale wtedy jest problem w razie wypięcia, na szosie ujdzie jeszcze, natomiast w terenie to jest słabiutkim rozwiązaniem. A jak są lekko zapięte - to i niewiele dają, stopa lata niewiele mniej niż na platformach.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
Co Wy opowiadacie??? Nosek albo nie trzyma należycie buta, albo po odpowiednim zapięciu trzyma, ale wtedy ciężko się z niego uwolnić. 100 lat temu próbowałem w noskach jeździć, ale były tak upierdliwe i niebezpieczne, że szybko zamieniłem je na SPD.

Ośmielę się nie zgodzić. Co prawda 100 lat temu nie próbowałem, ale ze 40 to i owszem.:-) A wszystko zależy, jak się pasek zapnie, luźno czy na sztywno.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe

Ośmielę się nie zgodzić. Co prawda 100 lat temu nie próbowałem, ale ze 40 to i owszem.:-) A wszystko zależy, jak się pasek zapnie, luźno czy na sztywno.

Tylko tak jak napisałem - zapniesz luźno to niewiele to wniesie, będzie prawie to samo co na platformie, zapniesz mocno to stopę będzie trzymać mocno, ale w razie potrzeby nie wypniesz się szybko, trzeba poluzować pasek, a to trwa i jest mocno upierdliwe. Jeszcze w przypadku jazdy szosowej, gdzie wiele się nie staje - ma to niewielki sens, ale gdzie indziej to już nie bardzo.

Nie ma co się oszukiwać - noski to jest już zdecydowanie przeżytek i nie ma porównania wygodą z SPD, lepiej dać te parę złotych za buty niż się męczyć z takim systemem. Nie bez powodu po wejściu zatrzasków na rynek błyskawicznie zostały wyparte, to jest jedna z tych innowacji rowerowego sprzętu, która była strzałem w 10.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
Kiedy ja się droczę... :wink:

Pewnie, że tak. Ale dla mnie noski to dobra alternatywa w stosunku do całkiem niezrozumiałych platform.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
IMO na tej trasie wg realacji ponoć najważniejsza wygodna pozycja. Napęd i koła to raczej nie będa mięć taiego wpływu.

Tez kiedyś zmagałem się z takim roztekami  i jedyne co przyniosło dużą zmianę to buty+pedały oraz wygodna kierownica + ergonimiczne chwyty- jaskółka z gięciem do tyłu. 
Inwestowanie 2 tyś złotówek w sprzęt wart tyle samo jest słabym biznesem.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
... 100 lat temu...
Czyli kiedy? Podaj datę.

Offline Mężczyzna RafalS

• Fizyk wysokich energii
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.01.2021
    • Strava
Cześć Wszystkim,

Postaram się znaleźć czas na dłuższego posta, ale teraz chciałbym po prostu podziękować wszystkim, którzy udzielili się w tym wątku. Bardzo mi pomogliście.

Przejechałem W1200 w 91h 36min, było mega. Dziękuję!

Pozdrawiam,
Rafał

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
Znakomity czas! Gratulacje

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Jak na debiut w ultra to genialny czas, dwucyfrowy wynik na Wiśle to już robi wrażenie. I jak się rower sprawdził, jaka w końcu konfiguracja sprzętowa pojechała?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum