Autor Wątek: Garmin Etrex 35 touch-czujnik temperatury  (Przeczytany 3940 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Ponieważ zbliża się data moich imienin, to pozwolę sobie sprawić rowerowy prezent.
Pomyślałem by mojego etrexa doposażyć w dedykowany czujnik temperatury.
Ma Ktoś cUś takiego? Proszę o opinie. Z góry dzięki

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Ma dużą bezwładność. Potrafi godzinę dochodzić do temperatury otoczenia.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ma dużą bezwładność. Potrafi godzinę dochodzić do temperatury otoczenia.

To ja mam przeciwne doświadczenia, reaguje dość szybko. Oczywiście chwilę trwa zmiana z temperatury pokojowej do okolic zera, ale sporo szybciej niż seria Edge z wbudowanym termometrem (tam zejście w dół trwa ok. 15-20 minut), czujnik Tempe schodzi sporo szybciej. Ponadto czujnik zewnętrzny jest dokładniejszy niż wbudowany, bo odpada nagrzewanie się od urządzenia, które zaburza odczyt (Edge przy pochmurnej pogodzie z reguły zaniżają o 1-2 stopnie, co dobrze widać w okolicach zera).

Generalnie dobry sprzęt i działa jak powinien, jedynym minusem jest dość wysoka cena. Do tego jeśli mamy telefon z obsługą ANT - to odczyt temperatury działa również i na telefonie i do tego pokazuje wtedy temperaturę z dokładnością dziesiętnych stopnia, nie całych stopni jak na Garminie.

Czujnik ma duży zasięg, z ciekawostek to kiedyś lecąc samolotem odbierałem odczyt temperatury z czujnika na rowerze leżącym w luku samolotu  :P

Offline Mężczyzna maper

Ten czas 1 godzina podałem mocno na oko i czułem, że mogłem przesadzić. Ponieważ akurat teraz ze względu na niską temperaturę za oknem są dobre warunki do tego typu testów, to po powrocie popołudniu do domu wyrzuciłem Tempe na balkon. Z +22oC w pokoju do zera na zewnątrz schodził 24 minuty. Poczekałem jeszcze godzinę, by się upewnić, że ta temp. się ustabilizuje i przeniosłem go z powrotem do mieszkania. Droga powrotna do +22oC zajęła mu 33 minuty, z czego ostanie dziesięć minut od +21 do +22 stopni. Generalnie krócej, niż pisałem wcześniej, ale to i tak dość duża bezwładność. Trochę mnie to irytowało, gdy w zimny dzień wysiadłem po długiej jeździe z pociągu i przed ruszeniem dalej rowerem zastanawiałem się, czy założyć jeszcze coś na siebie, czy to uczucie chłodu, które czułem, to tylko dlatego, że wyszedłem z ciepłego pomieszczenia. Stojąc na peronie trząsłem się z zimna, a garmin pokazywał kilkanaście stopni na plusie i te wskazania obniżały się bardzo wolno.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Z +22oC w pokoju do zera na zewnątrz schodził 24 minuty. Poczekałem jeszcze godzinę, by się upewnić, że ta temp. się ustabilizuje i przeniosłem go z powrotem do mieszkania. Droga powrotna do +22oC zajęła mu 33 minuty, z czego ostanie dziesięć minut od +21 do +22 stopni.
Jakaś felerna sztuka - mam dwa takie czujniki (aby nie przekładać pomiędzy rowerami) i reagują zdecydowanie szybcie niż piszesz. Reagują też szybciej od termometrów w licznikach. Mam wrażenie, że lekko zaniżąją temperaturę tak około 1 do 2 stopni.
Etrex pamięta ostatni czujnik z jakim współpracował więc zmieniając rower i przekładając Etrexa muszę wyszukać ponownie nowy czujnik temperatury. A może istnieje jakiś prostrzy sposób obsługi dwóch czujników przez Etrexa?

Offline Mężczyzna maper

Fantazja cię ponosi. Ten czujnik nie został stworzony dla rowerzystów. Nigdzie nie ma mowy o jakimś specjalnym umieszczaniu go w miejscu wystawionym na działania wiatru. To jest uniwersalny czujnik temperatury współpracujący z wieloma różnymi odbiornikami garmin. I jest wiele grup użytkowników tego urządzenia. Rowerzyści to tylko niewielka ich część. Garminy używają turyści piesi, żeglarze, służby ratownicze i wielu, wielu innych.

Offline Mężczyzna maper

A jak znajdziesz się w miejscu, gdzie prędkość wiatru spadnie poniżej 20 km/h to przykro nam, ale czujnik nie zadziała. :P

Offline Mężczyzna maper

Moim zdaniem ten czujnik powinien mieć pewną bezwładność, by nie reagować na gwałtowne skoki temperatury, np. w wyniku złapania go dłonią czy inne krótkotrwałe wahnięcia, jak np. chwilowe wystawienie na słońce. Choć to, co pokazuje mój egzemplarz to jednak pewna przesada. To dopasowanie do aktualnej temperatury nie powinno trwać dłużej, niż 5-10 minut.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Przecież czujniki temperatury umieszcza się w miejscach wystawionych na działanie pędu powietrza, bo na prędkość chłodzenia kluczowy wpływ ma kwestia przepływu powietrza. Dobrze umieszczony czujnik Garmina podczas jazdy bardzo szybko osiąga temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia, trwa to kilka minut. Natomiast wyjęty z kieszeni i położony w namiocie faktycznie dochodzi do domniemanej wartości w godzinę lub dłużej. To całkiem logiczne, bo jest wtedy kiepsko chłodzony, a przecież do schłodzenia jest całkiem spora masa o dużej pojemności cieplnej (bateria) obudowana plastikiem. Pomiary balkonowe mają sens, jeśli ustawimy czujnik na działanie wiatru o prędkości zbliżonej do tej z jazdy, czyli 20-30 km/h, no i będziemy czujnik obracać symulując zmiany kierunku jazdy i ruchy kierownicą.

Wątpliwa teoria, przy różnicy rzędu 20-30 stopni pomiędzy domem a wyjściem na zewnątrz to i bez pędu powietrza jest od razu duża różnica.  Dla mojego egzemplarza nie ma to większego znaczenia, tak jak pisał Zbyszek reaguje szybko, zauważalnie szybciej niż czujniki wbudowane w licznik czy Garmina, parę minut mu zajmuje dojście do prawidłowej.

Offline Mężczyzna sierra

Dzięki za odzew.
W ezaymucie nie mają.
Jest jeden dostawca, ale chce 50pln za dostawę.
Chyba się jeszcze zastanowię nad zakupem.

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
Użytkuję Etrex'a 35 i z czujnikiem temperatury. Działa bardzo dobrze. Czujnik mam przyczepiony od spodu lemondki, aby nie opierało się na nim słońce.
Czasami połączenie ANT+ lubi się zerwać na max 1 min, później znów się łączy.
Jak idę w góry czujnik przypinam do plecaka.
Generalnie jestem zadowolony.

Offline Mężczyzna sierra

Stało się i jestem szczęśliwym posiadaczem :)
Teraz czas na testy...
Pierwsze wrażenia, to faktycznie długi czas dostosowania czujnika (jak Koledzy wyżej pisali spora bezwładność czujnika)...
Nie wiem gdzie to zamontować, by nie zgubić i jednocześnie pomiar był rzetelny.
Oczywiście podzielę się wrażeniami, kiedy tylko zacznę testy... ;)

Offline Mężczyzna maper

Ja przeważnie jeżdżę z plecakiem. Czujnik wkładam do jego bocznej siateczkowej kieszonki.

Offline Mężczyzna sierra

Garmina mocuję trytytką (https://pl.wiktionary.org/wiki/trytytka) na mostku. Myślę, że dobrym pomysłem będzie montaż czujnika na mostku (od jego spodu)... Co o tym sądzicie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum