Na początek moje propozycje do dyskusji: [...] 2.Do wyników liczone są tylko imprezy z zorganizowanym jednoczesnym startem na danym dystansie (nie może być sytuacji, że start jest rozciągnięty na godziny, dni). [...]
3.Nie może być pokrywających się terminów zawodów.
5.E-bike - na początek bez podziału na płeć i wiek.(trzeba iść z duchem czasu).
Kobiet nie ma co dzielić - w 2019 tyko pierwsza trójka zaliczyła komplet startów.Co do kategorii weteranów to >50 chwilowo może mieć sens - ale stawka szybko się starzeje Przewrotnie zapytam się o sens nagradzania weteranów: oni i tak już uzależnieni od startów więc i tak będą startować- nie lepsza jakaś kategoria dla młodzieży lub debiutantów (np. mniej niż 5 lat startów)?
Przede wszystkim to trzeba przedłużyć zgłoszenia do pucharu na 2 tyg przed pierwszą zgłoszoną imprezą, do końca grudnia to trudno przywidywać jakie ograniczenia będą w lutym i marcu.
gdy czas startu wybiera uczestnik (jak w OrientAkcji koło Zgierza)
2. Podział następuje po ogłoszeniu wyników końcowych poszczególnych zawodów PPM.3.Na potrzeby przyszłych klasyfikacji, poza wynikami open według pkt.V.1, wyniki w 2021 roku będą też podawane według wirtualnej klasyfikacji juniorów (do 21 lat), głównej (21-50 lat) i weteranów (powyżej 50 lat).
a. Jeżeli na zawodach (rangi pucharowej) była druga, krótsza trasa to punkty do klasyfikacji generalnej liczone są jako 0,45 najlepszego wyniku.
Można by było też zwiększyć próg frekwencji - 15 to trochę mało - pewnie lepiej by było 20 albo nawet 25.
Rozwiązaniem byłoby wprowdzenie dodatkowego wspólczynnika np:Jeśli startuje mnie niż 50 osób to waga imprezy nie może być wyższa niż niż procent obliczony (ilość osób/100) . - chodzi mi o zasadę bo parametry mogą być inne.
Cytat: anpi w 27 Sty 2021, 00:47Rozwiązaniem byłoby wprowdzenie dodatkowego wspólczynnika np:Jeśli startuje mnie niż 50 osób to waga imprezy nie może być wyższa niż niż procent obliczony (ilość osób/100) . - chodzi mi o zasadę bo parametry mogą być inne.W 2019/2020 r. mieliśmy 9 imprez ze startującymi min 50 osobami.
Waga imprezy musi być znana przed startem, oczywiście można brać liczbę startujących zawodników ale z roku poprzedniego.przy czym liczba zawodników powinna być średnią ważoną na podstawie liczby startów zawodnika w PPM w poprzednim sezonie z ograniczeniem do liczby liczonych startów w klasyfikacji.
Do klasyfikacji generalnej PPM zaliczane są zawody (...) pod warunkiem sklasyfikowania minimum 15 zawodników.
w pkt III.1 jest lista zawodów i tras
Cytujw pkt III.1 jest lista zawodów i trasCzyli chodzi Ci o to, że każda trasa (z osobna) ma wymóg frekwencji 15 uczestników - dobrze rozumiem?
Bronek piszesz, że nie da się bardziej doprecyzować, a jednak pojawiają się sprzeczne interpretacje i nadal nie wiadomo jak to jest.
Dalej uważam, że nie można wykluczać zawodów na podstawie frekwencji w tym roku. Frekwencję zawsze trzeba brać z roku poprzedniego.Druga sprawa, nie mogą być rozegrane zawody w tym samym terminie o tej samej wadze. dlatego też należy dać wagę 90 imprezie z mniejsza liczbą zawodników z poprzedniego sezonu lub tej co przenosi swój termin na imprezę z wagą 100
Generalnie ścigamy się na konkretnym dystansie w ramach konkretnych zawodów.
powinienem jechać na zawody wiedząc, na jakiej randze zawodów się ścigam.
musze liczyć z konsekwencjami z punktu 2
Mamy punkt 2, który rozstrzyga dylemat porównywalności wyników.
Jak rozumiem grassor z 19 czerwca jest wycofany z PPM ?
Czy bronek jest nadal sędzią punktowym? Bo w sumie tak ważnej informacji nie widzę nigdzie na stronie