Materace sprzedaje się w tysiącach sztuk rocznie. Przy tej skali sprzedaży, niewielka liczba awarii, choć indywidualnie dotkliwych, generalnie potwierdza dobrą jakość produktu. Warto wziąć pod uwagę, że produkty Cascade (m.in. Therm-a-Rest, MSR) cieszą się dużym zaufaniem pośród zaawansowanych podróżników.Mało który dystrybutor ma też tak rzetelną obsługę klienta. Wadliwy towar, jak już się trafi, jest naprawiany lub wymieniany. Zawsze przed zakupem można zasięgnąć rzeczowej porady.
Znam ludzi z Pakera od lat 90-tych, kiedy rozkręcali ten biznes. Mam stały kontakt z osobami z tej firmy. Nie pracuję dla nich i z tego co piszę nie czerpię żadnych korzyści materialnych.
No wyglada to na efekt pogoni za ultralightem - by utrzymać się na rynku producenci śrubują parametry (tutaj: R/waga) i potem margines w produkcji i użytkowaniu jest niewielki. Szperając po sieci, przypadki wystrzelonego xtherma dużo trudniej znaleźć. A ten model dodatkowo ma od spodu 70 denierów, wiec i przebić będzie trudniej. Te 100 gramów na wadze i 2 centymetry po zwinięciu wychodzi na niewarte ryzyka na wyprawie w rejon z kiepskim wsparciem.
No ale ja jeżdżę na ciężko (potrafię mieć i 15kg w sakwach).
zapłaciłem 660 zł
Po dzisiejszym kursie euro z revoluta - 813 PLN
[Ale jak padnie, to kupię Naturehika za 150 zł, bo ceny Thermarestów odjechały w kosmos, a jakość poleciała w dół.
I osiągasz zadowalający efekt?Izolacyjne właściwości takich rzeczy jak odzież czy śpiwór polegają na uwięzieniu w swojej strukturze jak największej ilości powietrza, które nie podlegając szybkiej wymianie, po ogrzaniu się od naszego ciała daje warstwę ochronną. Leżąc, tę część odzieży oraz śpiwora, które mamy pod sobą, zgniatamy ciężarem własnego ciała i w efekcie nie mamy pod sobą tej ochronnej, nagrzanej warstwy powietrza. Możesz więc założyć i pięć par gaci, ale od spodu nie ogrzeją cię one tak, jak jedna dobra mata.