Autor Wątek: Wiarygodne wysyłkowe niemieckie sklepy rowerowe ?  (Przeczytany 21621 razy)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Za to, że chcą zarobić to nie ma ich co winić. Każdy chce. Ryanair robi dokładnie to samo - przeliczają waluty po ich złodziejskim kursie. Trzeba poklikać, żeby płacić po tym bankowym.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Za to, że chcą zarobić to nie ma ich co winić. Każdy chce. Ryanair robi dokładnie to samo - przeliczają waluty po ich złodziejskim kursie. Trzeba poklikać, żeby płacić po tym bankowym.

Tylko dlaczego miałbym korzystać z takich pośredników, co tylko czekają żeby mnie ocyganić? Co niby daje klientowi ten PayPal? Używam jak muszę (a już jest bardzo mało miejsc, gdzie tylko PayPal uznają, kiedyś to jeszcze było przydatne, jak sporo na Ebayu kupowałem). A jak nie muszę to wybieram opcję zwykłej płatności kartą. Dużo sprawniej i bez ryzyka, że jak czegoś nie zauważę to mnie oszukają. Osobiście jestem bardzo wyczulony na takie wyciąganie kasy przez rozmaite podmioty, głównie bankowe, nawet niewielkie sumy mnie wkurzają. Bo to uważam za zwykłe nabijanie klienta w butelkę.

Każdy pośrednik czeka, żeby cię ocyganić, więc paypal nie jest tu wyjątkiem. Nikt nikogo nie zmusza do bycia frajerem - wystarczy być ostrożnym. Paypal jest wciąż na szczycie jeśli chodzi o bezpieczeństwo przeprowadzania płatności w internecie - w tym się specjalizują i na tym skupia się ich plan biznesowy. Dla banków to któryś tam punkt na liście. Jestem z natury podejrzliwy i lubię wiedzieć, że moje posunięcia (zarówno na necie jak i poza) niosą jak najmniejsze ryzyko niepowodzenia. Nie wiem, może prawie 15 lat życia samemu za granicą wyrobiło we mnie ostrożność, bo przyzwyczaiłem się do uczucia, że koniec końców jestem zdany wyłącznie na siebie i każdy sposób, który obniża prawdopodobieństwo napotkania jakichkolwiek zagrożeń jest dla mnie warty aby brać go pod uwagę.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Każdy pośrednik czeka, żeby cię ocyganić, więc paypal nie jest tu wyjątkiem
Bo to złodzieje są.
Uczciwi to by robotę robili za swoje.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Bo to złodzieje są. Uczciwi to by robotę robili za swoje.

Czym innym jest opłata, której klient jest w pełni świadomy, a zupełnie czym innym próba wyciśnięcia owej opłaty przez ustawianie jako domyślnej płatności z dużą marżą. Bo to jest dla mnie właśnie forma złodziejstwa i żerowania na nieświadomości części klientów. Na takie chamskie numery jestem wrażliwy i dlatego nie potrzebuję takich pośredników. Płatność kartą daje wystarczające bezpieczeństwo i PayPal nic wielkiego tu nie wnosi, by była specjalna konieczność używania go.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Niestety płacąc kartą człowiek też się wystawia na wydumane kursy walut, co prawda nie aż takie kosmiczne jak ma paypal.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
PayPal nic wielkiego tu nie wnosi, by była specjalna konieczność używania go.

Wnosi. Omijasz unijny system bankowy ;)
No i jest poniekąd szybszy w takich standardowych przelewach. Wpisuję hasło, potwierdzam z jakiego koszyka walutowego ma skorzystać i gotowe. Jakieś 6 - 7 sekund.

A kartę gdy mam nie zapisaną, trzeba wklepać ręcznie/skanować numer, ale już CVC się nie zeskanuje, bo po drugiej stronie. Potem jakiś kod wysyłają na telefon, który noszę w plecaku. Idę po telefon, kod miał być w minutę, nie przychodzi, ponawiam wysłanie kodu, przychodzi ten pierwszy - ale już nie działa po wpisaniu, bo niaktywny, potem jeszcze tylko odcisk palca, skan dupy, i łaskawie mogę przelać gotówkę, której i tak formalnie nie jestem właścicielem, tylko bank, w którym ją umieściłem...

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Paypal z kursem ma jedną zaletę. W razie zwrotu dostaniesz dokładnie kwotę, którą zapłaciłeś w swojej walucie. Przy przewalutowaniu kartą, dostaniesz kursem dwa razy (raz przy płatności, raz przy zwrocie).
Coś za coś, usługa kosztuje

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wnosi. Omijasz unijny system bankowy ;)
I co mi to wnosi, że omijam unijny system? Jak nie robisz jakichś dziwnych operacji to mi to dokładnie wisi, czy to będzie unijny czy amerykański system. To właśnie Amerykanie słyną z gromadzenia i wykorzystywania tego typu danych, przy okazji afery Snowdena dużo wiedzy o takich nielegalnych praktykach wyciekło.
A kartę gdy mam nie zapisaną, trzeba wklepać ręcznie/skanować numer, ale już CVC się nie zeskanuje, bo po drugiej stronie. Potem jakiś kod wysyłają na telefon, który noszę w plecaku. Idę po telefon, kod miał być w minutę, nie przychodzi, ponawiam wysłanie kodu, przychodzi ten pierwszy - ale już nie działa po wpisaniu, bo niaktywny, potem jeszcze tylko odcisk palca, skan dupy, i łaskawie mogę przelać gotówkę, której i tak formalnie nie jestem właścicielem, tylko bank, w którym ją umieściłem...

Jak widzisz w tym wątku mamy dokładnie odwrotną sytuację - przez płatność PayPal jest problem, gdyby było płacone kartą to by poszło bez problemu. Tak więc PayPal daleko do ideału.

Niestety płacąc kartą człowiek też się wystawia na wydumane kursy walut, co prawda nie aż takie kosmiczne jak ma paypal.

Paypal z kursem ma jedną zaletę. W razie zwrotu dostaniesz dokładnie kwotę, którą zapłaciłeś w swojej walucie. Przy przewalutowaniu kartą, dostaniesz kursem dwa razy (raz przy płatności, raz przy zwrocie).
Coś za coś, usługa kosztuje

Ale jak masz kartę w walucie którą płacisz - to na kursach bankowych traci się bardzo niewiele, najkorzystniejszy kurs z kantorów internetowych. A właśnie na takiej karcie PayPal próbował mi wrzucić przewalutowanie ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Paypal kiedyś był najtańszą opcją takich płatności. Polskie karty płatnicze od bardzo niedawna są takie tanie, dokładniej tanieć zaczęły kiedy brytyjskie banki zaczęły oferować na polskim rynku rozwiązania tanie i wygodne.

Odnośnie dyskusji o niemieckich sklepach wysyłkowych. Kupiłem kilka rzeczy w niemieckich sklepach i zawsze przychodziły do mnie "pachnące", idealnie zapakowane etc. Towary z polskich sklepów takie nie są. Najczęściej pudełko otwarte, plomba producenta naruszona, etc. Mam takie wrażenie że Polacy po prostu zaopatrują swoje sklepy w niemieckich outletach.
Także chciałem zapytać, znacie jakieś polskie wiarygodne sklepy wysyłkowe?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Także chciałem zapytać, znacie jakieś polskie wiarygodne sklepy wysyłkowe?

Ja się jeszcze nie zawiodłem na sbike.pl, przy czym teraz im magazyn tak opustoszał, że i tak nie ma co kupić ;P

Pomimo doniesień o różnej jakości usług nigdy nie zawiodłem się na Bikestacji. Może mam farta.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Cyklomania od lat.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Paypal kiedyś był najtańszą opcją takich płatności. Polskie karty płatnicze od bardzo niedawna są takie tanie, dokładniej tanieć z

Dokładnie, jak polskie banki straciły monopol na karty które jest wyrobić banalnie prosto - to zmusiło ich do znacznie sensowniejszej polityki opłat za transakcje w innej walucie. Nagle "w cudowny sposób" się okazało, że jakoś przeżyją bez zmuszania do chamskiego kursu. I w tym momencie PayPal stracił mocno rację bytu, bo nic ciekawego nie wnosi.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
paypal jest spoko jeśli chodzi o idea i security - to akurat niepodważalna sprawa, natomiast ich narzut obecnie jest prawie "złodziejski" i dziś w dobie dodatkowych kont/subkont i kart do tego podpiętych traci to trochę sens - fakt (choć z te dodatkowe karty banki sobie też liczą)  .  Tam gdzie mogę - nie używam . Na szczęście są już zagranicznie sklepy które ogarniają polskie systemy płatności i ceny nadal b. konkurencyjne ...

Ps: na zamówienie z sbike czekam już kilka dni - zero odzewu  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum